epilepsy 623346 1920Frontérzékenynek lenni pocsék dolog, függetlenül attól, hogy a hideg- vagy épp a melegfrontra érzékeny az ember. Van azonban pár trükk, ami enyhítheti a kínokat.

 Időjárási frontok jönnek-mennek a fejünk felett, van, akinek meg sem kottyan, míg sok ember számára felér egy vallatással, hiszen ilyenkor fejfájás, általános rossz közérzet léphet fel, de akár az infarktus veszélye is megnőhet! Érdekes módon, a kutatók még mindig nem tudják pontosan, hogy mitől alakul ki a frontérzékenység, bár a túlsúllyal küzdők, a változó korban lévő nők, és az idősebb korosztály tagjai az átlagosnál is hajlamosabbak rá.

Ez különbözteti meg a frontokat

Általában a humánmeteorológiai jelentésekből tudjuk, hogy hideg- vagy épp melegfront közeledik felénk. A frontérzékeny emberek akik már kitapasztalták, hogy melyik változatra reagálnak rosszul, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is történik ilyenkor a légkörben, mi váltja ki a tüneteket. A melegfront idején a légnyomás csökken, míg a levegő páratartalma és hőmérséklete nő. Hidegfront esetén a párásság és a hőmérséklet értelemszerűen csökken, viszont a légnyomás értéke megemelkedik. A melegfront ingerlékenységet, fáradtságot és szapora pulzust okoz általában, és az arra hajlamosaknál ekkor tör ki a migrénes fejfájás is, de felerősödhetnek az allergiás tünetek és rosszabbodhat a szívbetegek állapota is. Hidegfrontnál általános nyugtalanságot érezhetnek az érzékenyebbek, de alvászavar és heves szívdobogás is felléphet. Sokan ilyenkor panaszkodnak arra, hogy fájnak az ízületeik.  Van azonban 4 dolog, ami hasznos lehet ilyenkor.

#1 Vigyél be több vitamint!

Ha frontérzékeny vagy, fokozott szükséged van egyes vitaminokra és nyomelemekre, ásványi anyagokra. Főleg a B2-, C- és K-vitamin az, amit most többet kell fogyasztanod, de a magnézium és a kálium épp ilyen fontos. Segítségükkel enyhíthetőek a tünetek.

#2 Mozogj eleget!

Ha csak fél órát sétálsz naponta, máris sokat tettél a frontérzékenység ellen, hiszen a rendszeres testmozgás kondiban tartja a vérkeringést is, ezáltal javítja az oxigénellátottságot is. Ráadásul az ilyenkor termelődő endorfin természetes fájdalomcsillapítóként hat.

#3 Nyugtasd le az idegeid!

Igen, tudjuk, hogy ha beüt a front, legszívesebben bezárkóznál, mert minden és mindenki idegesít, de jól megválasztott illóolajokkal lecsillapíthatod a hangulatod. Ilyen illóolaj a levendula, a kamilla és a citromfű, melyet párologtathatsz, de akár a fürdővizedbe is csöpögtetheted. Egy forró fürdő amúgy is jót tesz testnek és léleknek egyaránt. Ha pedig még egy kis Epsom-sót is raksz az olajok mellé – mely egyébként a bőrön át felszívódó magnézium-szulfát -, úgy fogsz aludni, mint egy kisbaba!

fitt,tipp: A fejfájás ellen hatékony fegyver a cickafarkfűből, citromfűből, kamillából vagy orbáncfűből készült gyógytea is, ezeket nemcsak filteres, hanem szálas változatban is be lehet szerezni, függően attól, melyiket kedveled.

#4 Feldob a hideg-meleg váltózuhany

Az immunrendszer erősítésére már régóta használjuk a hideg és meleg víz váltakozását, de a frontérzékenység okozta tünetekre is jó hatással van. A váltózuhany – ha hideg vízzel fejezzük be – remek edzés az érrendszer számára, a felpezsdített vérkeringés pedig segíthet elkerülni az erős fejfájást is.