A copaiba olaját az amerikai bennszülöttek több ezer éve használják gyógyításra, afrodiziákumként, fogamzásgátlóként és ezoterikus célokra. A kutatók még mindig vizsgálják hatásmechanizmusát, de az már most biztos, hogy legalább olyan sokoldalú, mint a CBD-olaj.

 Noha a XXI. században újszerűnek tűnik számunkra a copaiba olaj, az Amazonas-környéki trópusi területeken már évezredek óta tradicionálisan alkalmazott olajról van szó, bőrre kenve, szájon át alkalmazva és egyéb célokra is használva. Az elmúlt években tudományosan igazolták, hogy a copaiba olaja a kannabinoid receptorokon keresztül is hat, vagyis részben olyan hatással rendelkezik, mint a kannabidiolos (CBD-) olaj, miközben nem köthető hozzá pszichoaktív hatás. Emellett, a copaiba olaja alkalmazást nyer a kozmetikumokban és az élelmiszeriparban egyaránt.

Miből lesz a copaiba olaj?

A hatalmas törzsű copaiba fa körülbelül 40 méter magasra nő meg és akár 400 évig is elélhet. Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Borneó szigetén körülbelül 70 különféle Copaifera faj lelhető fel. A leginkább fajgazdag vidéknek Brazília számít, ahol több mint kéttucatnyi faj van jelen. A copaiba fák törzsét megsebezve, azokból balzsam csorog ki, amelynek a fő összetevője a copaiba olaj.

A hagyományos, népi gyógyászatban régóta alkalmazzák

Az amerikai bennszülöttek évezredek óta, számos panasz kezelésére használják a copaiba olajat. Húgyúti fertőzéseket kezelnek vele, köhögésre és torokfájásra adják, bronchitist, tüdőgyulladást gyógyítanak vele, és ízületi panaszok (reumatoid arthritis) terápiájára használják. Külsőleg alkalmazva aranyér, ekcéma, pszoriázis kezelésére javasolják, de a sebgyógyulás serkentésére és a nemi szerven megjelenő herpesz kezelésére is alkalmazzák. {idozito5}

A XXI. századi medicina is elismeri hatását

A modern, evidencia-alapú gyógyításban is alkalmazást nyerhet a copaiba balzsama és olaja, belsőlegesen alkalmazva cseppekként, csakúgy, mint külsőlegesen alkalmazva, netán belélegezve. Annak ellenére, hogy a copaiba mögött álló hatásmechanizmus és az olaj által kifejtett hatás részben még feltárásra vár, számos kedvező hatást már leírtak a copaiba készítményeinél. A copaibából csapolt gyanta – illetve illóolaj – elsősorban gyulladáscsökkentő és antimikróbás hatással rendelkezik. A modern vizsgálatok több baktériumtörzzsel szemben igazolták a copaiba illóolaj hatékonyságát, köztük a sebfertőzéseket okozó Staphylococcus auresus-sal és a torokgyulladást okozó Streptococcus baktériumokkal szemben is. Volt vizsgálat, ami a copaiba olaj ízületi gyulladásban való hatásosságát bizonyította, mivel a copaiba olajos bedörzsölés hatására javult a kéz ízületeinek mozgathatósága, és csökkent a mozgással járó fájdalom. A copaiba olaj baktériumellenes hatásának további bizonyítéka az, hogy a copaiba olajat tartalmazó szerek – belsőlegesen alkalmazva – akár torokfertőtlenítőként is használhatók, noha gyengébb hatással bírnak, mint a klórhexidines patikaszerek. Emellett – külsőleges gélként használva – a copaiba olaj sikeresen veheti fel a harcot az aknét okozó baktériumokkal és az aknés pattanásokkal szemben.

Kozmetikumokban és élelmiszerekben is helyet kap

Az Amerikai Egyesült Államokban a copaiba olaj élelmiszeripari adalékként való alkalmazása elfogadott. A copaiba olajat ennek megfelelően – kis mennyiségben – különféle ételekhez és italokhoz adhatják hozzá aromaanyagként. A copaiba olajat kozmetikai termékekben is használják. Parfümökben, szappanokban, testápolókban, habfürdőkben és samponokban egyaránt lehet találkozni a copaiba olajjal. Számos hajtisztítási és -ápolási termékben a Copaifera fákból kinyert olajat korpás, zsíros bőr ápolására ajánlják.

Hogyan adagold, ha alkalmazod?

Úgy tűnik, hogy a copaiba balzsamból/olajból napi 3×7 csepp (körülbelül napi 1 gramm) belsőleges alkalmazása biztonságos, és ebben az esetben semmilyen mérgezési kockázattal nem kell számolni. A copaiba alkalmazásában jártas szakemberek azt javasolják, hogy a használatával próbálkozók a folyamatosan emelt dózisok mellett döntsenek. Vagyis, eleinte alkalmazzanak csak napi 1-2 cseppet, majd a dózist utána fokozatosan emeljék tovább, a személyes tapasztalatokon is alapulva max. napi 3×7 csepp (körülbelül napi 1 gramm). FONTOS! Lényeges, hogy sose töményen alkalmazzák a copaiba-s készítményt! Szájon át történő bevételnél tradicionálisan javasolható a mézbe keverés,- különösen, ha a cél a torokgyulladás, vagy a köhögés enyhítése. A bőrre sem szabad töményen rákenni a copaiba olajat, érdemes a fokozatosság elvéhez tartani magunkat! Érdemes hígítani semleges vivőolajjal – például jojoba-, szőlőmag- vagy avokádó olajjal -, majd kötésként, krémként felvinni az értékes olajat.

Mellékhatásai is lehetnek, ha túlzásba viszed!

A „jóból is megárt a sok” alapján a copaiba balzsama és olaja esetén is érvényes a napi dózislimit. Napi 5 grammnál magasabb mennyiség szájon át történő fogyasztása már gyomorpanaszokat, hasmenést, hányingert, hányást és viszkető, vöröses, himlőszerű kiütést okozhat. Az sem ritka, hogy a szájon át túladagolt copaiba alvási problémákat vagy görcsös panaszokat idéz elő, nem árt tehát az óvatosság! Mivel egyelőre kevés – tudományos alapokon nyugvó – szakmai információ áll rendelkezésre a copaiba olajat illetően, a terhes nőknél és a szoptató anyáknál kerülendő az alkalmazása.

Copaiba olaj = CBD-olaj?

Egyes szakemberek a CBD-olaj alternatívájaként emlegetik a copaiba olajat. A copaiba olaj és a kannabidiol olaj (CBD-olaj) közé azonban semmi esetre sem tehető egyenlőségjel, bár tény, hogy a copaiba olaj egyes hatóanyagai ugyanazon a receptorokon keresztül hatnak, mint a CBD-olaj komponensei. Érdemes tudni, hogy a kannabinoid receptoroknak két fő típusa van:

  • a CB1-receptorok elsősorban a központi idegrendszerben (így az agyban), a vesékben, a májban és a tüdőben vannak jelen. Amennyiben ezekhez a receptorokhoz a megfelelő molekulák hozzákötődnek, akkor elérhető a fájdalom csillapodása, a depresszió vagy a hányinger enyhülése. Ezekhez a receptorokhoz kapcsolódik többek között a pszichoaktív kannabisz-hatóanyag, a tetrahidro-kannabinol (THC), ami időbeli és érzékelésbeli zavarokat is előidézhet a használóinál.
  • a CB2-receptorok elsősorban az immunrendszerben és az emésztőtraktusban találhatók. Ezek a molekuláris támadáspontok elsősorban a fájdalom, a gyulladás és az étvágy szabályozásában kapnak szerepet. 

A „nem kábító” kannabidiol hatóanyagú CBD-olaj is ezeken a receptorokon fejti ki a hatását, csakúgy, mint a béta-kariofillén nevű vegyület. Ezek a hatóanyagok rendkívül kedvező hatásúak, hiszen csillapíthatják a fájdalmat, a gyulladást, ugyanakkor nem okoznak kábító hatást, ún. „high-feelinget”. A CB2-receptorokon ható béta-kariofillén mind a copaiba olajban, mind pedig a CBD-olajban megtalálható. Jó tudni, hogy a béta-kariofillén a copaiba olajban magasabb koncentrációban, nagyobb mennyiségben található meg, mint a CBD-olajban. Vagyis, a copaiba olaj a CB2-receptorokon, speciális kannabisz receptorokon keresztül kifejtett hatással is rendelkezik, miközben a használatakor kábító, pszichotróp „mellékhatástól” nem kell tartani.

 

Szerző: Dr. Budai Lívia PhD.

szakgyógyszerész

 

Forrás: (1) da Trindade R. et al. Copaifera of the neotropics: A review of the phytochemistry and pharmacology. Int. J. Mol. Sci. 19; 1511. 2018.