woman 586185 1920A hajhullás hátterében sok dolog állhat, a táplálkozásunk, a genetikai örökségünk, de még az életmódunk is. Mégis, van, amikor mi magunk tehetünk arról, ha elhagyják a fejünket a hajszálak.

 A hajhullás bizonyos mértékig teljesen normális dolog, hiszen időről időre kicserélődnek az elöregedett szálak a friss, új hajra. Tavasz idején vagy hormonális változások esetén ugyan megnőhet a kihullott hajszálak száma, de van néhány dolog, ami akkor is megszabadíthat minket a hajkoronánktól, ha ezek nem állnak fenn. Ezekből már egy is elég ahhoz, hogy megritkuljon a hajkoronád, de ha két, vagy akár mindhárom hibát is elköveted, hamar elbúcsúzhatsz a sörényedtől.

1. Rossz technikával mosol hajat

Azt hihetnénk, a hajmosás egyszerű dolog, csak bevizezzük a hajunkat, megdörgöljük samponnal, leöblítjük, felkenjük a balzsamot, majd azt is leöblítjük. Nos – bármennyire meglepő – ez nem így működik. A hajmosásnak ugyanis sajátos menete van. Először is alaposan át kell fésülni a még száraz hajat, hogy ne legyenek benne csomók, gubancok, mert azok mosás közben tépik a szálakat. Soha ne használj forró vizet, mert ez szárítja a fejbőrt és a hajszálakat is, ráadásul nem is kellemes érzés. A víz hőfoka legyen kellemes, kézmeleg. Egy kevés samponnal és az ujjbegyekkel masszírozd át a fejbőrt, elég, ha ott habosítod fel a hajápolót. A masszírozás nemcsak felélénkíti a fejbőrt és a hajhagymák működését, de a lerakódott izzadtságot, piszkot, hajformázó termékek maradékát is el tudod e módon távolítani. A haj teljes hosszát felesleges samponozni, mivel a szennyeződések a hajtöveknél rakódnak le, a hajszálak megtisztításához elegendő a lecsorgó hab is. Ugyan sok fodrász szerint felesleges – ha nem nagyon koszos a hajad – a dupla samponozás, de ha mégis ezt szereted, a második adag az elsőnél sokkal kisebb legyen. Az öblítés nagyon fontos, alaposan el kell távolítani minden samponmaradványt a hajból és a fejbőrről, itt ne spórolj az idővel! Ezután jöhet a balzsamozás, ami kondicionálja a hajszálakat. Arra nagyon figyelj, hogy a hajtövekre ne jusson, mert attól gyorsan zsírosodni kezdhet a frissen mosott frizura. Miután a balzsamot is leöblítetted, tekert egy puha törülközőbe a hajad, hogy felitassa róla a vizet. Ezzel a módszerrel hidratáltabbá teszed a tincseidet és könnyebben, gyorsabban meg is tudod majd szárítani.

fitt.tipp: Soha ne dörzsöld a vizes hajad a törülközővel, mert ekkor a hajszálak eltörhetnek, sőt, ki is tépheted őket, ha nem vigyázol!

2. Rossz hajápoló szereket, sampont használsz

Valószínűleg mindenki elkövette azt a hibát, hogy bedőlt egy mindent IS ígérő samponreklámnak. Mi is. Pedig a reklámok helyett érdemesebb a fejbőrünknek hinni! Tény, hogy a polcokon rengeteg hajápolót találhatsz, és nehéz megtalálni az igazit, de érdemes keresgélni, mert a rosszul megválasztott sampontól akár ki is hullhat a hajad!

Hogy mire figyelj?

Egyrészt arra, hogy mindig a fejbőröd típusának megfelelő hajápolót válassz. Ugyanis nem a hajszálaid zsírosodnak, korpásodnak, hanem a fejbőröd! Minden más szempont – festett, göndör, hosszú, stb. haj – másodlagos, csak akkor válik elsődleges kérdéssé, ha nincs semmilyen probléma a fejbőröddel. Ekkor foglalkozz azzal, hogy a hajszálaidnak milyen speciális igényei vannak, szárazak-e a festéstől, netán nincs tartásuk, stb. Érdemes a samponhoz illő balzsamot használni, mivel ezek felerősítik egymás hatását.

fitt.tipp: Lehetőség szerint kerüld a parfümmel túlillatosított vagy illóolajokkal gazdagított termékeket – ezek ugyanis akár allergiás reakciókat is kiválthatnak -, valamint azokat, amelyek összetevő listájában szerepel a denaturált alkohol, mivel ennek erősen szárító hatása van mind a fejbőrre, mind a hajszálakra nézve.

3. Rosszul szárítod a hajad

A hajszárító roppant praktikus dolog, mivel a segítségével könnyen formázhatjuk a frizuránkat és télen amúgy sem jó móka vizes hajjal rohangálni, mivel a hajhagymáknak sem tesz jót a hideg. Ha viszont rosszul használjuk a szerkentyűt, nagyobb kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. A legfontosabb a hőfok, soha ne használd a legforróbb fokozaton a hajszárítód, pláne ne túl közelről. Ilyenkor ugyanis a hajszálak felülete megsérül. Az ilyen módon tönkrement hajszálak gyorsan töredezni vagy széthasadozni kezdenek, színük megfakul és formázhatatlanná válnak. Ráadásul a fejbőrt is kikészíti a túlzott hőhatás, kiszárad, húzódni és viszketni fog hajszárítás után.

fitt.tipp: Folyamatos mozgatás mellett, alacsonyabb hőfokon szárítsd a hajad. Igen, így kicsit tovább tart, de gyönyörű lesz a sörényed. Nyáron pedig hadd száradjon a szabad levegőn!