Ha nyár, akkor bőr- és körömgomba? Nem feltétlenül!

Ha nyár, akkor bőr- és körömgomba? Nem feltétlenül!

Ahogy közeledett a nyár, egyre több reklám szólt a bőr- és körömgombás megbetegedésekről. Ez azóta sem változott és ilyenkor joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy tényleg ilyen gyakori ez a probléma? Ha igen, akkor mi okozza?

A bőr- és körömgomba igencsak makacs fertőzés, nagyon könnyű elkapni, de roppant nehéz megszabadulni tőle. Még a legjobb termékekkel és módszerekkel is időbe telik, hogy teljesen kiirtsuk a szervezetünkből. Szerencsére, ha néhány dologra odafigyelünk, megúszhatjuk a fertőzést.

Nem a fürdés hiánya okozza a bajt!

Manapság népbetegségnek számítanak a bőrön és körömágyon megjelenő gombás fertőzések. Uszoda, strand, közös zuhany, nem jól szellőző lábbeli, stressz, egyes betegségek, túlsúly, műszálas zoknik – ezek mind felelősek lehetnek azért, hogy valaki elkapja a láb- és körömgombát. Ugyanígy a túlzott tisztálkodás is problémát okozhat, hiszen ezzel legyengítjük bőrünk természetes védelmét. A bőrön megjelenő gomba viszkető, fájdalmas és olykor hámló foltokban jelenik meg akár az arcon és a törzsön is a veszélyeztetett helyeken kívül.

Itt jelenhet meg leggyakrabban az emberi testen a gomba

A térd- és könyökhajlat, valamint a hónalj sokszor befülled, illetve túlsúly esetén a bőrhajlatok is kritikus pontnak számítanak, ha nem tudjuk szárazon tartani őket. Az úgynevezett atlétaláb is gyakori probléma – főleg azok között, akik sportolás közben folyton zárt cipőt viselnek -, ekkor a lábujjközök között telepedik meg gomba, berepedezést okozva.  A körömgomba sárgás-szürkés elszíneződést és megvastagodást okoz a körmökön.

Mit tehetünk a bőr- és körömgombás fertőzés ellen?

A vény nélkül kapható krémek és ecsetelők általában hatékonyak, ha a fertőzés nem régóta áll fenn. Mindenképpen érdemes orvossal konzultálni, főleg akkor, ha a fertőzés régebbi vagy súlyosabb, mivel ekkor már előfordulhat, hogy erősebb, vényköteles szerekkel lehet csak felvenni ellen a harcot. Sokat tehetünk a gombás bőr- és körömfertőzés ellen a mindennapokban is azzal, hogy otthon lecseréljük a cipőnket nyitott papucsra, megbetegedés esetén nem használunk közös törölközőt vagy lábápoló készletet, illetve az ágyneműt is gyakrabban cseréljük, valamint fertőtlenítő hatású mosószeradalékot használunk hozzá.

Szolárium betegség a napgomba

Főként a szoláriumok használói találkozhatnak az úgynevezett napgombával, ami kerek formájú, barnás foltokat okoz, amelyek lehámlás után fehér pöttyöket hagynak maguk után. Ezek szerencsére nyom nélkül gyógyulnak.