Nem, most nem a filmnézés közbeni nassolásról fogunk beszélni, hanem arról, amit napközben teszel és eszel!

Amikor az ember fáradt és nem teheti meg, hogy napközben is ledől pár órára, két lehetősége van. Vagy literszám dönti magába a koffeint – ezzel borítékolva, hogy megint álmatlan éjszakája lesz –, vagy olyan ételeket fogyaszt, melyektől azt várja, hogy gyorsan feltöltik energiával. Ezek pedig a szénhidrátok. Ha azonban a kialvatlanság rendszeressé válik és túl sok szénhidrátot fogyasztunk, annak bizony elhízás lesz a vége, főleg akkor, ha életmódunk még mozgásszegény is.

A hormonok összezavarásával támad a túlsúly

Ha nem alszunk eleget, az felborítja a hormonok kényes egyensúlyát a szervezetünkben. A leptin hormon – ami a jóllakottság érzetéért felel – szintje lecsökken, ezáltal folyamatos éhségérzet alakul ki. Mindemellett a ghrelin nevű hormon, ami a zsírsejtekben termelődik, ezt tovább fokozza, hiszen azt a jelzést küldi az agynak, hogy a testnek több energiára van szüksége. Ennek eredményeképp pedig csak eszünk és eszünk, aminek a hatását súlyosbítja az alvászavarosokra jellemző, mozgásszegény életmód is. A hormonszintek felborulása mellett a stressz is negatív hatással van a súlyunkra. Sokan ugyanis a stresszhormonok hatására az úgynevezett stresszevésbe menekülnek a feszültség ellen és ez is a testsúly gyarapodásához vezethet. Ez az állapot hosszabb távon akár inzulinrezisztenciába, illetve diabéteszbe is torkolhat, akkor pedig már nemcsak a felszaporodott kilókkal, de a betegséggel is meg kell küzdeni.

fitt.tipp: Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy azok, akik nem alszanak eleget, sokkal több egészségtelen, cukorban, szénhidrátban és zsírban gazdag ételt fogyasztanak, mint azok, akik rendszerint kipihenik magukat éjjelente.