foot 1885546 1920Csak azért, mert csizmában, bakancsban jársz, ne hanyagolhatod el a lábápolást. Ráadásul otthon is átélheted az igazi SPA élményt!

 

Nyáron mindenki odafigyel arra, hogy a lábfeje ápolt legyen. Ez nem csoda, hiszen a könnyű, nyitott lábbelikben minden látszik, az elhanyagoltság is. De mi a helyzet télen, mikor vastag zokni és csizma rejti a lábainkat? Sokan lazábban állnak a lábápoláshoz, pedig ennél nagyobb hibát el sem követhetnének. Pedig a téli pedikűr a boldogság valódi forrása!

Szeresd a lábad!

Ahhoz, hogy tavasszal ne kelljen mindent bevetni annak érdekében, hogy valahogy kinézzen a lábad egy szandálban, érdemes télen is rendszeresen kényeztetned. Ha nem akarsz pedikűröshöz járni, mert még nincs szükséged rá, otthon is mindent megtalálsz a tökéletes lábápoláshoz. Igazából nincs másra szükséged, mint egy habkőre, amivel fürdés vagy illóolajos lábfürdőzés után 1-2 perc alatt átdörgölöd a talpad és a lábujjaid, hogy eltávolítsd az elhalt bőrsejteket. Ha ezt heti 2-3 alkalommal megteszed, esélye sincs annak, hogy bőrkeményedések alakuljanak ki. Szükséged van még megfelelő lábápoló krémre – erre mindennap – és egy finom, puha pamutból zoknira. Meg a két kezedre.

Az sem mindegy, mit viselsz

A zárt cipők hordása már önmagában is kihívás a lábnak, de ha rossz minőségű zoknit vagy harisnyát húzunk, komolyabb egészségügyi problémák is felléphetnek. Lehetőség szerint kerüld a műszálas holmikat, mert a beizzadt láb bőre hajlamossá válik a kirepedezésre, gombás fertőzésekre. Az sem mindegy, milyen lábbelit választasz. Ugyan tény, hogy a szűk cipők nagy szexisek, de mégis, érdemes beruházni olyan csizmába, bakancsba is, ami valóban kényelmes. A vásárláskor vidd magaddal a kedvenc téli zoknidat is, hiszen, ha ezzel fogod viselni az új lábbelit, fontos érezned, hogy passzol-e a lábadhoz. Ha túl szűk, elnyomja a vérkeringésed, ha viszont lötyög a lábadon, bőrkeményedéseket okoz a súrlódás. (És még mondja valaki azt, hogy a cipővásárlás egyszerű dolog….)

A talpmasszázs csodákra képes

Azt már szinte mindenki tudja, hogy az egyes szerveink stimulálhatóak a talpunkon keresztül, de a talp izomzatának is jót tesz egy kis nyomkodás. Esténként, lefekvés előtt, mikor bekened a lábad, érdemes átmasszíroznod magadnak a talpad és a lábujjaid. A masszázs segítségével ellazíthatod a talp és a lábfej izmait, felpezsdíted a vérkeringést a lábujjakban, ezáltal hosszú éveken át megőrizheted lábad egészségét. Heti 1-2 alkalommal a vastagon bekrémezett, átmasszírozott lábfejedre húzz finom, pamutból készült zoknit, amit akár reggelig is fent hagyhatsz. Ezzel egyfajta maszkot képezel a lábadon, ami extra ápolást jelent. A talpad imádni fogja!

A talpnak külön edzés dukál!

Aki nem olyan sportot űz, ami a talpizmokat is megmozgatja – például a futás vagy a gyaloglás – annak az ott lévő izmokra is külön figyelmet kell fordítania. Átlagosan napi 10.000 lépésről tartják azt, hogy elegendő edzést jelent a talpizmok számára, melyek így képesek megtartani a láb haránt és hosszanti boltozatát egyaránt. Ha ezek az izmok elgyengülnek, harántsüllyedés, köznéven lúdtalp alakulhat ki, ami a bokára, térdre és a csípőre is hatással van, hiszen megváltozik a lábtartásunk, ezáltal a mozgásunk is. Az ízületek túlzott terhelése idővel fájdalommal és kopással jár, ezért jobb, ha ezt megelőzzük némi talpalással.