Bármikor magaddal viheted a legmenőbb edzőeszközt, ráadásul nagy helyet sem foglal. Így nem lehet kifogás, hogy nem jutsz el az edzőterembe! Ráadásul nagyszerű móka!

 

 Míg régen az ugrókötelet csak játékra használták a gyerekek az iskolák vagy az óvodák udvarain, most reneszánszát éli fitnesz körökben, így nem csoda, hogy lelkes követőtáborra talált. A játékosság mellett számos előnye van, hiszen egyszerre fejleszti a koordinációt, a gyorsaságot, a lábmunkát, sőt, jó sok kalória elégetése mellett erősíti a szív- és érrendszert is. Nem beszélve arról, hogy egy ugrókötél beszerzése csak pár ezer forintba kerül, ráadásul bárhová magunkkal vihetjük. Talán, ezért is nő rohamosan a népszerűsége. Az ugrálókötél az egyik leghatásosabb és legegyszerűbb formája az edzésnek. A hagyományos darabokkal szemben azonban a súlyozott ugrókötél az egész felsőtestet is megmozgatja, javítja a szív és érrendszeri működést.

Az ugrókötél előnyei

Az ugrókötél nagyszerű módja lehet számos testformálással kapcsolatos cél elérésének, beleértve:

 • Fogyás, zsírégetés
 • Szív- és érrendszer erősítése
 • Erő és állóképesség fokozása
 • Otthoni vagy outdoor edzés végzése csekély összegből

A súlyozott ugrókötelek többféle típusban, stílusban és súly felhasználásával kaphatók, jellemzően pár ezer forint a beszerzési áruk. Van köztük olyan, ami sima kötélből készül, akad bőrkötél is, ám a nejlonból font kötelek is igen népszerűek a felhasználók körében. {idozito5}

Fogyás, zsírégetés

Függetlenül attól, hogy milyen típusú ugrókötelet választ az ember, garantáltan gyors ütemben tud kalóriát elégetni. Akkor is érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha csupán néhány kilótól szeretnénk megszabadulni, vagy éppen javítanánk a szív- és érrendszerünk állapotán. Bár a sima ugrókötél használata is számos egészségügyi előnnyel jár, a súlyozott ugrókötél gyorsabb eredményeket hozhat, mint a hagyományos kötél. 

fitt.tipp: A kutatások szerint egy ugrókötelet használó, 95 kilós ember több, mint 1000 kalóriát égethet el egy óra alatt, szemben az evezéssel, amellyel 800 kalóriát, vagy a kerékpározással, amivel pedig 700 kalóriát éget el átlagosan. A számokat összehasonlítva, fogyás szempontjából az ugrókötél hatékonyabb.

A súlyozott ugrókötél nagy előnye a hagyományos ugrókötéllel szemben, hogy extra súly van az kötélen, így annak mozgatása növelheti az elégetett kalóriák számát, illetve javíthatja az izomtónust. Bár még nem sok hivatalos kutatást végeztek arról, hogy a súlyozott ugrókötelek pontosan hogyan segíthetnek a súlycsökkenésben, kutatók tapasztalatai szerint sok embert csupán az étrendjének javításával és súlyozott ugrókötél használatával képes volt elérni az ideális testsúlyt.

Szív- és érrendszer erősítés

Az ugrókötelezés felér egy teljes testedzéssel, amely jót tesz a szívnek és a keringési rendszernek, hiszen rendszeres használata során a szívizom – más izmokhoz hasonlóan – erősebbé válik, ezzel növelve a szív-érrendszeri állóképességet.

Mivel az ugrálókötelezés közben a pulzus gyorsan megemelkedik – hiszen a testnek minden egyes ugráskor le kell győznie a gravitációt -, így néhány hét vagy hónap használat után kimutatható, hogy az aktívan ugrálók nyugalmi pulzusszáma alacsonyabb, mint korábban. Ez azt jelzi, hogy a szívnek nem kell olyan keményen dolgoznia, mint a rendszeres edzések megkezdésekor.

Erő és állóképesség fokozás

A súlyozott ugrókötél használatának nagy előnye még, hogy az extra súly hatására több erőt igényel egy-egy feladat végrehajtása és komolyabb izommunkát végez a test. Az ember kénytelen irányítani a lendületet, ami egy elég nagy kihívás. A nagyobb izommunka hatására megnő az erő és állóképesség, és minél nagyobb a súly az ugrókötélen, annál nagyobb erőt kell kifejteni az irányításhoz, így folyamatos a fejlődés. Mivel keményebben kell dolgozni ahhoz, hogy teljesíteni lehessen az egyes ugrásokat, ez több elégetett kalóriát, valamint gyorsabb erő- és kondíciónövekedést eredményez. Az ugrókötelezés ugyan megmozgatja a teljes testet, de míg a hagyományos verzió használata jobban hat az alsótestre, addig a hozzáadott súllyal rendelkező kötéllel való ugrálással a felsőtest is remekül formálható.

Hordozható és megfizethető

Az ugrókötelet bárhova magunkkal vihetjük, ezért remek választás azok számára, akik sokat utaznak vagy nincs otthon elég helyük, hogy tárolhassanak egy nagyméretű edzőeszközt (például elliptikus trainert, futópadot, szobakerékpárt vagy evezőgépet). A hordozhatóság mellett másik nagy előnye, hogy kevesebb költséggel jár, mint az előbb említett gépek. Hazánkban már pár ezer forinttól elérhető számos fitnesz eszközt árusító üzletben.

Nem mindenkinek való az ugrókötelezés

Bár az ugrókötél használatával hamar fejleszthető az erő- és állóképesség, ennek ellenére mégsem való mindenkinek. Szívproblémák esetén még az edzések megkezdése előtt érdemes felkeresni egy kezelőorvost, hogy ajánlott-e ilyen jellegű edzést végezni. Mivel a szív az ugrálások alatt nagyobb terhelésnek van kitéve, így meg kell bizonyosodni afelől, hogy bírja-e szervezet. Míg a legtöbb egészséges felnőttnek nem okoz problémát az ugrálás, azoknak, akiknek csípő-, térd-, boka- vagy lábproblémái vannak, körültekintőnek kell lenniük és lassan szoktatni hozzá magukat az edzésekhez. Az előbb említett problémák esetén is érdemes egyeztetni a kezelőorvossal vagy gyógytornásszal, a sérülések elkerülése végett. Mivel az ugrókötelezés egy fel-le irányú mozgás, így könnyen megterhelheti a hátat, illetve az alsótestet, de a jó technika segíthet elkerülni a sérüléseket. Egyes kutatók szerint az ugrókötél hatása nem olyan nagy, mint amit sokan gondolják. Ugyan hatékonyabb, mint az úszás vagy a biciklizés, viszont nem szükséges nagyobb erőt kifejteni, mint a futásnál vagy a kocogásnál, hiszen két lábbal állunk a földön, ami egyensúlyi helyzet. Futás és kocogás közben a gravitációnak köszönhetően a test teljes súlya lefelé-felfelé mozog a csípőn, a térden és a bokán egyszerre.

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet a súlyozott ugrókötél edzésekből?

 • Őrizd meg az épséged!
  Válassz egy biztonságos helyet, ami elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférj te és a kötél is ugrálás közben. Fontos, hogy vízszintes talajon történjen az edzés! 
 • Használd a megfelelő technikát!
  Sajátítsd el a helyes testtartást, hogy ezzel is minimalizáld a sérülések kockázatát.
  Vállaidat tartsd lefelé, a hátad legyen egyenes és ügyelj arra, hogy hová teszed a lába, nehogy eless az ugrókötelezés közben. Ha kezdő vagy, néhány próbálkozásra szükséged lesz ahhoz, hogy megtaláld a saját ritmusodat. Sok ember számára a súlyozott kötéllel könnyebb edzeni, mint egy hagyományos műanyag darabbal, mivel nagyobb lendületet ad használójának, ami következetesebbé teszi az egyes lengések időzítését.
 • Lassan kezdd el!
  Sokszor túl nagy lendülettel látnak neki az emberek a kezdéshez, ami a legbiztosabb mód arra, hogy megsérüljenek. Beletelik egy kis időbe, amíg kidolgozod az ízületeid kevésbé megterhelő technikát, hiszen a lágy és kötőszöveteknek, továbbá az izmoknak alkalmazkodnia kell az új edzésformához. Időt kell adnod a testednek az alkalmazkodásra, hogy elkerüld a sérüléseket.
 • Maradj következetes!
  Az egyik legfontosabb dolog az edzésnél az, hogy élvezzük, amit csinálunk, viszont a következetes edzés kulcsfontosságú az álomalak eléréséhez!
 • Mixelj!
  Az igazán hatékony edzés az, ha kevered a mozgásformákat, tehát nemcsak kardiózol, hanem beiktatsz intervall edzéseket, vagy akár az ugrókötelezés közben saját testsúlyos gyakorlatokat, mint a guggolás. Az edzéstípusok mixelésével még gyorsabban leadhatod a túlsúlyod és javíthatod az erőnlétedet.
 • Lépj kapcsolatba másokkal!
  Sokak számára egy közösség plusz löketet ad és kevésbé fogja feladni, ha támogatják és segítik a céljai elérésében. A közösségi oldalakon könnyedén találsz olyan csoportot, ahol kapcsolatba léphetsz más ugrókötél imádókkal, akikkel megoszthatod edzési tippjeidet és inspirálhatjátok egymást.