A marékszámra szedett vitaminok semmit sem érnek, ha mi magunk teszünk azért, hogy az immunrendszerünk gyengüljön. Néha úgy teszünk az egészségünk ellen, hogy nem is tudunk róla.

Folyton erősítjük az immunrendszerünk, mégis vannak olyan szokások és körülmények, amelyek tönkreteszik a munkánkat.

Túl sokat stresszelsz

A stressz köztudottan káros az emberi szervezetre. Nemcsak a szív- és érrendszerre, valamint az agyműködésre van rossz hatással, de az immunrendszerünket is gyengíti a folyamatos feszültség. Stressz esetén ugyanis megnő a szervezetben a kortizol nevű hormon szintje, ami az „üss vagy fuss” reakcióért felelős. Bár ez adott esetben életet menthet, közben csökkenti azoknak az immunsejteknek a működését, amelyek a fertőzések ellen harcolnak.

fitt.tipp: Ha folyamatos stressz ér, érdemes megtanulni néhány olyan gyakorlatot, mely segít a kezelésében. Nemcsak az immunrendszered, de az idegeid is hálásak lesznek azért, ha megnyugszol kicsit.

Nem mozogsz eleget

A mozgáshiány is azon szokások közé tartozik, amelyek szinte mindenki számára ismerősnek számítanak, azt mégis kevesen tudják, hogy az immunrendszer állapotára is romboló hatással van. Legalább napi 30 percnyi mozgásra van szükség – ez akár könnyű séta is lehet.

Nem alszol eleget

Az elegendő alvás nemcsak a fizikai és mentális pihenést szolgálja, de erősíti az immunrendszert is, hiszen ilyenkor testünk minden sejtje regenerálódik. Az, aki nem alszik eleget, gyakrabban betegedhet meg, szervezete védtelenebbé válik a különböző kórokozókkal szemben.

Túl sokat, vagy rosszul eszel

A kiegyensúlyozatlan, egészségtelen táplálkozás nemcsak elhízáshoz vezethet, de az immunrendszert is gyengíti. A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása nemcsak a vitaminok bevitelét segíti, hanem az egészséges emésztéshez szükséges rostokét is.