Különleges csillagállás várható épp karácsony előtt! 800 éve nem volt ilyen.Shooting star making its way through a shiny gold background

Mióta az emberiség létezik, azóta nézi a csillagokat, kiolvasva belőlük jövőjét, hiedelmeket kapcsolva hozzájuk, csodákat kapcsolva ragyogásukhoz. A betlehemi csillag a legnagyobb csodák egyikéhez köthető, hiszen a történet szerint ennek megjelenése vezette el az újszülött Jézushoz a három napkeleti bölcset.

Csodálatos pillanatoknak lehetünk tanúi

Utoljára 800 éve gyönyörködhettünk ebben a fényjelenségben, ami tulajdonképpen nem is egy csillag, hanem két bolygó – a Jupiter és a Szaturnusz – együttállásából alakult ki. 2000-ben már volt hasonló égi találkozó, de ennyire közel utoljára 1623-ban voltak egymáshoz az égitestek. idén – egészen pontosan december 21-én – annyira kicsi lesz a bolygók egymáshoz való távolsága, hogy szabad szemmel úgy érzékeljük, összeér a fényük. A Magyar Csillagászati Egyesület Égi kalendáriumában részletesen is írnak az eseményről. –  

Fitt.tipp: December 21-én, 17:11 és 18:45 között, a délnyugati égbolton lehet megcsodálni a bolygók együttállását, ha tiszta az égbolt. Ez az időzóna Budapestre érvényes, az ország más pontjain néhány perccel eltérhetnek az időhatárok. Öltözzetek melegen, esetleg egy termosz teát is vigyetek magatokkal, ha csillaglesre indultok! Ha most lemaradtok, legközelebb 2080-ban láthattok ilyet!

Honnan tudjuk, hogy ez volt 2000 éve?

A csillagászok régóta figyelik a bolygók mozgását, melyek eltérései is periodikusan ismétlődnek, így az adataik alapján egyszerűen visszaszámoltak – kizárták az egyéb lehetőségeket – és lemodellezték egy algoritmus segítségével. Így derült ki, hogy mi okozta a korabeli fényjelenséget több, mint kétezer évvel ezelőtt. Bár sokáig úgy tartották, hogy egy üstökös lehetett a betlehemi csillag, de mivel ezekhez az égi vándorokhoz inkább sorscsapásokat társítottak, a kutatók számára egyértelmű volt, hogy nem erről volt szó.