A primicint – amely gél formájában Ebrimycin® néven, külsőleg történő alkalmazásra van forgalomban, hazánkban – nem tudták kicselezni, „megtanulni” azok a baktériumok, amelyek ellen bevetette az orvostudomány. Így bizonyos esetekben szinte elengedhetetlen e szer használata.

A gél hatóanyagát a primicint 1949-ben fedezte fel egy magyar tudós, Vályi-Nagy Tibor, akinek élettörténete is említésre méltó. Orvosi és vegyészeti tudományokból egyaránt diplomát szerzett, és egész életét a kutatásnak szentelte, végig egy városban élt, Debrecenben. Találmánya – a primicin – ma is ugyanolyan hatékony szer, mint volt a felfedezése idején, pedig az antibiotikumok esetében előbb vagy utóbb eljön az az idő, amikor veszítenek erejükből. Ez azért van így, mert a baktériumok „huncut jószágok” – különös tehetséggel tanulják meg az új és újabb antibiotikumok harcmodorát és így ügyesen ki is kerülik a rájuk leselkedő veszélyeket. Alkalmazkodnak az adott helyzethez úgy, hogy egy kicsit átalakul a baktériumtörzs és az eddig számukra félelmetes antibiotikum már nem veszélyezteti a megújult fertőző csapat életét. Ezt nevezzük az antibiotikumokkal szembeni rezisztenciának. Különösen fontos a sebek védelme, mert itt igen kedvezőek a körülmények a baktériumok megtelepedéséhez, és nagy a veszélye ún. biofilm közösség kialakulásának. A biofilmben a baktériumok meglehetősen védett helyzetben vannak, könnyen rezisztens törzsek alakulnak ki.

Ezek a rezisztens törzsek az emberi szervezetre mindig veszélyesebbek, mint az eredetiek, mert meg kell találni az új és újabb antibiotikumokat, amelyekre ezek az átalakult törzsek érzékenyek.

Az Ebrimycin® (primicin) specifikusan a baktériumok sejtmembránját károsítja – ezáltal pusztítja el azokat.

Az Ebrimycin® gélben a primicin antibiotikumon kívül még lidokain is van, amely érzéstelenítő hatású. Az antibiotikumok helyi használata a tudomány mai állása szerint vitatott, azonban mégis megvannak a területek, ahol javasolt a kezelések ezen formája.

Bakteriális fertőzés megelőzése:

  • friss, kis kiterjedésű felszínes sérülések (horzsolások),
  • első- és másodfokú, kis kiterjedésű, felszínes égési sérülések esetén.

Primicin-érzékeny kórokozók által okozott fertőzések helyi kezelése:

  • fertőzött kis kiterjedésű felszínes sérülések: horzsolások, első-és másodfokú égési sérülések;
  • műtéti sebek környéke;
  • felszínes és mély gennyedések, mint szőrtüszőgyulladás (folliculitis), akne, ótvar (impetigo), kifekélyesedő gennyes bőrgyulladás (ecthyma), kelés (furunkulus), gennyes körömágygyulladás (panaritium).

Ilyen esetekben mindenképpen gondolni kell az Ebrimycin® gélre, amely megelőzi a seb elfertőződését, ill. fertőzött seb esetén elpusztítja az érzékeny baktériumokat, érzéstelenít, ezáltal hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz.

A primicin hatóanyag előállítása speciális technológiát igényel, mely kizárólag Magyarországon áll rendelkezésre, ezért a készítmény különleges helyzetben van.

Miután felfedezése is magyar tudós nevéhez kötődik, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az Ebrimycin® igazi magyar felfedezés és találmány.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

(X)