laptop 3087585 1920Az közismert tény, hogy a rendszeres sport segít enyhíteni a napi stressz káros hatásait. A munkahelyi feszültséget azonban mindenképpen le kell küzdeni, hogy fizikailag és mentálisan valóban megőrizhessük fittségünket.

Munkával töltjük a napjaink harmadrészét, néha többet is. A munkahelyi stressz – még a home office-ban is – elkerülhetetlen, hiszen folyamatosan összpontosítanunk kell a feladatainkra, gyakran több ember munkáját is el kell végeznünk és az sem biztos, hogy a légkör elég kellemes ahhoz, hogy ezt ellensúlyozza. Ahhoz, hogy ez a helyzet ne okozzon különböző egészségügyi problémákat, meg kell tanulnunk leküzdeni a feszültséget.

Mit tehetsz a munkahelyi stressz ellen?

Tarts rendszeresen pihenőt!

Igen, tudjuk, hogy a munka néha beszippantja az embert, hiszen egyik feladatot a másik után kell megoldani, de két munkafolyamat között mindenképpen állj fel és mozgasd meg a tagjaidat. Menj ki a lépcsőházba és egy-két emeletnyit lépcsőzz vagy tarts az épület előtt egy kis szünetet, süttesd magad a nappal, élvezd a friss levegőt.

Írd össze, mi okoz számodra stresszt!

Ha meg tudod fogalmazni a problémád okát, könnyebben tudsz tenni is ellene.

Kommunikálj!

Ahogy a mondás tartja, néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, így, ha zavar valami, azt megfelelő módon kommunikáld. Lehetőleg még az elején, ne várd meg, hogy kirobbanjon belőled a frusztráció. Ha egy-egy személlyel van problémád, először vele próbálj dűlőre jutni, ha kerülőutat jársz be, rád süthetik, hogy áskálódsz. Keressetek közösen megoldást, nem kizárt, hogy csak egy félreértés az egész!

Tedd személyesebbé a környezeted!

Sok cégnél előírás, hogy ne legyen túl sok személyes tárgy az íróasztalon, de egy családi fotó vagy kabala mindenhol elfér, a munkaidő végén pedig tedd a fiókodba, hogy ne zavarja a takarítást. Ha bármikor rápillanthatsz a szeretteid arcára, máris oldódik benned a stressz.

Soha ne késs el!

Legalábbis, ha lehet. Nyilván, ha időben elindulsz, de dugóba kerülsz, vagy valami váratlan történik, nem lesz gond belőle, de ne csinálj ebből rendszert. Számodra is megnyugtatóbb, ha nem kell rohannod és fejben is rá tudsz hangolódni a munkára. Ha olyan magánéleti problémád van, ami befolyásolja a munkádat, időben beszélj a főnököddel, hogy tudjon róla és ne érjenek retorziók.

Relaxálj!

Az egyes relaxációs technikák nagyon hatékonyak, hiszen néhány percnyi használatukkal felfrissülhetsz lelkileg és szellemileg egyaránt. Szakértőktől könnyen megtanulhatod ezeket a módszereket.

Ismerd meg saját magad!

Ha már a szakértőknél tartunk… ha úgy érzed, rosszul kezeled a munkahelyi stresszt – vagy épp a magánéleti gondokat –, nem szégyen segítséget kérni. Egy coach-csal vagy képzett terapeutával fejlesztheti az önismereted és segítségével megtalálhatod azt az utat, amely megfelelő a számodra, vagy olyan új lehetőségekre mutathat rá, amelyekre korábban talán nem is gondoltál.