woman 1733881 1920Home office, otthoni oktatás, online megbeszélések. Bezártság, fáradtság, frusztráció. Kimondhatjuk, hogy ránk jár az út és bizony ez sokakban kel feszültséget. Hogy ennek mennyiségét miként csökkentjük, csak rajtunk múlik.

 

A stressz oldása az úgynevezett normális időkben is komoly és felettébb fontos feladat, de mostanában ez még inkább igaz. Ahhoz, hogy a napi stressz szintjét csökkentsük, érdemes néhány dolgot keretek közé szorítani.  Például a közösségi oldalak használatát.

Ne onnan szerezz információt!

A közösségi oldalakon sokféle médium anyagait osztják meg, de mégis, ne ezekre alapozd a véleményedet egy-egy témában, legyen szó politikáról, gazdaságról vagy éppen a manapság mindenkit érdeklő világjárványról. Ugyan a közösségi oldalak már jó ideje küzdenek az úgynevezett fake news-ok, az álhírek ellen, mégsem tudják ezeket teljesen blokkolni. Ha pedig egy olyan ember falán olvashatunk „elképesztő és a világ előtt eltitkolt” információkról, a legrosszabb esetben befolyásolhat a véleményét, gondolkodását. Hogy ezt elkerüld, érdemes nagyon alaposan megnézni, honnan osztotta meg az ismerős a cikket. Az esetek 95%-ában a „forradalmi” anyagok egyszerű kattintásvadász hazugságok, ezek helyett inkább olyan oldalakról informálódj, melyek valóban megbízhatóak.

fitt.tipp: A neten megtalálható egy lista, amely a magyarországi fake news oldalakat összesíti, érdemes rákeresni!

Ne szállj be parttalan vitákba!

A közösségi oldalakon mostanában sokan élik ki a frusztrációjukat, de te ne tartozz közéjük. Egyrészt azért ne, mert valójában nem fogod magad hosszabb távon jól érezni csak azért, mert valakinek jól megmondod a véleményed, ahogy amiatt sem, hogy esetleg nevetsz egyet azon, hogy van, aki szerint a föld lapos. Hogy miért? Mert a feszültség ugyanúgy benned marad. Másrészt pedig azért, mert alapvetően időpocsékolás az egész. Nézz inkább cuki cicás-kutyás-kiskacsás videókat, vagy olvass érdekes cikkeket a fitt.info oldalon!

Ne érezd magad kevesebbnek!

Valószínűleg mindenki találkozott legalább egy olyan poszttal az elmúlt egy év során, amelynek a szerzője folyton arról akar mindenkit meggyőzni, hogy neki milyen tökéletes az élete, pedig egy egész csapatnyi gyermeket terelget, miközben éppen építkezik vagy a puszta két kezével végez el minden házimunkát, miközben természetesen sikert sikerre halmoz a munkájában. Teszi mindezt anélkül, hogy elfáradna, vagy úgy érezné, hogy néha elege van. Nos, nem jelenthetjük ki, hogy nincs olyan ember a földön, aki tényleg ilyen jól menedzseli az életét és az idejét, de az igazság az, hogy ez általában nem jellemző. Legalábbis teljes mértékben nem. Jó esetben azok, akik általánosságban jól érzik magukat – akár a jelen helyzetben is -, azok valószínűleg megtanulták a stresszkezelés módszereit és élnek is ezzel a tudásukkal. Vagy egyszerűen nem szeretnek panaszkodni, esetleg úgy érzik, ha számukra boldogságot jelent egy jól sikerült sütemény, az másoknak is mosolyt csalhat az arcára. Persze, olyan is bőven akad, aki egy megálmodott életet mutogat a neten. Ha úgy érzed, hogy az ő valós vagy a közösségi oldalaknak szóló élete frusztráló a számodra, mert idővel egyre inkább úgy érzed, nem vagy elég jó, egy dolgot tehetsz, ha nem akarod törölni az ismerőseid közül: ne kövesd tovább, így a posztjai nem kerülnek eléd.

Légy erős és töröld az alkalmazást

Manapság sokan szinte függnek a közösségi oldalaktól, már reggel a hírfolyam görgetésével indítják a napot és többször felszaladnak pár percre – vagyis legalább fél órára -, hogy megtudják, mi újság az ismerősökkel. Erről lemondani nagyon nehéz, de érdemes néha detoxikálni az agyat és a lelket. Nem kell törölnöd magad a közösségi oldalakról, elég, ha a telefonodról leszeded az applikációkat. Az első napokban tényleg komoly kihívás lesz, de hamar átlendülsz a holtponton és ismét megláthatod a világ – és az életed – valódi szépségét. Amit nem pótolhatnak mások élményei, mások életének pillanatai.