A kontúrozás alapvetően jó találmány, hiszen egy pici csalással vékonyíthatjuk vele az arcunkat. Most azonban néhány „okos” influenszer új módon, a napfény segítségével – vagyis inkább a fényvédő hiányával – kontúrozza az arcát. A bőrgyógyászok persze óva intenek mindenkit attól, hogy kipróbálja az új kihívást.

 A fényvédelem rendkívül fontos, nem lehet eléggé hangsúlyozni, még akkor sem, ha már mindenkinek a könyökén jön ki. A túlzott napsugárzás idő előtti öregíti – foltok és ráncok alakulnak ki a hatására – a bőrt és melanomát is okozhat. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az arcunkra mindenképpen a legmagasabb faktorszámú fényvédőt használjuk!

Fény-nem-védelem influenszer módra

A TikTokon már eddig is futott néhány őrült kihívás, de az idei nyárra szóló hosszú távon okozhat bajt. Egyes influenszerek ugyanis azt hirdetik, hogy tartós kontúrozás érhető el a napfény segítségével.  Az arc egy-egy részére kennek erős fényvédőt – az orra, a szemek alá, az állra és a két szemöldök közé – a többi részt pedig vagy védtelenül hagyják, vagy minimális védelemmel látják el és így fekszenek ki a tűző napra. Az eredmény már pár óra után látható, a fényvédővel bekent részek érintetlenek maradnak, míg a pőrén hagyott arcbőr pedig lebarnul. De akár vörösre is éghet, ha érzékeny az ember bőre. Persze, az influenszerek a kihívás után csak olyan képeket töltenek fel, ahol tökéletes a kinézetük, viszont egyes követőik – akik kipróbálták az új módit – megmutatják a szörnyű igazságot! A fényvédőt ugyanis nem lehet tökéletesen a kontúrozás ívébe felkenni, ráadásul a gyönyörű, bronzos szín helyett élesen elválik egymástól a kétféle bőrszín.

A bőrgyógyászok a hajukat tépik

Sokszor kiakadtak már az orvosok a különféle, közösségi oldalakon futó kihívásokra, de a „kontúrozz napfénnyel” még nekik is sok volt. Hogy miért? Mert az elmúlt egy évben, a maszkviselés miatt elszokott szinte minden ember arcbőre a napfénytől, így sokkal gyorsabban reagál az UV-sugárzásra. Több orvos arra figyelmezteti a gyanútlan rajongókat, hogy akár komoly egészségügyi problémát, bőrrákot is okozhat ez a futó mánia. Azt javasolják, hogy mindenki használjon megfelelő fényvédőt és sminkeljen inkább, ha kontúrozni szeretné az arcát.