Manapság a műköröm már nem jelent egyet a hosszú, látványos, csicsás karmokkal, egyre többen választanak visszafogott, rövid körmöket vagy épp csak zselével erősíttetik meg a sajátjukat. Mégis,ez az egyszerűnek tűnő szépségápolási módszer veszélyes is lehet!

 

A vékony, töredező körmök sok nő életét megkeserítik. Ez az állapot vitaminhiány, különböző vegyi anyagok használata, illetve alkati sajátosságok miatt alakul ki általában, de szerencsére a professzionális műkörmök segítenek ezen a problémán. Többnyire nem is okoznak problémát, de sokan panaszkodnak arra, hogy már egyszeri manikűr, körömlakkozás vagy egy kis zselés körömerősítés után is fura tüneteket tapasztalnak. Ilyen a körömágy megduzzadása és kivörösödése, melyet égő érzés kísér. Ha ez nem egyszeri eset, hanem rendszeresen megjelenő allergiás reakció, sajnos számítani kell arra, hogy a helyzet idővel rosszabb lesz, gyakran az ujjak vérellátása is lassulhat. A tünetek idővel megjelenhetnek az arcon is, ott, ahol hozzáérünk.

Allergének a körömápolásban

A helyzet nem meglepő, mivel szinte minden körömápolási termékben található allergén, még a körömlakkban és a lakklemosóban is. A manikűrözés során elkerülhetetlen, hogy a körömágy megsérüljön. Ezek a sérülések oly aprók is lehetnek, hogy nem is vesszük észre, de az allergén anyagok tovább irritálhatják. Az otthoni múkörmök felragasztására szolgáló ragasztó metil-akrilát tartalma is veszélyes ebből a szempontból, de bármilyen akrilát kiválthatja a kellemetlen tüneteket, még a metil-akrilát mentes, hipoallergén változatok is. A profi műkörömépítéskor vagy géllakozás esetén használt UV-lámpa is felerősítheti a problémát.

Egy egyszerű körömlakk is megbetegíthet

Ha megnézzük, mi van egy körömlakkban, a vegyi anyagok egész tárházát találhatjuk az üvegcsében, melyek mind allergén hatásúak, de ezektől a vegyületektől lesz egy lakk tartós,  csillogó, illetve színes. Bár manapság már lehet kapni természetes alapanyagú körömlakkokat is, ezek még mindig kis részét képezik a választéknak.

Mi a teendő, ha allergiás tüneteket tapasztalunk?

Ha manikűrözés vagy műkörömépítés után jelentkeznek az elváltozások, a legjobb, ha azonnal megszabadulunk a körömlakktól vagy műkörömtől, ezzel is enyhítve az allergén terhelést.

fitt.tipp: Ha a tünetek nem enyhülnek, mindenképpen kérd orvos segítségét, aki előírja a szükséges kezelést.