adult 84478 1920A 40 napos, húsmentes időszakot tekintheted akár egyfajta tisztítókúrának, vagy kihívásnak is.

 Ma kezdődik a nagyböjt, melyet Húsvét előtt, 40 napig szokás tartani. Régen igen szigorúan vették ennek előírásait, de ma már sok könnyítést vezetett be az egyház. Akkor is érdemes követni a böjti étrendet, ha nem vagy vallásos, mivel rengeteg pozitív hatása van a szervezetre a növényi alapú táplálkozás.

Mit nem ehetsz?

Igazából a húsfogyasztás az egyetlen, amit jelenleg a böjt határozottan nem enged. Tejterméket, tojást és halat a vallásos böjti előírások szerint a teljes időszak alatt szintén tilos volt fogyasztani, de mára ezen enyhítettek, csak hamvazószerda és Nagypéntek napjain kérik a hívőket, hogy minden ilyesmiről mondjanak le, így ebben szabad döntésed van. Sokan azonban ilyenkor megpróbálják letenni az összes állati eredetű élelmiszert és kipróbálják a vegán táplálkozást.

fitt.tipp: Ha úgy érzed, nem tudsz átváltani teljes mértékben az állati eredetű élelmiszerek nélküli vegán étrendre, már az is jelentős eredmény, ha a szokásos mennyiségnél kevesebb tejterméket, tojást és hasonlókat fogyasztasz.

Ne ess át a ló túlsó oldalára!

Sokan – ha nem ehetnek elegendő állati fehérjét – a kieső energiamennyiséget szénhidrátokkal pótolják, gyakran lisztes-cukros ételek formájában. Te ne ess ebbe a csapdába! Ha ugyanis így teszel, épp azt a hatását teszed tönkre a böjtnek, amiért sokan szeretik, mégpedig azt, hogy megtisztulhasson a szervezeted a salakanyagoktól. Ha muszáj, válassz teljes kiőrlésű termékeket vagy barna rizst, quinoa-t. Ugyan a szezonális gyümölcskínálat momentán kissé szűkös, sokféle hazai zöldségféle közül választhatsz, amelyek nemcsak energiával látnak el, de feltöltik a vitaminraktáraidat is. Ilyenek például a hüvelyesek, az édesburgonya, a cékla és még sokan mások. A különféle csírák is nagyon egészségesek!

Mit várhatsz a böjttől?

Fizikai értelemben véve a testi megtisztulást, ami az év végi, édességekben és finom – ám gyakran nem túl kímélő – falatokban gazdag időszak után igencsak jól jön mindenkinek. A növényi étrend a vitaminokon kívül rengeteg rostot visz a szervezetedbe, ami segíti az emésztési komfort helyreállítását és beindítja a fogyást is. Ezután már könnyebb dolgod lesz, ha a nyár elejére el akarod érni a strandformát.