A profi matractesztelők titkai: így választhatod ki a tökéletes matracot 3 egyszerű lépésben

Amikor matracot vásárolunk, nincs túl sok időnk arra, hogy kipróbáljuk a választékot, éppen ezért nem ritka, hogy utólag derül ki, túl puha vagy épp túl kemény az, amelyik mellett letettük a voksunkat. Van azonban 3 profi trükk, ami segíthet abban, hogy a számunkra megfelelő matracot válasszuk a boltban és ne kelljen visszavinni a próbaidőszak végén.

Aludni kell, aludni jó, de nagyon nem mindegy, hogy milyen ágyban tesszük. Ha a matracunk megfelelő a számunkra, kipihenten ébredünk az éjszakai pihenés után. Ha viszont rosszul választottunk, sokkal fáradtabban kezdjük a napot, mint ahogy az előzőt befejeztük. Mindenki ismeri azt az érzést, mikor úgy kel fel, hogy szinte mindene fáj, és úgy érzi magát, mint aki követ tört egész éjjel.

3 lépés a jó matracválasztásért

De vajon mikor érik meg egy matrac igazán a cserére és hogyan találunk rá az igazira? Profi ágytesztelőktől tudtuk meg ezekre a kérdésekre a választ!

1. lépés: Mikor jön el a matrac cseréjének az ideje?

Átlagosan egy matrac élettartama 7-10 év közé tehető. Még akkor is, ha ennyi idő után is kényelmesnek érezzük! Ekkora ugyanis a mindennapos használat során megkopik a felülete és a szerkezete is megváltozik, összetömörödik a súlyunk alatt. Ha meggyengül a matrac tartószerkezete, akkor az egész besüpped alattunk és a pihentető alvás hamarosan fájdalmas ébredéssé válik.

2. lépés: Hol lehet matracot venni?

Sok dolgot érdemes online megvásárolni, de a matrac nem tartozik közéjük. Persze, lehet előzetesen tájékozódni a boltok kínálatáról – és a vásárlói véleményekről egy-egy matrac kapcsán – de ahhoz, hogy valóban megtaláljuk az igazit, ki kell próbálni a helyszínen. Igaz, 10-15 percnyi próbafekvés még kevés a teljes bizonyossághoz, de sok cég egy éves próbaidőszakot biztosít a garancia mellé, ami azt jelenti, hogy ha pár hónap után kiderül, hogy rosszul választottál, visszaválthatod a matracot és kereshetsz egy másik fajtát.

fitt.tipp: Mindenképpen venni kell matracvédőt is a matracokra, mivel azok a boltok, amelyek visszaveszik a nem megfelelő ágybetéteket, megkövetelik a tökéletes állapotot és a szennyeződésmentességet!

3. lépés: Milyen az ideális anyagú és keménységű matrac?

Ahány ember, annyi szokás, ahogy a mondás tartja, és ez igaz a matracokra is. Van, akinek a keményebb, másnak a puhább matrac komfortosabb. Vannak, aki a rugós – táska- vagy bonell -, mások a memóriahabos, habszivacsos vagy épp a latexből készült modellekért rajonganak.  Manapság a testet több alátámasztó zónával kényeztető hibrid matracok a legelterjedtebbek. ezek két, vagy több matractípusból állnak össze. Gyakran tartalmaznak kókuszrost réteget is, ami stabilabbá teszi a szerkezetet. Sőt, olyan is akad a választékban, amelynek az egyik fele keményebb, míg a másik félkemény vagy puha szerkezetű, így kedvünkre váltogathatjuk, ahogy szükségét érezzük.

Egy apróság még kényelmesebbé teheti az ágyat

A matracvédő is komfortosabbá teszi a pihenést, de egy fekvőbetét tovább javít az alvás minőségén. A memóriahabból készült, puha borítással ellátott betét olyan érzést kelt, mintha egy felhőn aludna az ember, segíti az izmok ellazulását és még jobb alátámasztottságot biztosít a gerincnek.