yawning 5381800 1920 A nyugodt, egészséges alváshoz melatonin kell, ezt szinte mindenki tudja. Jó esetben ez a hormon akkor kezd el termelődni bennünk, mikor elkezd sötétedni estefelé. Kivéve télen!

 

Ebben az időszakban ugyanis sokkal hamarabb sötétedik, mint nyáron, így a szervezetünk előbb észleli úgy, hogy hamarosan itt az alvás ideje. Ezzel még nem is lenne baj. A gond akkor kezdődik, ha hosszú napokon, heteken át szürke az ég és egy csipetnyi napfényt sem látunk. A melatonin mennyiségéért felelős, szemünk mögött elhelyezkedő, fényérzékeny tobozmirigy – ami a szerotonint alakítja át e vegyületté – ezt ugyanúgy értékeli, mintha már sötétedne és munkához lát. Ezzel viszont alaposan megzavarja az agyunkat. Nem csoda, hogy ebben az időszakban még azok is fáradtnak, álmosnak érzik magukat, akik rendszeresen sportolnak, odafigyelnek a folyadék- és vitaminbevitelre és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Depresszió vagy lehangoltság?

A lecsökkent szerotonin és a megnövekedett melatoninszint hosszabb távon akár depressziót is előidézhet – mint például a skandináv embere egynegyedénél -, de hazánkban ez kevésbé gyakori, inkább a lehangoltság az, ami megjelenik többeknél. Onnan lehet megkülönböztetni a téli depressziót a lehangoltságtól, hogy az utóbbi esetében az emberek képesek elvégezni a teendőiket maximális szinten, még ha kicsit lassabb tempóban is.

Nem a szolárium, a lumen a megoldás!

Ugyan sokan napfénypótlónak tekintik a szoláriumokat – ami a bőrre gyakorolt hatásának szempontjából igaz -, valódi fényterápiára ezek a szerkezetek nem alkalmasak. Lehet már kapni olyan világítótesteket, melyek elérik a nap fényének erősségét, így ezek használata javít a hangulaton, illetve segít szabályozni a tobozmirigy működését is.

fitt.tipp: Az öröm is sokat segít! Szakértők szerint már naponta fél órányi olyan tevékenység, ami örömöt okoz, segíthet kilábalni a szürkeség okozta lehangoltságból.