Kevés ember van, aki sosem tapasztalta még meg az úgynevezett „utazó betegséget”, ami általában a hirtelen jelentkező hasmenést takarja. Ez az állapot több dolog miatt is kialakulhat.

Sokan panaszkodnak arra, hogy idegen országban, néhány nappal a megérkezésük után, hasmenés kínozza őket. Bár tény és való, hogy kellemetlen ez az állapot, nem mindig jelent komoly bajt. De azért arra mindig érdemes figyelni, hogy a mellékhelyiség használata után alaposan mossunk kezet!

Lássuk, mitől mehet az ember hasa külföldön?

Ne szépítsük, sok esetben a hiányos higiéniai feltételek játszanak vezető szerepet egy-egy ilyen fertőzés kialakulásában. Ez főleg a fejletlenebb országokban fordul elő, de a mediterrán vidéken is megesik, hogy lazábban kezelik az előírásokat. Amikor azt olvassuk valahol, hogy kizárólag palackos vizet szabad fogyasztani, azt érdemes komolyan venni! Ugyanez vonatkozik a nyers, félig átsütött élelmiszerekre, illetve a gyümölcsökre is. Utcán ilyeneket vásárolni tilos és az utazóknak is figyelniük kell a személyes higiénére.

A másik ok, amiért hasmenésünk lehet – bár nem olyan sokáig tartó, mint fertőzés esetén – az bizony a torkosság! A mediterrán térségben termő szőlő cukortartalma például magasabb, mint sok hazaié, ezért, ha nyakló nélkül esszük, bizony hasmenést okozhat, ahogy a helyi finomságok folyamatos és nagy mennyiségben történő kóstolgatása is. Persze, ez a fajta hasmenés hamar elmúlik, nem okoz napokon át problémát.

Itthon is könnyen kaphatunk hasmenést

Az igazság az, hogy nem kell messzire menni azért, hogy az ember tartós barátságot kössön a mellékhelyiséggel. A Balatonnál nyaralók többször is beszámoltak már arról, hogy hasmenéses-hányásos betegséget kaptak el hazánk legnagyobb tavánál. A bűnös nem más, mint a Calici, ami időnként végigdübörög a part mentén. Ahhoz, hogy elkapja valaki, nem kell sok dolog, mivel ez a vírus igencsak fertőző. Többféleképp fertőződhetünk meg vele, akár a vízben – lássuk be, egy-két cseppet mindig lenyelünk a legnagyobb óvatosság mellett is -, akár olyan élelmiszerek által, amelyet beteg ember készített el vagy fogott meg. (A második eset elkerülhető lenne megfelelő higiénés szokásokkal és azzal, hogy a fertőzött ember a betegség ideje alatt nem kerül kapcsolatba másoknak készített ételekkel, italokkal.)

fitt.tipp: Ha valaki elkapta a Calici fertőzést, fontos, hogy NE menjen se természetes vízbe, se medencés strandra, mert ez a vírus még a tünetek megszűnése után akár egy hétig is fertőző maradhat!

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Ha már megjelentek a tünetek – bármilyen ok miatt is – fontos odafigyelni arra, hogy a beteg ne száradjon ki. Mivel mind a hasmenés, mind a hányás során rengeteg folyadék és ásványi só, valamint elektrolit távozik a szervezetből, ezeket pótolni kell, mielőtt felborul a vízháztartás. Általában 6-7 napig tart egy ilyen betegség, ami főleg az időseket és a kisgyermekeket visel meg igazán. Érdemes probiotikumot szedni – akár már a nyaralás előtt is, hogy erősítse kicsit a bélflórát -, illetve gondoskodni a megfelelő folyadék utánpótlásról. Ha a tünetek erősek, kérjünk orvosi segítséget, mert megesik az is, hogy infúzióval lehet csak helyreállítani a folyadék egyensúlyát a szervezetben.