Sokan még csak kacérkodnak a manapság oly divatos elektromos fogkefékkel, mondván, a hagyományos is tökéletesen megfelel számukra. De vajon a fogak melyik mellett tennék le a voksukat?

 Hosszú időn át fogalmunk sem volt arról, mi a hollywoodi mosoly, mivel sokáig a filmvásznon sem volt fontos a hófehér és tökéletes fogsor. Ez azonban az évek során megváltozott és egyre több híresség sárgás, girbegurba fogsorát buktatják le az összehasonlító fotók. Persze ahhoz, hogy mindig ragyogóak legyenek a fogaink, nem elég a fogszabályzás és az időnkénti fogfehérítés, a rendszeres fogmosáson áll vagy bukik a dolog. Tehát mosni kell, de mivel?

Évezredes módszer a hagyományos fogkefe

Régi jó barátunkat mindenki ismeri, sőt, sokunknak gyerekként egy hatalmas fogkefe és egy ijesztően nagy, gipszből készült fogsor segítségével azt is megtanították, hogy kell rendesen használni. Aztán a legtöbb ember elkezdi lerövidíteni a mozdulatokat, vagy éppen kényelmesebben végzi a fogmosást. Persze, a fogakat így is tisztábbnak érezni, ezért sokan elcsodálkoznak azon, hogy hiába mosnak fogat naponta kétszer, mégis kialakul náluk a fogkő, rosszabb esetben a fogágybetegség. Pedig ez utóbbinak – többek között – a helytelen fogmosási technika és a nem megfelelő szájápolás az oka. Ha ugyanis rosszul mossunk fogat, a lepedéket nem ki-, hanem pont fordítva, a fog és az íny közé seperjük, ezzel melegágyat biztosítunk a megtelepedő baktériumoknak. Egy szó, mint száz, a régimódi fogkefével csak a lepedék egy bizonyos százalékát lehet eltávolítani, ezt fogselyem és fogköztisztító használatával sem lehet tökéletessé tenni.

Az elektromos fogkefe helyettünk dolgozik

A hagyományos fogkefével szemben az elektromos változat egymaga elvégzi a munkát, legalábbis akkor, ha olyan típust választunk, amely kerek fejű és egyszerre végez pulzáló, illetve rezgő-forgó mozgást. Ezt nevezzük 3D technológiának, amellyel 100%-kal több lepedéket távolíthatunk el fogainkról, mint a hagyományos fogkefékkel. Ennek segítségével elfelejthetjük a sikálást, elég, ha egyenként a fogak épp tisztított felületére nyomjuk finoman az elektromos fogkefe fejét.  Attól sem kell tartanunk, hogy felsértjük az ínyünket a túl erős fogmosással, mivel a jobb elektromos fogkefékben nyomásérzékelő és időzítő is van, hogy a mágikus két percnél ne mossuk rövidebb ideig a fogaink. Ahogy a hagyományos fogkefék közül választhatunk puha, közepes és erős sörtéjű darabok közül, úgy az elektromos fogkefékhez is kaphatunk különféle funkcióra alkalmas fejeket. Természetesen a fogselyem, vagy fogköztisztító használata itt is kötelező!

Az érzékeny ínyűek számára ez a középút

Sokan a szónikus fogkefék felé hajlanak, ezek hatékonysága félúton vannak a hagyományos és a kerekfejű modellek között, de az mindenképpen a javukra írandó, hogy az érzékeny ínyhez nagyon gyengédek. Néhányan azonban arról számoltak be, hogy kicsit furcsa a hangja működés közben, ami egy picit zavaró lehet. Ez a szónikus technológia egyik ismertetőjele, de gyorsan megszokható, ha amúgy elégedett a fogkefével az ember.

A szájvizet módjával használjuk!

A reklámokban azt mondják, hogy napi szinten kell használni a szájvizet fogmosás után. Ezzel azonban a fogorvosok nem igazán értenek egyet, mivel a túl sok szájvíz többet árt, mint használ. Irritálhatja, száríthatja ugyanis a szájüreg nyálkahártyáját, és ezáltal felborítják annak mikroflóráját. Bőven elég heti 2-3 alkalommal öblögetni vele, ha szükségét érezzük, például egy átdorbézolt éjszaka után mindenképpen ajánlott a használata.