joy 1878712 1920A fagyos levegő nem az ellenségünk, ha kellőképpen elővigyázatosak vagyunk, az immunrendszerünk hálás lesz a szabadtéri edzésekért.

 Sok, rendszeresen mozgó ember télen inkább behúzódik a kellemesen meleg edzőtermekbe, legyen szó súlyzós edzésekről vagy a futópad használatáról. Most viszont erre nincs lehetőség, míg meg nem nyithatnak a termek. Mi marad? A szabadtéri edzés. Igen, hidegben.

Persze, nem azt állítjuk, hogy egyik pillanatról a másikra ki kell menni futni a fagyba, de ha rendesen felkészülsz, felöltözöl és odafigyelsz arra, hogy ne tüdőzd le a hideg levegőt, nem eshet bajod. Az első és legfontosabb tudnivaló ugyanis a téli, szabadtéri edzések esetében az, hogy mindig az orrodon át végy levegőt és a szádon fújd ki. Az orrlégzés során ugyanis a levegő hosszabb utat jár be, mintha a szádon át vennéd, így – mielőtt a tüdődbe kerül – van ideje átmelegedni kicsit.

Sapka, sál, kesztyű – a téli edzés kiegészítői

Tény, hogy a mozgás átmelegít, de ennek ellenére nem hagyhatod otthon a meleg holmikat. A téli futóruházaton kívül a sapka és a kesztyű viselete fontos, ezzel akadályozhatod meg, hogy a kezeid áthűljenek és károsodjanak a hajhagymáid.

A bőrödre is figyelj oda!

Ugyan jó időben maximum egy fényvédőt kenünk fel a szabadtéri edzésekhez, télen érdemes a levegőn lévő bőrfelületeket alaposan bekenni olyan krémmel, ami segít megakadályozni a kiszáradást és véd a hideg ellen is. Segítségével nem fogsz úgy kinézni futás után, mint akit megcsípett a fagy.

Így hat az immunrendszeredre a téli edzés

A mozgás minden évszakban javítja az egészséget, de a hidegben való edzés vérkeringés fokozó hatása felébreszti az immunrendszerünket is. Ráadásul a téli, szabadtéri edzések kétszer olyan hatékonyak lehetnek, mint a zárt térben végzett sporttevékenység. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ez csak akkor igaz, ha két edzés között eleget pihensz is, és nem edzel túl sokat, ez ugyanis a visszájára fordítja a sport áldásos hatását és könnyebben megbetegszel.

fitt.tipp: Ha asztmás vagy, különösképp oda kell figyelned a helyes légzésre és a terhelésre, mert ez a betegség súlyosbodhat a hideg levegő hatására, ha nem vigyázol. Ez azonban nem jelenti azt, hogy be kell zárkóznod!

Ne feledkezz meg a vitaminokról sem!

Az év minden szakában fontos az elegendő vitamin- és ásványi anyag bevitel, de télen ez még inkább igaz. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás mellett ezek is segítenek egészségesnek maradni télen.