Sportsérülés? Rossz mozdulat? Izomláz? Aki sokat mozog, az hozzászokik, hogy bizony néha itt-ott fáj. De vajon miért fájhatnak az ízületek, ha még messze vagy a nagymamakortól?

Nem árt tudni, hogy az ízületi fájdalmakat nem csak idős emberek tapasztalják meg. Éppen ezért azon sem kell meglepődni, hogy ha ilyesmit tapasztalsz, sok ismerősöd vallja majd be, hogy neki sem idegen az érzés. A fájdalom bármelyik ízületben jelentkezhet, vagy akár több helyen is egyszerre, és nem ritkán más tünet is társul mellé, például duzzadtság, érzékenység, a környéki területek fájdalma, kivörösödés és érintésre meleg érzet. Elég, ha túlzásba viszed az edzést, a gépelést a klaviatúrán vagy más hasonló tevékenységeket, és a fájdalom máris figyelmeztet, hogy figyelj jobban oda.

Ha a kellemetlenség oka ilyen egyértelmű, akkor általában nincs ok az aggodalomra, bár nem árt egy orvossal konzultálni. De ha nem történt semmi olyasmi, ami indokolná a dolgot, akkor vajon miért a fájdalom? Ha ez a helyzet, akkor azt sem árt megfigyelni, milyen egyéb tünet társul hozzá. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor az ízületi fájdalom arra hívja fel a figyelmet, hogy valami komolyabb gond van. Lássuk, mik lehetnek az indokok – az esetek gyakorisága szerint.

Egyszerűen idősebb lettél

Az ízületek lényegében egész életedben gondoskodnak a mozgékonyságodról, a teherviselésről, és ez különösen azoknak a területeknek lesz nehéz egy idő után, amelyek valóban a súlyodat viszik. Nem is meglepő, hogy a leggyakoribb fájós pontok a térd és a csípő. A korral az ízületek kenéséről gondoskodó zselészerű anyag is elhasználódik. Akár azt is mondhatjuk, hogy aki elég szerencsés ahhoz, hogy hosszú életet éljen, szinte biztosan kimeríti a tartalékokat, és egy idő után fájdalmakkal szembesül majd. A térd és csípő mellett a vállízület is elfáradhat, különösen azoké, akik ismétlődő mozgásokhoz használják, és sokat emelnek. A korral járó elhasználódás természetesen előbb következik be nagy és egyoldalú terhelés hatására. Ez lehet túlsúly, sok, megterhelő edzés. Szintén ok lehet a fájdalomra, ha valami miatt a mozgásminták megváltoznak, és a test természetes egyensúlya kibillen, így extra vagy aszimmetrikus terhelést ró az ízületre. Ennek oka sok minden lehet a gerincferdüléstől a rossz tartáson át a bokasüllyedésig, de a magassarkú cipőd is tehet róla!

fitt.tipp: biztosan nem ártasz vele, ha időközönként egy-egy kúrányi porcépítő táplálékkiegészítővel, kollagénnel agy hyaluronsavval támogatod az ízületeid egészségét! {idozito}

Egy régi sérülés okoz gondokat

Ki az, akinek ne lett volna már valamilyen sérülése? Akár kezelték, akár nem, sajnos ez mindenképpen megnöveli a későbbi ízületi panaszok kockázatát. Milyen sérülésre gondolunk? Lehet ez szalagszakadás, porcprobléma, csonttörés, és ezek mindegyike okozhat később gyulladásos panaszokat. Természetesen erre a fájdalomra és a gyulladásra is van megoldás, de a régi sérülés nyomai sosem múlnak el teljesen.

fitt.tipp: Minden sérülés után figyelj a megfelelő regenerációra, lehetőleg gyógytornász segítségével, és később is tartsd karban az érintett testrészt. Ha például a térdeddel volt gond, mindig gondolj a lábizmok edzésére, hogy segítsék az ízület megfelelő működését.

Azok a bizonyos gócok…

A szervezetben fennállhatnak olyan gyulladások, amelyek nem is az adott helyen okoznak panaszokat, vagy ott csak enyhéket. Egy ízületi gyulladás hátterében is állhat valamilyen krónikus góc, amit fogorvos, fülorrgégész vagy nőgyógyász, férfiaknál urológus tud kizárni. Ezek azért is veszélyesek, mert akár a szívet is károsíthatják, és bizony komoly ízületi gyulladáshoz is vezethetnek.

Nyáktömlőgyulladással küzdesz

A nyáktömlő a testben sok helyen fordul elő, és mindenhol a csontok kiemelkedéseit védi, kipárnázza, vagyis más mozgó részektől, izmoktól, szalagoktól, bőrtől óvja. Ha egy ízületben található nyáktömlő gyulladásba jön, az általában duzzanattal és fájdalommal jár. Ez a probléma általában a váll, könyök, csukló, csípő, térd vagy boka területén jelentkezik. Mivel a nyáktömlő tele van idegvégződésekkel, a fájdalom komoly is lehet. A gyulladást általában valamilyen trauma vagy túlerőltetés okozza, és úgy is kialakulhat, hogy egy másik helyen elszenvedett sérülés miatt nem jól használod az adott ízületet, például sántítasz a derékfájás miatt, és a térded gyullad be.

A pajzsmirigy a ludas

A pajzsmirigyről egyre többet tudunk, a legtöbben már tisztában vannak azzal, hogy milyen komoly szerepe van az energiaháztartásban, anyagcserében, a hangulatunkban. Az általa termelt hormonok meghatározzák, hogyan használja fel a test az energiát. Ezek a hormonok viszont hatással vannak arra is, hogy az ízületek „kenése” megfelelő legyen, így azok egészségesek maradjanak. Ha pajzsmirigy alulműködésed van, az azt jelenti, hogy a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, és ez az ízületeket is károsítja, és hajlamosabbá teszi a sérülésekre.

Reumatoid arthritisz jele lehet

A reumatoid arthritisz nem ugyanaz, mint a korral általában kialakuló oszteoarthritisz. Az RA autoimmun betegség, amit sokkal gyakrabban érint nőket, mint férfiakat, és akár fiataloknál is megjelenhet. A tünetek közé tartoznak az érzékeny, megduzzadt ízületek, a reggeli ízületi merevség, de akár extrém fáradtság, láz, megmagyarázhatatlan súlyvesztés is társulhat hozzá. Ez a betegség is kezelhető különféle gyógyszerekkel, bár változó sikerekkel, de kezelés nélkül biztosan komoly bajt okoz!

De lehet akár fertőzés okozta gyulladás is

Akár nem jól kitisztított, felületesnek látszó sérülések is okozhatnak egy közeli ízületben bakteriális gyulladást, amit általában staphylococcus vagy streptococcus bejutása vált ki. Ha ez az ok, akkor az érintett terület általában intenzíven megduzzad, fájdalmassá válik, gyakran láz és hidegrázás kíséretében. Az ilyen típusú gyulladás leggyakrabban a térdet érinti, de érintett lehet a csípő, a boka és a csukló is. A megoldás általában antibiotikumos kezelés, akár infúzióban, és a gyulladás által felgyűlt folyadék leszívása. Ha az ilyen gyulladás kezeletlen marad, az akár vérmérgezéshez is vezethet, ami az életedbe is kerülhet!

Esetleg köszvény?

A fehérje a szervezet egyik legfontosabb tápanyaga, az az építőkő, ami az izmok építéséhez és egészségéhez elengedhetetlen, és nélküle energiád sem lesz elegendő. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehet túl sok fehérjét enni! Ha valaki túl sok proteint visz be, akkor a szervezet annyi húgysavat termel, amennyit nem tud mind kiválasztani és eltávolítani. Ennek az eredménye az intenzív gyulladásos reakció, amit köszvénynek hívnak. A köszvény kifejezetten fájdalmas ízületi gyulladás, ami más kellemetlen tünetekkel is jár, például duzzanattal, vörösséggel, az ízület érintésre is meleg lehet. Az erős fájdalom általában először a nagylábujjban jelentkezik, majd innen tovább terjed a többi ízületre. A betegség kialakulásának a túl sok fehérje csak az egyik rizikófaktora, hozzájárulhat a túl sok alkoholos vagy cukros ital fogyasztása, a dehidrálódás, egyes gyógyszerek (pl. bétablokkolók) szedése. A túlsúly szintén növeli a kockázatokat.

Egy kullancs is lehet a hibás, ha Lyme-kórral fertőzött

A Borrelia Burgdorferii nevű baktérium a hazai kullancsok egy részében is megtalálható, és ezek csípése terjeszti a Lyme-kórt. A betegség meglepően sokarcú, a sokak által ismert vörös, fehér belsejű, kör alakú kiütés nem mindig jelenik meg a tünetek között. A kezeletlen Lyme-kór egyik szövődménye az ízületi gyulladás. Szerencsére a baktérium antibiotikumos kezeléssel kiirtható a szervezetből!

fitt.tipp: Ne vond meg magadtól a szabadban töltött idő élményét: a kullancsok ellen megfelelő ruházattal (ami pl. térdig, csípőig zárt) vagy kullancsriasztóval védekezhetsz. Hazatérés után gondosan ellenőrizd testhajlataidat. Ha mégis kullancsot találsz, a csípéstől számított 24 órán belül el kell távolítanod, hogy elkerüld a Lyme-kórral való fertőződést. Ha megtetted, figyeld a tüneteket, és ha fertőzésre gyanakszol, azonnal fordulj orvoshoz.

A lupusz is gyanúba jöhet

A lupusz szintén autoimmun betegség, ami kezeletlenül tönkreteheti az összes ízületet. A betegségben szenvedőknek túlzottan aktív az immunrendszere, ami hibás működéséből adódóan megtámadhat olyan területeket, mint a bőr, vér, vese, más szervek és az ízületek. A lupusz gyakori tünete a duzzadt, fájdalmas ízületek mellett az arcon megjelenő pillangó alakú kiütés, de a jelek valójában nem mindig egyértelműek. Olyanok szerepelnek a listán, mint a hajhullás, memóriazavarok, légzési nehézségek, szájon kialakuló sebek és kiszáradt szemek.

A gonorrhea egyik tünete is ez

Sajnos nagyon nem hagyta maga mögött az emberiség a nemi úton terjedő betegségeket, velük együtt a kankóként is ismert gonorrheát sem. Ez a kór nem csak a nemi szerveket érinti, hanem az ízületeket is, mégpedig nagy fájdalmat okozva. A nőknél gyakoribb ez a szövődmény, mint a férfiaknál, és különösen érintettek a szexuálisan aktív tinédzser lányok. Hatására az ízület vörössé válik, megdagad (érinthet egy, de több ízületet is a gyulladás). A betegség diagnózisát segíti a vizeléskor érzett fájdalom.

Mit tegyek a fájó ízülettel?

  • A legfontosabb és első lépés mindig az ok felderítése, és ha kell, kezelése.
  • A gyulladt ízületet soha ne terheld!
  • Ha komolyabb betegséget, gócot sikerül kizárni, akkor pihentetéssel, jegeléssel javíthatsz a helyzeten. 
  • Érdemes lehet azt is átgondolni, hogy a fizikai állapotodhoz illő sportot végzed-e (pl. a komolyabb túlsúllyal való futás nem a legjobb választás). 
  • Kérd személyi edző segítségét, hogy ellenőrizze, jól végzed-e az egyes gyakorlatokat, és nem terheled-e túl az ízületeidet rossz technikával?
  • Szintén érdemes az edzéstervedet átgondolnod, hogy nem túl egyoldalú-e.
  • Fontos, hogy végezz egymást kiegészítő mozgásokat, mint a futás és pilates párosa, ami egyszerre gondoskodik az állóképességről, erősítésről és megfelelő nyújtásról.