girl 2771001 1920A test- és arcápolás napi feladatunk, hiszen nemcsak a szépségünk, de az egészségünk számára is fontos. Valamit azonban az emberek nagy része nem ápol eléggé, méghozzá az ajkaikat!

 Az arc mindig szem előtt van – jó, egy ideje kevésbé, de idővel megszabadulhatunk a maszktól – így ajkainkat sem tudjuk elrejteni a világ elől. Éppen ezért nagyon fontos, hogy épp olyan ápoltak legyenek, mint a többi részünk. Sokan azonban hajlamosak erre csak akkor gondolni, ha érzik, hogy húzódik, kiszáradt, kicserepesedett az ajkuk. Ez az állapot igen gyorsan kialakulhat, hiszen a száj bőre a legvékonyabb testünkön, ráadásul sem faggyú-, sem pedig verejtékmirigyeket nem tartalmaz. Ha kialakultak a problémák, már jóval nehezebb rendezni a sorokat. Éppen ezért jobb a megelőzést!

fitt.tipp: A kirepedezett bőr könnyen melegágyává válhat a fertőzéseknek is, hiszen a kórokozók akadálytalanul bejuthatnak a szövetekbe, véráramba. Már csak ezért is fontos megfelelő módon ápolni ajkainkat.

A legfontosabb a belső hidratálás

Nem lehet elégszer mondani, milyen fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása napi szinten. Ha nem iszunk eleget, a szervezetünk kiszárad és ennek jelei először az ajkakon láthatóak, főleg idősebb korban, mikor már kevesebb a hialuronsav és kollagén a bőrben.

Az ajkaknak is jár a bőrradír

Mindenki ismeri azt a remek érzést, mikor alaposan ledörzsöli a bőrét egy jó minőségű luffa szivaccsal vagy bőrradírral. Szinte fellélegzik minden porcikánk! Az ajkaknak épp ennyire van szüksége arra, hogy eltávolítsuk róluk az elhalt hámsejteket és felpezsdítsük a keringésüket. Ehhez azonban nem a megszokott bőrradírra van szükség. Lehet már kapni gyengéd, speciálisan az ajkakra készült bőrradírozó ajakápolót, illetve cukorradírt is, de ez utóbbit akár otthon is megoldhatjuk fillérekből! Nem kell más hozzá, mint finomra őrölt barna cukor, egy kis vízzel vagy mézzel elkeverve. Sőt, akár esténként a fogkefénkkel is átdörzsölhetjük ajkainkat, épp olyan jó módszer arra, hogy visszanyerjék puhaságukat.

Kell a rendszeres ápoláslips 3141753 1920

Sok pro és kontra véleményt lehet olvasni a neten a különböző ajakápolókkal kapcsolatban, van, aki szerint egyfajta függőséget okoznak, hiszen nélkülük száraznak érzi az ember az ajkait, ha éppen nem keni, mások szerint szinte létfontosságú dolog. Érdemes az arany középutat választani és olyan ajakápolót használni, mely mentes a különféle vegyi anyagoktól és tartósítószerektől. Érdemes gyógynövény kivonatokat tartalmazó natúrkozmetikumokkal, éjjel intenzív hatású ajakmaszkokkal ápolni az érzékeny bőrt, főleg akkor, ha megfázással küzdünk, hiszen akkor különösen irritált a terület.

Csak semmi smink, ha cserepes a szád!

Azt mondanunk sem kell, hogy egy cserepes szájon mennyire csúnya látvány a rúzs, de sokan talán bele sem gondolnak, hogy nemcsak rémesen néz ki, de komoly veszélyt is jelenthet, ha az irritált bőrt tovább irritálja a dekorkozmetikum. Akár masszív gyulladást is okozhat!