Ha szomjúságot érzel, már komoly bajban vagy, elkezdtél kiszáradni!

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, gondoskodnunk kell a folyadékegyensúly folyamatos megtartására, hiszen akár észrevétlenül is kiszáradhatunk!

A csapból is az folyik, hogy oda kell figyelni a folyadékpótlásra. Nemcsak most, nyáron, de minden évszakban szem előtt kell ezt tartani, hiszen könnyen kiszáradhat a szervezetünk. Nők esetében a testsúly 50%-át, férfiaknál a 60%-át teszi ki a víz. Szakértők minimum 2 liter víz fogyasztását javasolják napi szinten, ehhez még hozzá jön az ételekből és az anyagcsere folyamatokból származó, kb. 1 liternyi folyadék. A gond az, hogy 2-2,5 liter vizet el is vesztünk a nap folyamán, hiszen a vizelettel, az izzadással, valamint a légzéssel 1,9-2,4 liter is távozik belőlünk, plusz még nagyjából 1 dl a bélcsatornán keresztül. Éppen ezért kell több folyadékot fogyasztanunk, mint a napi veszteség, hogy a szervezetünk működését folyamatosan biztonságban tudjuk.

fitt.tipp: Mivel a csecsemő, kisgyermekek és idős emberek sokkal kevésbé érzik, ha szomjasak, az  ő esetükben a rendszeres itatás nagyon fontos!

Kiszáradni viszont nagyon könnyű! Már akkor is elindultunk ezen az úton, ha azt érezzük, szomjasak vagyunk, nem csoda, hogy a szakértők akkor is javasolják a rendszeres ivást, ha nem érezzük szükségét!

Mit okozhat a kiszáradás?

A kiszáradás fokozatosan alakul ki, így már a folyamat elején is problémákat okozhat a test működésében. Hatására leesik a vérnyomás, csökken a veseműködés, és nagyobb fokú kiszáradás esetén már az agyműködés is érintetté válik, de a dehidratáció akár halált is okozhat!

Enyhe kiszáradás esetén szomjúságot érzünk és jóval sötétebb lesz a vizelet is, ahogy a vesék elkezdenek egyre kevesebb vizet átengedni magukon. Ez utóbbi oka az, hogy a szervezet küzd a kiszáradás ellen, visszatartja a nátriumot, így a vizet is. Ekkor még a testtömeghez képest csak 3-5% a vízveszteség.

Ha már közepes mértékűvé válik a kiszáradás, a szívverés szaporábbá válik, beesnek a szemek és szárazzá válik a bőr, illetve a nyálkahártya. A vizelet mennyisége ilyenkor már nagymértékben csökken. Ekkor 6-8% a testtömeghez mért folyadékvesztés.

A súlyos kiszáradás akkor lép fel, ha a testtömeg 9-12%-át teszi ki a folyadékvesztés. Ekkor a vérnyomás leesik, hiszen az erekben csökken a nyomás. A legsúlyosabb szintű kiszáradás, amit az emberi szervezet nagyon nehezen, vagy más sehogy sem képes túlélni az, amikor 12-15%-nyi vizet vesztünk. Ekkor zavarodottság és tudatzavar lép fel, de akár kóma is felléphet. Ez a szintű kiszáradás akár halálhoz is vezethet.

fitt.tipp: Onnan tudható meg, hogy súlyos-e a kiszáradás, ha a kézfejen összecsippentjük a bőrt. Ha az elengedés után nem simul ki azonnal, hanem megmarad a nyoma pár másodpercen át, komoly kiszáradással van dolgunk.