Sajnálatos módon, a nőket sem kerüli el az arcszőrzet. Igaz, a hölgyek arcán általában csak pihék formájában jelennek meg a szőrszálak – kivéve a bajuszka és a pajesz területén. Mégis, sokan ezektől is borotválás útján szabadulnak meg. Vajon jól teszik? Utánajártunk!

Még a 70-es években terjedt el az a tévhit, hogy a borotválás miatt a szőrszálak sokkal erősebbé válnak. Bár van, aki még mindig hisz ebben, a tudósok bebizonyították, hogy – ahogy a hajszálak sem vastagodnak a nyírástól – ez egyáltalán nem igaz. A női arc néhány területén a pihéknél feltűnőbb szőrszálak nőhetnek, ilyen például a bajuszka, de gyakori a fül előtti terület is. Ezt a többség gyantával távolíttatja el, mert ez hosszú távú megoldást, de manapság a villanófényes tartós szőrtelenítés is segít a problémán. 

Nagyon sok nő viszont a borotválkozásra esküszik! No persze speciális női borotvával, de rendszeresen végigmennek az arcukon a pengével. Első pillantásra talán brutális módszernek tűnhet, de ők azt állítják, hogy sokkal szebb a bőrük és kevesebb a ráncuk is, mióta ezt teszik. A dermaplaning ugyanis egy olyan kezelés, amelynek során a szakember finom mozdulatokkal eltávolítja nemcsak a szőrszálakat, de az elhalt hámsejteket is!

fitt.tipp: Maga Marilyn Monroe és – a pletykák szerint – Elizabeth Taylor is kétnaponta borotválta az arcát, mert úgy találta, ezáltal ragyogóbb lesz a bőre!

Miért jó, ha borotválod az arcod?

A borotválkozást gyakorló nők – és több bőrgyógyász is – jó néhány olyan okot tud felsorolni, ami miatt rendszeresen érdemes gyakorolni ezt a módszert.

1. Szebb lesz a sminked

Ha sminkelsz, biztosan találkoztál már azzal a problémával, hogy az alapozó kiemelte az apró pihéket az arcodon. Persze, messziről és púderezve ez már nem látszik olyan feltűnően, de mivel te tudod, hogy ott vannak, zavarnak. Ha leborotválod ezeket a gyenge kis szőrszálakat, máris sokkal egységesebb lesz a sminked is!

2. Egészségesebbé teszi a bőrt

Tény és való, hogy a bőr legfelső, elhalt hámrétegének enzimes peelinggel vagy bőrradírral történő rendszeres eltávolítása jót tesz, hiszen felfrissül a bőr, egészségesebb és sugárzóbb lesz. Az erőteljesebb módszerek, mint a hámlasztás, a mikrodermabrázió vagy a lézeres bőrmegújítás még látványosabb hatással bírnak, de a lényeg itt is ugyanaz. A borotválással – vagyis a dermaplaning során – szintén ezt a területet vesszük kezelésbe, új bőrsejtek és némi plusz kollagén termelésére késztetjük a bőrt. Persze, komoly csodát, -20 évet ne várj, de ártani nem árthat.

fitt.tipp: A legjobb, ha szakértőre bízod a kezeléseket, főleg az első időkben.

Miért nem jó, ha borotválod az arcod?

Sokan ellenzik ezt a módszert, mondván, túlságosan megsérül a bőr legfelső rétege. Nos, ebben azért van némi igazság, de ez a veszély némi odafigyeléssel kiküszöbölhető. A legfontosabb, hogy jó minőségű borotvát válassz, olyat, amit az arcra fejlesztettek ki. A homlokon és a szemöldök körül vigyázz, nehogy fazonigazítást végezz a homlok környéki tincseid, vagy épp a szemöldököd ívén. A dermaplaning otthon csak akkor végezhető el, ha már ellested a menetét az ezzel foglalkozó szakemberektől. Ha mindent jól csinálsz és betartod a biztonsági utasításokat, akkor nem sérülhet meg a bőröd!