Tudjuk, hogy egészséges és természetes élettani folyamat, de mégis utálunk izzadni. Kit ne zavarna a foltos ruha, a diszkomfort érzet, amit maga az izzadság okoz, netán a kellemetlen szag, ami vele jár. Tegyél meg mindent az izzadás kordában tartásáért, és legyél nyáron is jó illatú!

Az izzadás segít lehűteni a testet a nyári forróságban, mindemellett méregtelenít is az edzések idején. Amint 37 C fok fölé emelkedik a testhőmérsékletünk, a 2-4 millió közötti számú verejtékmirigy működésbe lép, ezzel megakadályozva, hogy túlhevüljünk és ezt az agyunk és a szerveink bánják. Az izzadság 99,7%-a tiszta víz, a maradék 0,3% azonban sokféle dolgot tartalmaz, többek között sót, kálium-kloridot, immunglobulinokat, karbamidot, tejsavat és olyan méreganyagokat, melyek felgyülemlenek a szervezetünkben, bőrünkben. Mindemellett az izzadás az immunrendszer működésében is jelentős szerepet játszik, hiszen összetétele egy benne található fehérje miatt természetes antibiotikumként működik, és elpusztítja a bőrön megtelepedő káros baktériumokat, mikroorganizmusokat.

Mit lehet tenni az izzadás ellen?

Sokan azt a hatalmas hibát követik el, hogy nagyon keveset isznak, mondván, akkor kevesebbet is izzadnak. Ez az elmélet azonban csak akkor áll meg, ha a szervezet már a kiszáradás felé halad, ameddig van bennünk mozgósítható víz, addig izzadni is tudunk. Nem beszélve arról, hogy milyen káros is a kevés folyadék fogyasztása.

Nyáron nehezebb jó illatúnak maradni

Megszoktuk, hogy hűvösebb időben a nyakunkra, dekoltázsunkra és a csuklónkra rakunk egy kis parfümöt, hogy varázslatos legyen az illatunk. Nyáron azonban ezt jobb, ha elfelejtjük! A parfümökben található összetevők – mint például a bergamott, ami nagyon sok illatszer egyik alapanyaga – fényérzékenyítő hatással bír, és csúnya folt maradhat a bőrünkön utána. Érdemes tehát nyáron inkább a ruhánkra fújni egy kevés illatszert. Ezzel a módszerrel azt is elkerülhetjük, hogy az izzadság lemossa, és sokkal tartósabb marad a finom illat.

A táplálkozásunk is segíthet abban, hogy ne legyen rossz a testszagunk

A nyári hőség idején, vagy, ha esetleg eleve izzadékonyak vagyunk, érdemes odafigyelni arra is, mit eszünk. A fűszeres, például kurkumás vagy currys ételek erőteljesebb testszaggal is járnak, de ugyanez a helyzet az egészséges, de igencsak intenzív aromájú fokhagymával is. Az alkoholfogyasztás hasonló eredménnyel jár, így érdemesebb inkább tiszta vizet, üres teát vagy vízzel higított gyümölcslét kortyolgatni. Az izzadás mértékét csökkenti, ha az italaink szobahőmérsékletűek vagy annál langyosabbak, a tea pedig forró, mert a hideg innivalók csak további hőtermelésre késztetik a szervezetünket, ami fokozottabb izzadáshoz vezet.

Melyik a legjobb izzadásgátló?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb izzadásgátló dezodort, fel kell mérnünk a probléma nagyságát és az igényeinket.

  • Ha egész nap mozgásban vagyunk, és nem tehetjük meg, hogy foltos ruhában jelenjünk meg valahol, a legerősebb izzadásgátló termékek használata ajánlott, melyek lezárják a verejtékmirigyeket, így akadályozzák meg a folyamatot.
  • Ha azonban csak valami könnyű megoldást keresünk, ami inkább csak friss illatot kölcsönöz, de nem gátolja meg az izzadást, egy hagyományos dezodor is jó választás. Ha ezzel megvagyunk, már csak ki kell választani a megfelelő kiszerelést.

FÚJOD VAGY KENED?

  • Régebben csak deo spray-k voltak a boltok polcain, de manapság már sokkal nagyobb a választék. A „fújós” dezodorokat pont annyian szeretik, mint amennyien utálják. Rajongói szerint a leghűsítőbb érzést ezek a termékek biztosítják. Akik viszont nem szeretik, azt mondják, hogy mindenhová kerül az illatszerből, könnyen be lehet lélegezni és az nem túl egészséges, valamint kevéssé gazdaságos a hatása, hiszen a flakonban nemcsak az illatanyag van, hanem hajtógáz is. Egy dolog biztos, ha már leizzadtunk, a nedves bőrre ezt a legpraktikusabb használni, mivel nem kell hozzáérinteni semmit a testünkhöz.  Hátrányaként lehet említeni, hogy mivel folyékony, egy repülőúton problémát okozhat a szállítása.
  • A roll-onok kicsit hibridek, hiszen kenni kell őket, gyakran tartalmaznak bőrápoló, hidratáló anyagokat is, viszont folyékonyak. Érdemes olyat választani, mely harmonizál a parfümünkkel, illetve nem hagy nyomot sem a fehér, sem a színes, illetve a fekete ruhákon. Előnye, hogy célirányosan lehet a felhasználási helyre juttatni a golyó segítségével az izzadásgátlót. Hátránya itt is a folyékonyságában rejlik, a repülőtéren a folyadékok között kell tárolni.
  • A stiftes dezodorok szilárd állagúak, így nyugodtan felvihetjük a repülőgépekre, nem foglalja a helyet a folyadékos tasakban. Praktikus ez a megoldás, hiszen nem maszatolja össze a táskánkat, és bármikor bevethető.
  • A dezodoráló krémek is hatékonyak azok számára, akik egyik dezodor kiszereléssel sem elégedettek. Főleg az érzékeny bőrre szokták ajánlani a használatukat.

Óvatosan, fényérzékenység!

Nem csak a kedvenc parfümöd teheti fényérzékennyé a bőröd, de sok más is. Vigyázz, mit veszel be és mihez nyúlsz hozzá, amikor erős a napsugárzás!

Vigyázz, mit érintesz meg!

Egyes növények olyan anyagokat tartalmaznak, melyek fototoxikusak, magyarul felerősíthetik a bőr fényérzékenységét. Ilyen például az ánizs, a kömény, a pasztinák, a sárgarépa, a napraforgó, az ernyősvirágú petrezselyem, a zeller és a virágok közül az őszirózsa, a kankalin, valamint a fészkesvirágú krizantém is. Ezekben a növényekben mind megtalálható a furokumarin nevű vegyület, mely a bőrre jutva a napfény hatására kivörösödést, felhólyagzást okoz. Ezért veszélyes a kaukázusi medvetalp nevű növény is, mely egy igen invazív faj, és amelyet hazánkban az irtandó gyomok között tartunk számot. A kaukázusi medvetalppal való érintkezés nemcsak átmeneti tüneteket okoz, de a bőr akár hegesedhet is a gyógyulás során, így egy életre nyomot hagyva. A fototoxikus hatású növényekkel való találkozás után 24 órán belül megjelennek az első tünetek, melyek a következő 2-3 napban rosszabbodnak.

A citrom olaja is fototoxikus hatású, bőrgyulladást és hólyagosodást okozhat, ha UV- sugárzás éri a bőrünkön. Ezért érdemes odafigyelni arra, ha friss citromból készítünk limonádét, utána mindig alaposan mossunk kezet!

Gyógyszerek is okozhatnak fényérzékenységet

Nemcsak egyes növények, zöldségek és gyümölcsök okozhatnak fényérzékenységet, de több gyógyszerfajta is. Ezek főként egyes antibiotikumok, fájdalom- és gyulladáscsökkentők, szívritmus-szabályozók, vízhajtók, gombaölő szerek és fájdalomcsillapító krémek lehetnek, éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig olvassuk el a betegtájékoztatót. Egy antibiotikum kúra után még legalább két hétig oda kell figyelni a fényvédelemre! A fényérzékenyítő gyógyszerek fototoxikus reakciót váltanak ki, amelynek hatására rövid időn belül napégés, és akár hólyagok is jelentkezhetnek azon a bőrfelületen, amelyet ért a nap fénye. A kellemetlen tünetek napokig fennállhatnak, és csúnya foltot hagyhatnak maguk után.