Mindenki találkozik néha azzal az érzéssel, hogy nem értékelik az erőfeszítéseit, sem otthon, sem pedig a munkahelyükön. Bár ez néha valóban így van, gyakran azonban nem ismerjük fel a köszönet jeleit vagy épp annyi terhet vállalunk magunkra, ami miatt mások számára természetessé válik a munkánk. Íme 7 aranyszabály, amivel megalapozhatod a megbecsülésed!

 Nem könnyű az érzés, ha minden, amit teszünk – például az ügyintézés, a vacsora elkészítése vagy egy projekt sikeres befejezése -, olyan mindennapos dolog a környezetünk számára, mint a levegővétel, mivel gyakran úgy tűnik, mintha nem is értékelnék igazán. Ez az érzés idővel nehezteléshez, akár haraghoz is vezethet, így érdemes elsajátítani néhány olyan megküzdési stratégiát, amelyek megakadályozzák, hogy ez a negatív reakció rányomja a bélyegét az emberi kapcsolatainkra. Az, hogy melyiket tudod hatékonyan gyakorolni, csak és kizárólag a személyiségeden múlik. {idozito5}

1. A megbecsülés nem csak a szavakon múlik

Csak azért, mert valaki nem mondja minden alkalommal, hogy köszönöm, még nem jelenti azt, hogy nem értékel téged. Vannak, akik szavakkal fejezik ki megbecsülésüket, mások gesztusokkal, tettekkel. Érdemes előbb kiismerni a másikat, hogy tudd, valóban nem tart valami sokra, vagy máshogy jelzi, hogy elismeri a tevékenységed. Ez lehet egy ölelés a szeretteidtől, egy ebédmeghívás a kollégádtól, de akár egy nagyobb összegű prémium is, mivel sok munkahelyi vezető gondolja úgy, hogy ez jelzi az elégedettségét a beosztott munkájával kapcsolatban. Ha jobban megnézed, hamar kiderülhet, hogy a körülötted lévők sokkal hálásabban neked, mint valaha is gondoltad volna.

2. Tanulj meg nemet mondani

Minél készségesebb vagy és ugrasz az első szóra, a többi ember annál inkább elvárja majd tőled, hogy folyamatosan ilyen legyél, ezzel viszont iszonyú terheket raksz a saját válladra és idővel azt veszed észre, hogy elfáradsz, kiégsz és semmilyen módon sem tudsz feltöltődni. Azért, hogy ezt elkerüld, ideje megtanulnod a NEM szó használatát. Ha úgy érzed, hogy olyasmire akarnak megkérni, ami számodra kényelmetlenséget okoz, vagy úgy gondolod, hogy a másik is épp olyan jól el tudná végezni az adott feladatot, netán semmi közöd az egészhez, akkor nyugodtan húzd meg a határokat és mondd meg, hogy nem szeretnél élni a lehetőséggel. Nem kell az asztalra csapni, ha határozott vagy, az is elég ahhoz, hogy a környezeted megértse, változtatni akarsz. Persze, lesznek, akik nem fogják azonnal elfogadni az új helyzetet, sőt, akár neheztelnek is majd rád miatta, de maradj erős!

3. Mondd ki, hogy mi zavar!

Ahogy jó néha csendben megfigyelni a körülötted lévőket, úgy ugyanolyan jó néha megszólalni is. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, tartja a régi mondás. Igaz ez manapság is, hiszen senki sem gondolatolvasó, így az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy te elégedetlen vagy a visszajelzéseikkel. Nyisd ki a szád és kedvesen, higgadtan mondd el a barátaidnak, a családodnak vagy épp a főnöködnek, hogy ha elégedettek veled, akkor azt fejezzék ki oly módon, hogy te is megértsd, mert neked erre szükséged van. A munkahelyi vezetődtől kérheted, hogy rendszeresen üljetek le és négyszemközt értékelje a munkádat, így megtudhatod, mit csinálsz jól vagy épp rosszul. Lehet, hogy egyesek megpróbálják viccel elütni a beszélgetést, de tudnod kell, hogy sokan akkor viselkednek így, ha kényelmetlen számukra az adott helyzet. Márpedig az, hogy elmondod nekik, rosszul kommunikálnak veled, rosszul érintheti őket. Miután viszont átgondolják a hallottakat, jobban meg fognak érteni téged is.

4. Ismerd el te is mások erőfeszítéseit!

Légy kedves! Biztosan te is hallottad már azt a frázist, hogy „Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád!”. Talán már alkalmaztad is a maszkviselés előtti időkben egy-egy morcosabb pénztárosnál a bevásárlás végén. Ugyanez érvényes az elismerés kivívására is. Ha te őszintén és teljes szívedből megköszönöd másoknak azt, amit érted vagy az érdekedben tettek, idővel ők is viszonozni fogják ezt a gesztust, és ahogy egyre jobban átérzik, még jól is fogják magukat érezni tőle. Ez egy egyszerű pszichológiai trükk, amivel mindenki csak nyer.

5. Engedd el a negatív gondolatokat!

Igen, tudjuk, hogy sokkal könnyebb magadat sajnálni és azt mondogatni, hogy téged nem értékel senki és mindenki csak kihasznál. De, ha jobban belegondolsz, rájössz, hogy ez nem így van, hiszen érted is sokat tettek már mások, ráadásul nem mindenki tudja, miként fejezze ki a háláját úgy, hogy az neked jó legyen. Éppen ezért fogalmazd át a negatív töltetű gondolataidat. Ahelyett, hogy azon morogsz, hogy nem köszönte meg a család a vacsorát, gondolj arra, hogy a puszi és ölelés az evés végeztével pont ugyanezt jelenti. Ugye, hogy máris könnyebb?

6. Gondold át, mit nyerhetsz az elismerésen kívül

Igen, jó dolog, ha megdicsérik az embert, de ha csak azért teszel meg dolgokat, hogy halld, milyen jó vagy, akkor bizony néha csalódni fogsz. Hidd el, az sem rossz, ha más módon honorálják az általad elvégzett munkát. Éppen ezért, ha az elégedettséggel tölt el, amit viszonzásul kapsz, legyen egy hátmasszázs vagy fizetésemelés, akkor ne rágódj túl sokat azon, hogy nem öntötték szavakba a köszönetet. 

7. Beszélj egy szakemberrel

Egy olyan ember, aki jól érzi magát testileg és lelkileg is, nem érzi úgy, hogy soha nem becsülik meg. Ha te mégis abban az ördögi csapdában vergődsz, akkor nem biztos, hogy kizárólag a körülötted lévő emberekkel van baj, lehetséges, hogy a meglévő emberi kapcsolataid legmélyén kell keresni a hibát. Egy mentálhigiénés szakember vagy terapeuta tud segíteni neked abban, hogy megtaláld a helyed és visszanyerd, vagy felépítsd önbizalmad, önbecsülésed. Javasolhat kognitív viselkedésterápiát, de akár családterápiát is, ha úgy ítéli meg, hogy az segítene igazán. Soha ne vedd támadásnak az általa ajánlott megoldási lehetőségeket, még akkor sem, ha úgy érzed, nincs igaza. Egy külsős szemlélő általában sokkal tisztábban látja a helyzetet, mint az, aki benne van egy már régen kialakult szituációban.