Ugyan nem tartozik a legégetőbb problémák közé a COVID-19 koronavírus okozta világjárvánnyal kapcsolatban, mégis sok ember – főleg nők – életét keseríti meg a maszkviselés okozta pattanások megjelenése. A bőrproblémának már saját neve is van: maszkné!

 Bár nem a legkellemesebb dolog, de abban egyetérthetünk, hogy a maszk viselése segít abban, hogy ne kapjunk el bizonyos fertőzéseket. A távol-keleti országokban már évtizedek óta bevett szokás, hogy maszkot hordanak az emberek influenzajárvány idején – vagy, ha túl szennyezett a levegő a városokban – de nálunk ez csak tavaly vált az életünk részévé. És azonnal meg is változtatta a mindennapjainkat, hiszen nemcsak meg kellett találni a praktikusan csinos darabokat, de arra is rá kellett jönnünk, hogy a bőrápolási és a sminkelési rutinunkat teljesen át kell alakítanunk! Ha ugyanis hosszú órákon át kell viselnünk a maszkot, például a munkahelyünkön, a bőrünk befülledhet, emiatt zsírosabbá válhat, irritáció és bőrpír alakulhat ki. Ezek miatt, illetve a folyamatos stressztől pattanások jelenhetnek meg rajta. Ez utóbbi kapta a maszkné nevet. Néhány apró trükkel azonban elkerülheted ez az állapotot. 

Naponta többször váltott, kényelmes maszkot használj

Mivel manapság nincs olyan ember, akinek a fiókjában ne lenne egy teljes készlet mosható maszk – mióta lehet trendi darabokat kapni, tökéletes kiegészítője lett a ruházatunknak ez a védőeszköz -, így adja magát, hogy ne egyben pácolódjunk egész nap. 2-3 óránként célszerű frisset felvenni, ezzel is megakadályozva a bőrön a baktériumok elszaporodását. Az is fontos, hogy a maszk kényelmes legyen, passzoljon az arcodhoz, ne mozogjon rajtad, mert azzal csak kidörzsöli a bőröd. Az sem mindegy, milyen anyagból készül. A legjobb a pamut vagy a selyem. {idozito5}

A kéz és az arc mindig legyen tiszta

Az első és legfontosabb teendő mindig az arc megtisztítása, a maszk felvétele előtt és levétele után is, hiszen csak így tudjuk elkerülni, hogy a gyulladást okozó baktériumok pattanásokat okozzanak. Természetesen – mielőtt az arcunkhoz érnénk – mindig alaposan kezet kell mosni, így onnan sem kerülhet szennyeződés a bőrünkre. Érdemes nem vízzel átmosni naponta 2-3 alkalommal az arcot, inkább válassz micellás vizet, ami nem szárítja a bőröd. Ebben az időszakban még inkább oda kell figyelned a hámlasztók használatára is, hiszen az elhalt hámsejtek a pattanásokat okozó baktériumok melegágya. Mivel a maszk fizikailag irritálhatja a bőrt, a megszokott, szemcsés bőrradírok helyett – amelyek csak tovább dörzsölnék az amúgy is megkínzott arcbőröd – válassz inkább kémiai, AHA vagy BHA savat tartalmazó hámlasztó terméket. Hámlasztáskor a fokozott fényvédelemre figyelj!

A jelszó: Hialuronsav!

Ugyan a bőrnek van egy természetes védőrétege – sőt akár túlzott zsírosodás is előfordul egyes esetekben -, az nem elég ahhoz, hogy tökéletesen hidratált legyen. A régóta jól ismert hialuronsav azonban segít abban, hogy bezárjuk a bőrbe a nedvességet. A hidratált bőr normalizálja a faggyútermelést és ezáltal csökkenti a pattanások kialakulásának esélyét. Nagyon fontos, hogy ne azonnal tedd fel a maszkot, miután felkented az arcápolót! Várj egy kis időt, hogy beszívja a bőröd. Ha a maszk néhány ponton dörzsölné az arcod, ott érdemes még egy réteg krémet felvinni.

Ne most próbáld ki az újdonságokat!

Szinte minden nő pipereszekrényében van egy-két olyan arcápolási termék, amit megvett, de még nem használta, mert nem volt rá érkezése vagy épp a meggyőző reklámok miatt landolt a kosarában. Adná magát, hogy ezeket a kencéket most kezd el használni, hiszen nem nagyon mész esténként sehova, sokat vagy otthon. Ha azonban nálad is megjelentek a bőrelváltozások a maszk viselése miatt, akkor ez nem az újdonságok kipróbálásának – vagy az eddig csak gyűlő, de még sosem tapasztalt hatású lapmaszkok felrakása és pakolások felkenésének – ideje! Hogy miért? Mert az újfajta hatóanyagok akár ronthatnak is bőröd állapotán! Összpontosíts arra, hogy meggyógyuljon a bőröd és majd utána nyisd ki az új termékeket!

Ha már a sminkről esik szó….

Amióta csak létezik arcfestés, ugyanolyan régen színezzük az ajkainkat is. Az utóbbi 40 évben a legtöbb eladott sminkszer a rúzs volt. Az elmúlt évben azonban a legtöbb nőnél a szájról a szemekre helyeződött a hangsúly, ami nem meglepő, hiszen a maszk eltakar minket orrtól állig, így nincs sok értelme felkenni a legszebb vörös rúzsunkat. Ugyanez a helyzet az alapozóval, kontúrozókkal, highlighterekkel, bronzosítókkal és pirosítókkal, szóval minden olyan sminkszerrel, ami csak a makeup teljességéhez hozzátartozik. Amíg kénytelenek vagyunk maszkot viselni, ne is erőltesd a teljes sminket, hiszen a fedés miatt az orr és a száj környékén könnyen eltömődhetnek a pórusok és megjelenhetnek az aknék, pattanások. Ráadásul a maszk el is maszatolja az arcfestésed. Ha mindenáron szeretnél egy kis plusz színt az arcodra vinni, inkább könnyű BB vagy CC krémet használj, mely az enyhe színezés és fedés mellett tele van ápoló összetevőkkel is. Ajkaidat pedig inkább jó minőségű, gazdag, hidratáló ajakápolóval kend be a maszk alá, hogy ne száradjon ki.

Ha nem javul semmitől, irány az orvos!

Aki kamaszkorában sokat szenvedett az aknéktól, az tudja, hogy vannak esetek, amikor csak a bőrgyógyász segíthet a bajon. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a maszkviselés okozta bőrelváltozások hosszú időn át megmaradnak, vagy épp rosszabbodik a bőrkép. Ilyenkor ugyanis nem kizárt, hogy olyan kórokozók jutottak a bőrbe, amelyektől csak orvos segítségével szabadulhatsz meg. Ha nincs lehetőséged személyes találkozóra, kérd meg orvosod, hogy távmedicina keretein belül próbáljon segíteni a problémádon.