Az évek óta köztudott, hogy a cukorbetegség sok egészségügyi probléma oka lehet, de a kialakult pandémiás helyzetben az is kiderült, hogy a koronavírus is agresszívebben támadja meg azokat, akik diabéteszben szenvednek, főleg, ha nem megfelelően kezelik azt.

 

Amikor megjelent a Covid-19 koronavírus, az orvosok azonnal felmérték, hogy melyik az a csoport, akik számára komoly veszélyt jelent a fertőzés. Kiderült, hogy a krónikus betegségekben szenvedők különösképp ki vannak téve egészségkárosító hatásának. Azóta világszerte elkezdődött a vakcina fejlesztése, de még odébb van, hogy mindenki biztonságban legyen.

Nagyobb veszélyben a cukorbetegek

Az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Társasága (AACE) is foglalkozott a témával. Tanulmányuk a már közismert védekezési módszerek mellett – mint a kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás, maszkviselés – arra is kitért, hogy speciálisan a cukorbetegségben szenvedőknek mire kell fokozottan figyelniük. Ilyen például az, hogy minimum két hétnyi, de inkább egy havi gyógyszerrel rendelkezzenek, folyamatosan tartsák a kapcsolatot kezelőorvosukkal és figyeljenek meg minden változást az egészségükben, legyen az akármilyen apró. Ennek az oka nem más, mint az, hogy a cukorbetegek máshogy reagálnak a vírusfertőzésekre – így a Covid-19 fertőzésre is -, mint azok, akiknek más alapbetegsége van, vagy épp egészségesek. Az 1-es, illetve 2-es diabéteszben szenvedők szervezetében ugyanis magasabb a glükózszint, ami közvetetten ugyan, de megnöveli a légzési elégtelenség, különböző szövődmények, és az ezek miatt bekövetkezett elhalálozás esélyét. – A legfrissebb kutatások szerint a súlyos állapotban kórházba került Covid-19-ben szenvedő betegek 22,2-26,9%-a cukorbeteg volt. – írja az AACE tanulmánya. Az adatokból az is kiderült, hogy főleg a 60 évnél idősebb diabéteszesek vannak veszélyben a szövődmények tekintetében.

A vércukorszint miatt gyengül az immunrendszer?!

A kutatók szerint azért veszélyeztetettek a cukorbetegek a jelenlegi helyzetben, mert a vércukorszint megemelkedése gyengíti az immunrendszert, így a betegek hajlamosabbak a bakteriális felülfertőződésre, ami a tüdőt támadja meg. Ez a gyengült immunállapot akkor is felismerhető, ha egy kezeletlen, vagy épp rosszul gyógyszerelt cukorbeteg megsérül. A sérülés nehezebben és rosszabbul gyógyul, mivel a keringést is negatívan befolyásolja a diabétesz, ezáltal lassul az immunválasz.

fitt.tipp: Függetlenül attól, hogy gyógyszerrel vagy inzulinnal tartja valaki kordában a vércukorszintjét, érdemes az életmódján is változtatni – ha még nem tette meg. Ugyan a már bekövetkezett károsodásokat nem hozhatja rendbe a mozgás és a megfelelő diéta, de megelőzheti a további problémák kialakulását, felerősítheti immunrendszerét és – egyes esetekben – akár a betegségre kapott gyógyszer mennyisége is csökkenthető.

Forrás: www.aace.com, www.nature.com