Nyár van és minden roskadozik a gyümölcsöktől, a piacokon és a gyümölcsös standokon több tucat finomságból válogathatunk. De mi a helyzet akkor, ha valaki szénhidrátanyagcsere-zavarral él? Szerencsére ilyenkor sem tiltottak az édes gyümölcsök, de nem árt az óvatosság!

A nyári hőségben egy finom gyümölcssaláta vagy smoothie nemcsak felüdít, de a folyadékpótlás mellett jól is lakat egy időre, így nem csoda, hogy sokan a vitaminbombákkal váltják ki a napi étkezések egy részét. Ez az egészséges emberek számára nem okoz semmilyen problémát, de a gyümölcsök cukortartalma – főleg néhányé – az IR-rel vagy diabétesszel küzdők esetében komoly vércukorszint ingadozást okozhat.

Miért okozhatnak problémát az egyes gyümölcsök?

Bár a szakértők nem tiltják az IR és diabéteszes betegeket a gyümölcsfogyasztástól, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyre szükség van, mégis azt javasolják, hogy a napi szénhidrátbevitel alapján vegyék figyelembe a gyümölcsök cukortartalmát, hiszen ezek magas glikémiás indexszel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy szénhidrátként nagyon gyorsan felszívódnak, ezzel felborítva az inzulin egyensúlyát. 

Ezek a magas glikémiás indexű gyümölcsök, amelyek itthon is megteremnek

A szőlő, valamint a görög- és sárgadinnye és a kajszibarack cukortartalma, így glikémiás indexe is magasnak számít, így ezekből – bármennyire is finomak – érdemes módjával falatozni. A nyár ízét megőrző, különféle aszalt gyümölcsökkel is ez a helyzet, mivel ezek cukortartalma – ahogy a víztartalmuk lecsökken – magasabb lesz, mint a friss változataiknak.

Az egzotikus kedvencek is vaskosan cukrosak

Legyen szó az ananászról, a banánról vagy éppen a manapság divatossá váló mangóról, ezek a déligyümölcsök mind sok gyümölcscukrot tartalmaznak, így fogyasztásuk óvatosságot igényel.

Az sem mindegy, milyen állapotban és formában vannak a gyümölcsök

A gyümölcsökben található cukor mennyisége nagyban függ attól, hogy mennyire érettek. Minél érettebbek, a cukorszintjük annál magasabb, így gyorsabb a szénhidrátok felszívódása. Ugyanilyen hatással van az is, hogy egyben vagy pürésítve fogyasztjuk a nyári finomságokat, az utóbbi mód szintén felgyorsítja a felszívódási folyamatot. A piros bogyós gyümölcsök kevesebb cukrot és szénhidrátot tartalmaznak, így azokból több fogyasztható. Annak érdekében, hogy a gyümölcsfogyasztás ne befolyásolja túlságosan a vércukor- és inzulinszintet, az IR és diabéteszes betegnek mindenképpen dietetikussal kell konzultálniuk.