A bajnokok is ezeket a módszereket használják, ha úgy érzik, elfásultak.

 Az elmúlt évben sok helyen hallhattuk, hogy az olimpiára készülő sportolókat mennyire megviseli a kényszerpihenő. Ez nem csoda, hiszen folyamatos készültségben voltak eddig és hirtelen le kellett állniuk. Kisebb mértékben ugyan, de ugyanezt élték át az átlagemberek is, sokuknál depressziós epizód lépett fel a megváltozott életkörülmények és a korlátozások miatt. Szerencsére néhány apróbb változtatás segíthet kitörni ebből a hullámvölgyből.  

Meditáció és séta

Ha nem kell rohannod a reggeli készülődéssel, használd ki az ajándékba kapott időt és meditálj egy kicsit. Ez kissé misztikusan hangzozhat és sok embernek nem is megy igazán elsőre. Szerencsére ma már több olyan applikáció van, amely vagy irányított meditációval vagy természeti hangokkal segíti az elmélyülést, ellazulást. Ez a módszer segít feldolgozni a stresszt. A meditáció után – amikor van rá lehetőséged – menj egy kicsit a szabad levegőre. Ha amúgy is futni jársz, adja magát a reggeli edzés, de ha nem, és van park a közeledben, sétálj egy fél órát, hogy még inkább feltöltődj energiával. Kutyatulajdonosoknak ezt könnyű a napi rutin részévé tenni, de kutya nélkül is vedd rá magad! {idozito5}

Tevékenységnapló

Igen, pont úgy, mint ahogy a számítógép, érdemes neked is naplóznod azt, hogy mit csinálsz napi, heti vagy épp havi rendszerességgel. Minden tevékenységet jelölj meg egy színnel, így a hónap végére egész kis színgrafikon lesz a füzetedből. Ennyi idő után pontosan látni fogod, mivel töltesz el túl sok vagy épp túl kevés időt. Ennek tükrében pedig sokkal könnyebben alakíthatod a továbbiakban a feladataidat, az életedet. 

Ha valamit nem élvezel, ne csináld

Vannak olyan tevékenységed, amelyeket korábban szerettünk, de már rutinból csinálunk, anélkül, hogy jól éreznénk magunkat tőle. A naplózás arra is jó, hogy felmérd, melyek azok a dolgok, amelyek nehézséget, feszültséget okoznak, és melyek azok, amelyek még mindig örömmel töltenek el. Ha van olyan, amit legszívesebben már kihagynál az életedből – és ez nem is okozna gondot -, ne legyen lelkiismeret furdalásod, keress helyette valami mást. Annak semmi értelme, hogy boldogtalanná tedd saját magad. 

A mentális edző sokat segít

Szerencsére manapság már egyáltalán nincs negatív felhangja annak, ha valaki mentális segítő, terapeuta vagy épp pszichológus, pszichiáter segítségét kéri, hiszen mindenki tudja, vannak olyan életszakaszok, mikor elkél a szakértő támogatás. Ráadásul ezt akár online is igénybe veheted, ha úgy érzed, az otthonod biztonságában könnyebben tudsz beszélni a problémáidról. Könnyen kiderülhet, hogy elfojtasz valamit, amit fel kell szabadítani benned, hogy fel tudd dolgozni, de az is meglehet, hogy „csak” kimerültél mentálisan az elmúlt időszak kihívásai miatt. A terapeuta minden esetben segít elindulni az úton, hogy kezelni tudd a problémát és támogat, ha úgy éreznéd, nem bírod erővel. Sokat segíthet ugyan az is, ha egy barátnőddel meg tudod beszélni a problémáidat, de egy szakértő más szemszögből lát téged és olyan technikákat tanít meg neked, amelyekkel később is könnyebb lehet az életed. Ne szégyelld, ha segítségre van szükséged!

Tegyél a szép álmokért

A jó éjszakai alvás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mentálisan kiegyensúlyozottak maradjunk. A stressz azonban nem mindig segít abban, hogy álomba merüljünk. Altató helyett inkább egy különleges fürdővel nyugtasd meg az elmédet. Egy kádnyi meleg vízbe keverj Epsom-sót – más néven keserűsót -, egy kevés nyugtató hatású tinktúrát, ami olyan nyugtató hatású gyógynövényekből készülhet, mint a levendula, a kamilla vagy a citromfű. Ekkor már sehol ne kapcsolj nagy világítást, nyugodtan lehet félhomály is a lefekvés előtt. Ha az edzések után szükségesnek érzed, izomlazító krémmel ezt a hatást még fokozhatod szárítkozás után. 20 percnyi fürdőzés után azt fogod érezni, hogy húz az ágy és jó eséllyel másnap sokkal szebb színben látod majd a világot.

A só, ami széppé és egészségessé tesz

A keserűsó nem más, mint a magnézium-szulfát köznapi elnevezése. Hivatalos nevét a Nagy-Britanniában található Epsom városkáról kapta, ahol régebben nagy tételben állították elő ezt a vegyületet. Az Epsom-só segít a stresszoldásban és méregtelenít is. Mivel nagyon magas a magnéziumtartalma, elég egy csészényit a fürdővízbe keverni és – mivel bőrön át is felszívódik és javítja a magnéziumhiány tüneteit – máris enyhíti a szorongásos tüneteket, nyugtatja az idegeket és fokozza a szerotonin, vagyis a boldogsághormon termelődését is, ami hozzájárul a jó és kiegyensúlyozott hangulathoz. Ráadásul a bőröd is szebb lesz tőle, mivel 20 percnyi lubickolás után a sejtekből is kitakarítja a salakanyagokat. Heti 2-3 alkalommal érdemes csobbanni egy ilyen fürdőbe.Az is közismert tény, hogy a magnézium segít a stressztől megfeszült izmokat ellazítani és a görcsöket csillapítani, így pakolásként is alkalmazható. Ha annyi vízzel összekeversz egy kevés Epsom-sót, amennyivel pasztát készíthetsz, és 15 percre bekened a fájó izmaid, felgyorsíthatod a regenerációt. Sőt, a hajad is meghálálja, ha keserűsóval kezeled, mivel csökkentheti a zsírosodást, felélénkítheti a fejbőr vérkeringését, és ásványi anyagai segíthetik a hajhagymák működését. A hajmosáshoz használt samponba keverj 1-2 evőkanálnyit belőle – természetesen rövid haj esetében a kisebb mennyiség is elég – és mosd meg a hajad úgy, ahogy szoktad.