Az afrodiziákumnak vélt bájétkekre és bájitalokra a jövőben is szükség lesz, hiszen a szemnek és szájnak tetsző „díszletek” a szerelem szükséges kellékei.

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy a vágy és a szenvedély elsősorban a partnernek és a helyzetnek köszönhető, nem pedig a különféle természetes vagy szintetikus csodaszereknek. Mégis, a nemi vágyat élénkítő szerek felfedezése és használata iránti igény nagy múltra tekint vissza. A galambtól a paszternákig mindenre ráfogták, hogy emeli a libidót. Van, amit a formája miatt véltek vágykeltőnek, mást az exkluzivitása miatt tartottak szexuálisan izgatónak. 

Azok számára, akik keringési problémákkal küzdenek, a keringést fokozó készítmények alkalmazása valóban a szexuális teljesítőképesség növekedéséhez vezethet, legalábbis a férfiak esetében. Az Omega-3 zsírsavakban dús ételek és az antioxidánsokban gazdag színes bogyósok ilyen elven hathatnak. Sőt, így működnek a férfiaknál a két évtizedes múltra visszatekintő gyógyszerek is, melyek hatására a pénisz barlangos testjeiben előidézett értágulat és a következményes merevedés jön létre. Azonban az erekciós problémák kezelésére szolgáló tabletták mellett is szükség van szexuális ingerre, legyen az látvány, érintés vagy akár egy afrodiziákumnak vélt étel. A nőknél nehezebb a helyzet. Egy időben felmerült a lehetősége annak, hogy lesz női „tabletta” – melynek a hatóanyaga különben sem értágító, sokkal inkább szorongásoldó hatással bírt -, de aztán ez füstbe ment. {idozito5}

Egy pohár ital feldob, a harmadik már lankaszt!

Az alkohol szexuális vágyra és teljesítményre kifejtett hatása meglehetősen érdekes. Noha a szesz felkorbácsolja az érzékeket, magának az aktus „végrehajtásnak” már gátat szabhat, ha sokat iszunk, hiszen rontja a szexuális teljesítőképességet. A – mérsékelt mennyiségben fogyasztott – vörösbornál viszont az antioxidáns hatás is érvényesül, ami kedvező lehet a keringés egészségét tekintve.

Csábító csokoládé és szexi snack

Az afrodiziákumnak vélt ételek és italok túlnyomó többségénél a modern tudomány nem tudja igazolni a vágykeltő hatást, bár közülük számos igen kedvező élettani hatással bír, mivel dúskálnak bizonyos nyomelemekben, vitaminokban. Vagyis, egyre inkább bebizonyosodik, hogy a szexuális vágykeltés nem bizonyos ételekhez, hanem sokkal inkább helyzetekhez, az átélt szituációkhoz köthető. A szubjektív faktoroknak és a kontextusnak igen nagy szerep jut, így például a saját kezűleg készített és felszolgált ételekhez például plusz vonzerő társul. Azoknál, akiknél korábbi kellemes élmények fűződnek például egy tejszínhabos eper elfogyasztásához, megeshet, hogy ez a fajta desszert a jövőben – a pozitív emlékek előcsalogatása mellett – a szexuális vágy fokozódását váltja ki náluk. Nem kell magyarázni azt sem, hogy nem minden szeletke csokoládé elfogyasztása bír szexuális tartalommal, de vannak helyzetek, amikor egy darab elmajszolása egyértelműen erotikus vonzatú. Mert bizony a psziché felülírja az élelmiszeripari/kémiai „összetételt”…

10 libidó fokozó étel

Banán

A banán elsősorban a formájának köszönheti azt, hogy afrodiziákumként is tekintenek rá, de mikrotápanyagokban sem szűkölködik: káliumot, magnéziumot, folsavat és kolint is tartalmaz.

Spárga

A hosszú és karcsú spárga sem kerülheti el a figyelmet, ha a vágykeltő ételekről van szó. Ráadásul a folsavban, K-vitaminban, rostokban és antioxidánsokban gazdag zöldség természetes módon kalóriaszegény.

Méz

Méz, mézeshetek, és édes, mint a szerelem… kell ennél több, hogy afrodiziákumként tiszteljék a mézet? A mézet táplálkozási szempontból az teszi különlegessé, hogy könnyen felszívódó, gyorsan biohasznosuló, ráadásul finom energiaforrás. 

Avokádó

Bár az avokádót egyesek szerint a férfi anatómiát idéző megjelenése tette vágykeltővé, tény, hogy az egzotikus termés számos vitaminban, ásványi anyagban és egyszeresen telítetlen zsírsavakban is egyedülállóan gazdag.

Csokoládé

Nincsen Valentin nap csokoládé nélkül, bár elsősorban az étcsokoládéhoz köthető kedvező élettani hatás. Ennek magas antioxidáns-tartalma ugyanis a vérerek rugalmasságát javítja és serkenti a vérkeringést.   

Osztriga

A nyers osztriga legendás vágyfokozó, de a hiedelmek mögött ma már némi tudományos bizonyíték is áll. A fehérjében, cinkben, szelénben és B-vitaminokban dúskáló osztriga valóban tartalmaz olyan nyomelemeket (cink és szelén), amik hosszú távon hozzájárulhatnak a megtermékenyítő- és a fogamzóképesség növekedéséhez.

Füge

Fügefalevéllel letakart meztelen testek és az apró magokban dúskáló termés a szexualitás és a termékenység szimbólumává tehetik a fügét. Akkor is megéri fogyasztani, ha ténylegesen semmilyen hatással nincs a szexuális élet minőségére, mert a füge igencsak gazdag antioxidánsokban és rostokban.  

Eper

Piros, szív formájú és édes… kell ennél több? Az alacsony glikémiás indexű eper elsők között szerepel az egészséges ételek listáján, hiszen C-vitaminnal, folsavval, káliummal és magnéziummal is csurig vannak töltve az ízletes eperszemek. 

Chili paprika

A csípős paprika tűzbe hozhatja és felmelegítheti a szexuális életet éppen úgy, mint a szervezet valamennyi részét, amivel érintkezik. A titka a kapszaicinban rejlik.  

Gránátalma

Afrodité és a termékenység szimbóluma a szépen elrendezett, zselésen rostos magokat magába záró gránátalma. A rostokban, antioxidánsokban, C- és K-vitaminokban egyedülállóan gazdag gránátalma fogyasztása kétségkívül kedvező hatású a szervezetre.  

Hát persze, hogy egy nő az oka!

Az afrodiziákum szó a szépség és szerelem istennőjének, Afroditének a nevéből ered. A mitológia úgy tartja, hogy Afrodité egy osztrigán emelkedett ki a tengerből, hogy életet adjon a szerelem istenének Érosznak. Nem véletlen, hogy a vágykeltő hatással felruházott ételek sorában az elsők között szerepel az osztriga.

Bogárpor és állathere: bizarr módszerek a régmúltból

A leginkább meghökkentő afrodiziákumnak vélt szerek között található a kőrisbogárpor, csakúgy, mint az őrölt orrszarvútülök, a kínaiaknál népszerű csikóhal vagy a különféle állatok heréi. A kőrisbogárpor kapcsán a modern kutatások is igazolták azt, hogy az őrölt bogárpor valóban „vágykeltő”, már amennyiben a kantaridin hatóanyaga által előidézett fájdalmas, igen erős és órákon át tartó erekciót annak lehet nevezni.

 

Szerző: Dr. Budai Lívia PhD.

szakgyógyszerész