Vannak olyan élelmiszerek és italok, amelyeket érdemes a nagy melegben mellőzni. Hidd el, a tested megköszöni majd!

 

Tudjuk, minden nyáron eljön a hőhullámok ideje és minden évben elmondjuk, hogy mi ilyenkor a teendő. A következő napokra másodfokú hőségriasztást adtak ki a tartós hőség miatt. Ez az időjárás a legegészségesebb szervezetet is megterheli, ha hosszabb időn át tart, de a kisgyerekek, az idősek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők valódi veszélyben vannak. Az extrém meleg egészségügyi panaszokat, rossz közérzetet és figyelemzavart, ingerlékenységet okoz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy betartsunk néhány szabályt, amelyek segítenek átvészelni a legmelegebb órákat.

fitt.tipp: Figyeljünk a családtagjainkra, szomszédainkra is, főleg az idősekre, gyerekekre, rossz egészségügyi állapotban lévőkre!

Alkohol, koffein, nehéz ételek: tiltólistán!

A folyadékigényünk megnő a hőségben, de nagyon nem mindegy, hogy ezt miként elégítjük ki. Lehetőség szerint tiszta vizet igyunk és minimalizáljuk a kávé-, de főként az alkoholfogyasztást. Az sem mindegy, hogy milyen ételek kerülnek a tányérunkra. Ha otthon vagyunk, könnyű egészséges fogásokat az asztalra tenni, de akkor is oda kell figyelni a táplálkozásunkra, ha strandolunk, nyaralunk. Persze, egy-egy lángos, gofri, palacsinta vagy sült hal belefér, de ezek mellett törekedjünk elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztására. Ezzel nemcsak az anyagcserénk marad gyors, de a bőrünk is szebb lesz.

fitt.tipp: Igaz, hogy az mozgást ilyenkor sem szabad elhanyagolni, de a szabadtéri edzéseket a kora reggeli vagy az esti órákra érdemes időzíteni.

Ha lehet, ilyenkor ne mozduljunk ki

A következő napokban fontos, hogy – amennyire lehet – árnyékos, hűvös helyen tartózkodjunk és 11-15 óra között ne legyünk a napon. Ha ki kell mennünk a szabadba a nap folyamán, megfelelő öltözettel készüljünk, és használjunk fényvédőt, még a városban is!