dinner 2330482 1920Elsőre talán furcsának hangzik, hogy a növényi alapú táplálkozás vitaminhiányt okozhat, pedig ez az igazság. Egyes vitaminok és nyomelemek egyszerűen hiányoznak az ilyen étrendből!

 

 

Az vitathatatlan, hogy a vegetariánus étrendnek vannak előnyei a kutatások szerint. Azok között ugyanis, akik nem fogyasztanak húst, kevesebben szenvednek szívbetegségben, magas vérnyomásban, daganatos megbetegedésekben és diabéteszben, mint a vegyes táplálkozást előnyben részesítők. Igaz azonban az is, hogy ezek az egészségügyi előnyök nemcsak az étrenden múlnak, hiszen a vegetariánusok és a vegánok tudatosabban élnek, ritkábban dohányoznak, kevesebb alkoholt és koffeint fogyasztanak, illetve általánosságban többet sportolnak. 

Van azonban, ami gondot okoz

Mindezek az előnyök azonban szinte semmivé válhatnak, ha az adott étrend miatt vitamin- vagy nyomelem hiány alakul ki, ami egyáltalán nem városi legenda a vegyes étrendet választók részéről. Sok esetben ugyanis a növényi alapú táplálkozás nem tudja teljes mértékben biztosítani ezeket. mushrooms 3069816 1920

Mivel lehet probléma?

A B12- és D-vitamin, valamint a kalcium és a vas azok a vitaminok és nyomelemek, amelyek komoly kihívást jelentenek a vegetariánus, de főleg a vegán étrend követői számára. Ennek oka nem más, mint az, hogy ezekhez főleg állati eredetű élelmiszerekből lehet hozzájutni. A növények által tartalmazott mennyiség sokszor rosszabb hatékonysággal tud csak felszívódni, A felsoroltak hiánya vérszegénységhez, az immunrendszer meggyengüléséhez, idegrendszeri panaszokhoz, vérzékenységhez, csontritkuláshoz és akár depresszióhoz is vezethet.

fitt.tipp: Természetesen ezek a problémák és betegségek megelőzhetőek rendszeres laborvizsgálatokkal – melyek során ellenőrizhető a vitaminok és nyomelemek szintje a vérben -, illetve a megfelelő, minőségi táplálékkiegészítők által történő pótlással, így emiatt nem kell lemondtani a növényi alapú táplálkozásról.