Babára várni gyötrő érzés lehet, ha egy párban megszületett az elhatározás, hogy bővítsék családjukat, minél hamarabb szeretnék kezükbe fogni gyermeküket. Azonban keveseknek adatik meg, hogy azonnal, első próbálkozásra sikerüljön megfoganni. Egyes biológiai tények ismerete és néhány szokás megváltoztatása sokat segíthet a baba minél hamarabbi érkezésében.

A nők 1-2 millió petesejttel születnek, de életük során mindössze 3-400 érett pete hagyja el az ovuláció során a petefészket.Ha jól ismered a ciklusod működését, az egyes fázisokat, máris jobbak lesznek az esélyeid a baba érkezésére. A havonta ismétlődő ciklus első napja a menstruációd első napja. Ilyenkor a testedben olyan hormonok kiválasztása erősödik fel, amelyek a petefészekben elősegítik a peteérést.

Ismerd meg a havi ciklusodat 

A 2. és 14. nap között ezeknek a hormonoknak a hatására a méh nyálkahártyája is megvastagszik, hogy készen álljon a megtermékenyített pete befogadására. Az átlagos ciklus 28-35 napos, az ovuláció a 11. és a 21. nap között történik. Ez az a pillanat, amikor az érett pete a petevezetéken keresztül elindul, ilyenkor tud megtermékenyülni. Ekkorra az eddig uralkodó FSH hormon helyett az LH szintje emelkedik, ennek hatására indul meg a folyamat. A legtöbb nő ezt valamilyen formában érzi is, akár kisebb hasfájás is utalhat rá, és a legtöbben víztiszta, csúszós váladék megnövekedett mennyiségét is tapasztalják. Ez éppen azért keletkezik, hogy segítsen a spermának a petesejtig jutni. A peteéréskor általában egy pete indul útjára a méhbe vezető petevezetékben. Ha a pár megfelelően időzít, akkor a sperma ezen az úton megtermékenyíti a petesejtet. A petefészek elhagyása után nagyjából 24 óra áll erre rendelkezésre. Mivel a sperma 3-5 napig életképes, ezért érdemes jól kikalkulálni az ovuláció idejét, így növelve a teherbe esés esélyét. Ha valaki nem szeretne ennyire számolgatni, akkor egyes nőgyógyászok azt ajánlják: a 10. és 20. nap között kétnaponta tervezzenek együttlétet. {idozito}

Hogyan tudhatod meg, mikor vagy a legtermékenyebb?

Általánosságban igaz, hogy a teherbe esésre akkor van a legnagyobb esély, ha a pár az ovuláció előtt 1-2 nappal van együtt. Tehát annak, akinek 28 napos, szabályos a ciklusa, vissza kell számolnia 14 napot a következő időponttól, és máris tudja, melyik napot kell ennyivel beelőzni. Ilyenkor akár kétnaponta is együtt lehettek. Sokaknak még biztosabbnak tűnhet a mindennapos gyakoriság, de ez csökkentheti a férfiaknál a spermaszámot. Nem kell azonban ennyire a sejtésekre és a számolásra hagyatkozni, mivel vannak jól használható módszerek a termékenység követésére. A peteérés időpontjában a progeszteron hormon elkezdi még jobban felépíteni a méh nyálkahártyáját, és ezzel párhuzamosan kissé megemelkedik a testhőmérséklet is. Éppen ezért minden nap, ébredés után közvetlenül megmérve a testhőmérsékletet, láthatjuk, mikor történt ez a pillanat. Ma már vannak természetesen még pontosabb, gyógyszertárban és drogériákban kapható tesztek is, amelyek a vizeletben mérik a hormonok szintjét. Az LH hormon szintjének emelkedése együtt jár a peteéréssel, sőt, az emelkedés általában 36 órával megelőzi az ovulációt. Az ovulációs tesztek ezt a hormonértéket mérik. A tesztelést érdemes 1-2 nappal a várható időpont előtt elkezdeni, és addig végezni minden nap, amíg nem jelzi a peteérést.

A ciklus utolsó fázisa

A menstruációs ciklus második felének uralkodó hormonja a progeszteron, amelynek feladata a méh nyálkahártyájának felkészítése a megtermékenyített petesejt fogadására. Ha a petesejt nem termékenyül meg és nem ágyazódik be, akkor a progeszteronszint is leesik, és 12-16 nap múlva jön a menstruáció, amikor a petesejt és a még megvastagodott nyálkahártyája vér kíséretében távozik. Ez 3-7 napon keresztül is tart.

Mi minden befolyásolja a termékenységet?

Természetesen elképesztően sok minden, azonban vannak olyan, viszonylag egyértelmű tényezők, amelyekhez vizsgálat sem kell. A ciklus megfelelő ismerete nem csak a várandósságban, de akár a fogamzásgátlásban is nagy segítség lehet. Erre azonban nem érdemes alapozni, mert előfordulhatnak a normál ritmuson kívül is peteérések, tehát a módszer egyáltalán nem bombabiztos. Ráadásul, mivel nem vagyunk gépek, a szervezetünk nemi működését is sok minden befolyásolhatja, ami a ciklust is felboríthatja.

A túlsúly – túlsúly vagy elhízás esetén a fogyás növelheti a teherbe esés esélyét. Egy kutatás szerint a normál tartomány feletti BMI-vel rendelkező nőknél akár kétszer annyi ideig is tart, amíg megfogan a baba, mint ideális testsúly esetén. Már 5-10%-os fogyás drámaian megnöveli az ovuláció és a várandósság esélyét. És ez persze nem csak a nőkre igaz! Az elhízás a férfiak esetében is terméketlenséget és alacsony tesztoszteronszintet okozhat. És persze ne feledkezzünk meg az ellentétről: a túlzott soványság sem éppen jó barátja a gyermekvállalásnak.

A kor – ma már természetes, sőt a többségre igaz, hogy az első gyermek a nők harmincas éveiben születik meg. Ez sok szempontból kedvező lehet a babára nézve, de nem árt tudni, hogy különösen a harmincas éveink közepe után csökkenni kezd a fogamzásra való képesség, ahogy a termékenységi kezelések sikerrátája is. A szakértők szerint, ha 35 alatt vagy és egy éve hiába vársz babára, fordulj orvoshoz, 35 felett azonban fél év után kezdjétek el a kivizsgálást, hiszen lehet, hogy egy egyszerűen kezelhető probléma miatt veszítetek hónapokat. A férfiak egy része szereti azt hinni, hogy az ő termékenységüknek nincs időhatára, de ez nem igaz! A spermaszám és a spermák mozgékonysága is csökken a korral, ahogy a szexuális működőképesség is. Ezzel együtt náluk nincs olyan egyértelmű változás, mint a nőknél a változó kor. A termékenységet viszont nem árt fokozni, ha egy férfi már elmúlt 45.

Hogyan fokozható a férfiak termékenysége?

  • stresszmenedzsmenttel
  • a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülésével
  • a megfelelő testsúly fenntartásával
  • egészséges étrenddel, amely gazdag cinkben, szelénben és E-vitaminban
  • a herék túlmelegedésének elkerülésével. El kell felejteni a hosszú, forró fürdőket, a szaunát, a túl szoros alsónadrágot és az ölbe tett laptopot is, mivel a túl magas hőmérséklet csökkenti a spermaszámot.

Biztos szeretnél lenni?

A várandósság 5 első jele

  • A kimarad a menstruáció
  • A gyakran kell pisilned
  • A fáradékony vagy
  • A reggel, vagy akár egész nap émelyegsz
  • A a melled megduzzad és érzékenyebbé válik

Hogy működnek a terhességi tesztek?

Ezek a tesztek a vizeletben jelen lévő hCG terhességi hormon szintjét mérik. Ezt a hormont akkor választja ki a szervezet, amikor a megtermékenyített petesejt megtapad. Ma már vannak olyan tesztek is, amelyek napokkal a menstruáció várható ideje előtt kimutatják a várandósságot.