Régóta tartja magát az az elmélet, hogy ha reggel, éhgyomorra megiszunk egy nagy pohár citromos vizet, az segít fogyni és több betegség ellen is megvéd. Lássuk, mi az igazság!

A citromos víz – főleg nagy melegben – felfrissít, jól esik a savanykás íze, ha pedig egy-két levél mentát is beledobunk, még jobb a hatás. De, hogy milyen hatással van az egészségünkre, az már más kérdés. Nem is olyan régen, még ezeket a hatásokat tulajdonították neki.

Elegendő C-vitaminhoz juttatja a szervezetet – NEM

Hivatalosan 60 mg a napi ajánlott C-vitamin bevitel, más kérdés, hogy az emberek többsége inkább 1000-1500 mg-ot visz be naponta, ami nem árt, hiszen vízben oldódó vitamin lévén a vizelettel távozik a felesleg. Egy szelet citrom viszont nagyjából csak 1 mg C-vitamint tartalmaz, ami – lássuk be – elég karcsú mennyiség. Szóval nem ettől leszünk tele C-vitaminnal, hacsak nem iszunk meg belőle legalább 10 liternyit.

Segít fogyni – NEM

A testsúly csökkentéséhez sok rost fogyasztása, és annyi testmozgás kell, amennyivel kalória deficitet érünk el. A citrom ugyan tartalmaz rostokat, de csak akkor élvezhetjük ennek hatásait, ha a szeletet úgy, ahogy van, megesszük. Kifacsarva, az a néhány, úszkáló rostocska semmilyen hatással sincs az anyagcserénkre.

Megelőz betegségeket – NEM

Bármennyire is szeretnénk, a tudomány mai állása szerint a citromos víz nem előz meg semmilyen betegséget sem. Sem a rákot, sem az ízületi gyulladást. Maximum a fejfájást enyhíti, ha azért tör ránk, mert keveset ittunk aznap.

Méregtelenít – NEM

A szervezet méregtelenítése a máj és a vesék feladata. Alapvetően szinte mindegy, mit eszünk vagy iszunk méregtelenítés címén, a szerveink működését ez nem befolyásolja. Sőt, a beleink sem lesznek tisztábbak tőle, ha ez a célunk, inkább reggelente fogyasszunk egy kiskanál darált szezámmagot.

Feszesíti a bőrt – NEM

Bár vannak, akik szeretnék azt hinni, hogy ha sok citromos vizet isznak, szebbé és feszesebbé válik a bőrük. Nos, ez féligazság, mivel inkább a megfelelő mértékű folyadékbevitel, a belső hidratálás az, ami javítja a bőrképet.

Jó, de ha ennyi mindenre NEM jó a citromos víz, akkor mire van hatással?

Refluxot okozhat – IGEN

A refluxra hajlamos, túl sok gyomorsavval rendelkező embereknél elősegítheti a betegség kialakulását, amelynek során a savas közeg eléri a nyelőcső végét és marni kezdi azt.

Tönkreteheti a fogakat – IGEN

A savas közeg az érzékeny fogak számára olyan, mintha kalapáccsal ütnék, de a jó fogak esetében is felpuhítja a zománcréteget, ami így igencsak sérülékennyé válik. Ha megsérül, szabad utat ad a fogszuvasodást okozó baktériumok számára. Éppen ezért nem szabad azonnal fogat mosni gyümölcsfogyasztás után, de érdemes többször átöblíteni tiszta vízzel a szájüreget.

Szóval, akkor mire JÓ a citromos víz?

Finom és üdítő. Nagyjából ennyi igaz róla.