Ahogy megjelennek az első tavaszi napsugarak, mindenki rohan a szabadba, hiszen végre szép az idő. Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy nem gondoskodnak a megfelelő fényvédelemről, mondván: ilyenkor még nincs ereje a napnak. Nagyobbat nem is tévedhetnének!

Az már mindenkinek a könyökén jön ki, hogy nyáron használjunk fényvédőt, hiszen ezzel nemcsak a melanoma kialakulásának esélyét csökkentjük, de megőrizhetjük bőrünk fiatalságát is, hiszen az UV sugárzás ráncosít és foltokat is okoz. Azt azonban sokan nem hiszik el, hogy a tavaszi napsütés is keményen oda tud csapni a bőrünknek.

Ezért veszélyes a tavaszi napfény

Tavasszal általában még hűvös van, ráadásul a nap pályája is laposabb a nyári ívnél. Ez a két dolog altatja el az éberségünket! Ilyenkor azonban az UV terhelés ugyanúgy létező jelenség, mint nyáron, csak a hőmérséklet enyhébb. Gondoljunk csak bele, azok, akik síelni járnak, ugyanúgy használnak fényvédőt a napsütötte pályákon, mint nyáron, pedig ott is hideg van. Ráadásul, ha egész télen beöltözve lépünk ki az utcára, a bőrünk szinte teljesen elszokik az UV terheléstől és emiatt sokkal gyorsabban leég az első adandó alkalommal.

Védekezzünk ésszerűen a napfény ellen

Nyilván, ha csak 5-10 percet töltünk a szabadban bevásárlás, vagy munkába menet közben, akkor szinte felesleges az 50 faktoros fényvédelem, kivéve extrém fehér és érzékeny bő esetében. Ilyenkor a többségnek elég egy fényvédős hidratáló vagy egy könnyebb, 20-30 faktoros fényvédő krém. Sokkal jobban oda kell azonban figyelni, ha kertészkedünk, vagy épp kiülünk egy bár teraszára meginni a barátokkal egy koktélt. Ekkor ugyanis egyszerűen elveszítjük az időérzékünket és sokkal tovább tartózkodhatunk a napon, mint gondolnánk. Ha ilyen programra készülünk, mindig 50 faktoros fényvédőt használjunk, és természetesen kétóránként ismételjük meg a krém felvitelét. (Ha ez még nem rutin, érdemes az okostelefon riasztásába beállítani, hogy: FÉNYVÉDŐ!!!) Ezzel elkerülhető, hogy viccesen kinéző, de fájó vörös bőrrel érjen minket az este.

Rossz hír: az SPF NEM adódik össze!

Hányszor hallottuk már lányoktól, hogy az arckrémtől kezdve az alapozóig és a porpúderig minden általuk használt termék SPF-et tartalmaz, így biztonságban érzik magukat. No igen, akkor igazuk is lenne, ha az SPF értékek összeadódnának, bár sokan akkor már többszörösen átlépnék a 100%-ot. Sajnos azonban a fényvédelem olyan, mint a póker, a legnagyobb viszi a bankot. Ez azt jelenti, hogy hiába kenünk fel 15 faktoros arckrémet, 10 faktoros alapozót és 10 faktoros púdert, az még mindig csak 15 SPF-et jelent, ami egy napsütéses délutánon nem sokat ér. Először mindig a megfelelő erősségű fényvédőt kell felkenni, várni egy ideig, hogy beszívódjon, majd erre jöhet a többi bőrápoló kence, sminkszer. Mivel – ha folyamatosan a napon vagyunk – újra és újra pótolni kell a leizzadt fényvédőt, érdemes elgondolkodni a túl sok smink mellőzésén, hiszen csak elmaszatoljuk azt.

Milyen fényvédőt használjunk?

A fényvédő termékek választéka hatalmas, kapható stift, krém, tej és fújós formában is, ez utóbbi – praktikus okokból – azért arcra nem ajánlanánk. A legkézenfekvőbb a krém, hiszen könnyen eloszlatható és – mivel kevésbé folyékony – a táskánkba sem folyik bele egykönnyen. Hátránya, hogyha jövet-menet közben kell felfrissíteni a fényvédelmünket, maszatos lesz a kezünk is. Ennek elkerülése végett érdemes beszerezni egy fényvédő stiftet, amit bárhová magunkkal vihetünk és épp olyan hatásos, mint a krém. Arról megoszlanak a vélemények, hogy melyik cég gyártmányát használjuk. Nos, szakértők letesztelték a legolcsóbbtól a legdrágábbig a fényvédő termékeket és arra jutottak, hogy védelmi szempontból egyik sem rosszabb a másiknál. A bőr egyedi igényei szerint érdemes tehát választani. Van, akinek a méregdrága változat működik, más a drogériák saját márkásaira esküszik, mert attól nem olajosodik a bőre, ez teljesen egyéni dolog.

fitt.tipp: Ha már szóba került a kéz… a kézfej bőre épp olyan érzékeny a napsütésre, mint az arcbőr, így ugyanolyan erős védelmet igényel. Már persze akkor, ha nem akarunk sokkal öregebbnek tűnő kézzel élni 40-50 éves korunkban.