selfie 4255887 1920Manapság nem kell Photoshop gurunak lenni ahhoz, hogy megszerkesszük a fotóinkat, főleg azokat, amelyeket a közösségi oldalakra szánunk. De vajon hol a határ a minőség enyhe fokú feljavítása és a között, hogy egy teljesen más ember néz vissza ránk? Sok bajt okozhat, ha rossz irányba indulunk.

 Nem ritka, hogy egy-egy szelfi tényleg jól sikerült, csak éppen nem elég világos. És a szemünk is karikás. A minden okostelefonban megtalálható – és több letölthető – képszerkesztő program ilyenkor lehet segítségünkre. De mennyire nyúlhatunk bele egy-egy fotónkba anélkül, hogy ne váljunk retuskirálynőkké? Eláruljuk a választ, de először lássuk, hogy miért probléma, ha túl sok a „fotosopp”.

A celebekkel kezdődött az egész

Köztudott tény, hogy a hírességek, celebek mindent megtesznek azért, hogy mindig jól nézzenek ki. Sőt, tökéletesen! Igazság szerint ez nem az ő hibájuk, hiszen megszokták a magazinok képszerkesztőinek munkáját, a profi sminket és tudják azt is, hogy komoly elvárásokat támasztanak feléjük a rajongók. Éppen ezért többségük, ha nem muszáj, nem mutatja meg a reggeli kinézetét, amikor épp bedagadt a szemük, netán pigmentfoltos arcukat, vagy épp a narancsbőrt a combjukon. Megmutatják viszont hibátlan bőrüket, vékony derekukat, lapos és izmos hasukat, feszes combjaikat, egyszóval önnön tökéletességüket. Elég, ha csak a Kardashian nővérekre gondolunk, akiket a sok plasztikai beavatkozás után a saját anyjuk sem ismert volna fel, ha nem lett volna végig mellettük, de még ezek után is kőkeményen manipulálják fotóikat, főleg a szépítő filtereket használva.

A bibi ott van, hogy ez a tökéletesség egyszerűen nem létezik. A plasztikai sebészet ugyan sok problémán tud segíteni, de például a narancsbőr nem tartozik közéjük. Ahogy az sem, hogy idővel az emberi test elkezd öregedni, mely formai átalakulással is jár, ezt pedig csak komoly erőfeszítések és jelentős összegek árán lehet elodázni, de elkerülni nem. Ezt mindenki tudja, ha józan ésszel belegondol az élet nagy titkaiba, mégis, ha a szemünk folyamatosan mást lát, az agyunk egy idő elhiszi, hogy az a valóság.

A fiatalokat veszélyeztetik leginkább a szerkesztett fotók

Ez a szerkesztett tökéletesség főleg a fiatalabb generációra, a kamaszokra és a fiatal felnőttekre van romboló hatással, hiszen az általuk követett celebek és influenszerek képeit látva idővel úgy érzik, hogy velük van a baj, ha nem nyújtják mindig a legjobb formájukat, nem kifogástalan az arcbőrük, nem elég vékony a lábuk vagy nem rendelkeznek a legtrendibb holmikkal. Ez pedig idővel önértékelési problémákat, komplexusokat, testképzavart okozhat, ami az egész felnőttkorra kihathat.

A felnőtt nőket sem kíméli a csalás

Bár a fiatalabb korosztály az igazán fogékony erre a problémára, a felnőtt nők számára is okozhatnak kellemetlen perceket a retusált fotók. A nőkre ugyanis fokozott nyomás nehezedik a mindennapokban, egyszerre kell helyt állniuk otthon, a munkahelyen, és a párkapcsolatukban is. Manapság pedig pedig a fiatalság, a szépség és karcsúság kultusza terjed. Sok nőnek önbizalomhiánya van, éppen ezért nem meglepő, ha a 30 –as éveiket taposók között is akad, aki rosszul érzi magát a bőrében, ha környezetétől nem kap megfelelő visszajelzést.

De akkor most mennyi szerkesztés számít még egészségesnek?

Ha egy kép sötétre sikeredett, a kivilágosítása nem számít komoly manipulációnak, hiszen a külsőnk nem változik meg. Őszintén szólva az sem elítélendő, ha egy-egy pattanás, netán ajakherpesz nyomát eltünteti valaki, hiszen ezek amúgy is elmúlnak maguktól. A probléma ott kezdődik, ha vékonyabbá teszi a testét, vagy fiatalító, bőrsimító filterekkel kezdi megdolgozni a fotóit, hiszen ezek megnövelik a szemek méretét, gyakorta az arckontúrokat is megváltoztatják, így sokkal nőiesebb arcot eredményez. Persze, szinte mindenki szeretne örökké fiatal maradni, de az ilyen manipulációkkal nemcsak azokat csapja be az ember, akik a fotóit nézegetik, de saját magát is. Pszichológusok kutatásai azt mutatják, hogy aki sokat és nagymértékben manipulálja a fotóit, az idővel boldogtalanná válik, hiszen élőben a tükör nem hazudik. Ráadásul, ha az ilyen fotók publikálása után találkozik új emberekkel, sokként élheti meg, hogy egyszerűen nem ismerik fel a képei alapján, ami nem csoda, hiszen nem az ő valódi arcát láthatták korábban.