Ha beütjük a keresőbe a koffein szót, gyorsan kiderül, hogy ez a vegyület szinte minden szervünknek – illetve a termékenységüknek és a bőrünknek – is rosszat tesz, ha túl sokat fogyasztunk belőle.

Függően attól, hogy milyen céllal vizsgálják, egyes kutatások szerint a koffeinnek csupa jó, más adatok szerint csak rossz tulajdonsága van. Érdemes azért kicsit árnyalni a helyzetet.

Tagadhatatlan, hogy sok mindenre van jó hatással a koffein

A koffein főként az agyunkra hat, de felszívódás után a májban több olyan vegyületre bomlik, melyek a belső szerveink működésére is hatással vannak. A kávézás során bejutott koffein elsődleges hatása az adenozin nevű vegyület blokkolása, mely az izmok ellazulásáért felelős. Megemelkedhet a vér adrenalin szintje is, ezért érezzük magunkat frissebbnek és kipihentebbnek kávézás után. Mindemellett a koffeinből származó vegyületek, javíthatják egyes szerveink működését, megakadályozhatják a szív- és cukorbetegség kialakulását, de a bőrünknek is jót tesznek. Sőt, az anyagcserét is felgyorsíthatják, ami által a fogyást is befolyásolják, de az edzések hatékonyságát is növelik.

Bajt is okozhat, ha túl sokat fogyasztunk belőle

Sokan arról számolnak be, hogy boldogabbak a kávézás után, de ezek állítások tudományosan eddig nem bizonyítottak. Az azonban tény, hogy a túl sok koffein rendszeres fogyasztása fokozza a szorongásos panaszokat, de alvászavart, émelygést, szabálytalan szívverést, remegést, sőt akár komoly migrént is okozhat. Ezen kívül növeli a vetélés esélyét és depressziós betegek esetében az állapotuk romlását is. Az arra érzékenyeknél kellemetlen hasi tüneteket, diszkomfort érzést is kiválthat a túl sok koffein. Egyes esetleírások szerint az egyszeri, 500 mg-os koffeinbevitel akár halált is okozhat!

A biztonság kedvéért húzzuk meg a határt

Annak érdekében, hogy kiaknázhassuk a koffein jó hatásait, de elkerüljük a rosszakat, érdemes maximalizálni napi 2-4 kávéban a fogyasztását, ez alkalmanként maximum 200 mg koffeint jelent, ami egy adag Americano-nak felel meg. A kutatók általánosságban 400-500 mg koffein bevitelénél többet egy nap nem javasolnak.

fitt.tipp: Várandós nők esetében a megengedett napi koffeinmennyiség legfeljebb 200 mg lehet!