belly 2473 1920Ugyan a haspuffadás leggyakrabban a túlevés vagy a helytelen táplálkozás miatt következik be, érdemes odafigyelni a problémára. Akár komoly egészségügyi gondot is jelezhet ez a tünet!

 

Ha sokat, vagy összevissza habzsolva eszünk, szinte garantált, hogy estére jó pár centivel megnő a derékbőségünk. A jelenséget a hirtelen beálló székrekedés miatt felszaporodó gázok okozzák. Ez az állapot idővel magától megoldódik, de ha gyakori, érdemes egy alapos kivizsgálást kérni.

Ezektől puffadhat a hasad

IBS

Az irritábilis bél szindróma egészen meglepő tüneteket tud produkálni, de a diagnosztizálása nem könnyű. Sok esetben a túlzott stressz okozza, a puffadás kialakulásához pedig hozzájárul az is, ha ilyenkor csokoládét, gyümölcsöket vagy épp alkoholt fogyaszt az ember.

Hasnyálmirigy– elégtelenség

Az emésztőenzimek hiányát okozza a hasnyálmirigy elégtelen működése, melynek tünetei között nemcsak a hasfájás és puffadás jelenik meg, de a székletben megjelenő, nagy mennyiségű zsír is, hiszen a szervezet nem tudja feldolgozni a tápanyagokat.

Ételintolerancia

Egyes esetekben az ételintolerancia felnőttkorban jelenik meg és korábban semmilyen jele nem volt. Ilyen például a laktózintolerancia, amely a laktáz enzim hiánya miatt alakul ki. Tünetei – mint többek között a puffadás, hasfájás, hányinger – akkor jelennek meg, ha tejet vagy tejterméket fogyaszt az ember. Szerencsére ez az állapot elkerülhető, ha mellőzzük a tej alapú élelmiszerek fogyasztását. A lisztérzékenység is puffadással jelentkezhet, de emellett még bőr- és egyéb tünetekkel is jár, így ezt viszonylag könnyebb felismerni.

fitt.tipp: Ha nem vagy biztos, hogy mi okozza a tüneteket, egyszerűen néhány napig ne fogyassz semmilyen tejterméket és ne igyál tejet sem. Ezután egyszerűen teszteld, hogy egy-egy pohár tej elfogyasztása után hogy érzed magad. Ha megjelennek a tünetek, máris tudni fogod, mi okozta.

Hormonális problémák

A terhesség és a klimax egyaránt olyan hormonális eltéréseket okoz, melyek emésztőrendszeri tünetekkel is jár. Ha egyik sem aktuális, akkor a nők körében oly gyakori pajzsmirigy alulműködés, de az inzulinrezisztencia és az ösztrogéndominancia is felfúvódást okozhat.

Így kerülheted el a haspuffadást

Ha egy mód van rá, érdemes elkerülni a túl zsíros és fűszeres ételeket – néha persze megesik, hogy nem tudunk ellenállni ezeknek, de szinte mindenki megtapasztalta már, mivel jár, ha alaposan belakunk az ilyen ételekből -, a túl sok finomított szénhidrát és cukros ételek, kelt tészták fogyasztásával egyetemben. Fontos, hogy elegendő rostot tartalmazzon az étrendünk és mellette elég folyadékot fogyassszunk. A rendszeres testmozgás szintén segíti az emésztést.

fitt.tipp: Az is sokat segít a puffadás ellen, ha szépen, komótosan étkezel, nem „nyelsz” sok levegőt a falatok mellé. A túl gyors evés amúgy sem tesz jót az emésztésnek, ráadásul, ha lassabban rágod az ételt, az agyad hamarabb érzékeli úgy, hogy jóllakott, így kevesebb kalóriát viszel be, mint a habzsolással.