3+1 tünet, ami biztosan székrekedésre utal

Székrekedés tünetei

Manapság szinte minden reklámblokkban találkozhatunk vénymentes hashajtót ajánló kisfilmekkel. Ez nem meglepő, hiszen az ülőmunka, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás mind segít a székrekedés kialakulásában.

Az egészséges bélműködés a bélsár távozásával is jár, de nevezzük egyszerűen kakilásnak. Ez egy teljesen természetes dolog, mégis tabuként kezeljük a mindennapok során. Kivéve a reklámok, amelyek között bőven láthatunk hashajtókról szóló kisfilmeket. Nem meglepő ez, manapság rengetegen – főleg nők – szenvednek székrekedéstől. Az ülőmunka, a kevés testmozgás, a rendszertelen étkezés és a kevés folyadék fogyasztása napi szinten mind hozzájárul ahhoz, hogy a székrekedés kialakuljon. Nem mindenkinek tűnnek azonban fel ennek a jelei. Fontos, hogy tisztában légy azzal, ha rendszeresen székrekedésed van, mert ha nem kerül megoldásra ez a probléma, a későbbiekben akár inkontinenciát is okozhat! Ezt pedig jobb elkerülni!

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, téged is érint a székrekedés problémája!

Önkéntelenül ringatózol a WC-n ülve

A gyenge bélmozgás székelés közbeni ringatózással, a hasizom megfeszítésével majd elernyesztésével fokozható, így könnyebben megy a kakilás akkor, ha amúgy lassabban érnél a végére. Ilyenkor azt is tapasztalhatod, hogy a széklet nem a megszokott, normál állagú, hanem kisebb, tömörebb darabokban áll össze. Ha nem fogyasztasz elég rostot és folyadékot, ez gyakran előfordulhat.

Rendszeresen felpuffadsz

Ha nem egy-egy ételféleség miatt érzed, hogy tele a pocakod levegővel – tehát nincs ételérzékenységed vagy – allergiád –, akkor a puffadás is a székrekedés jele. Ha ugyanis a széklet nem tud rendesen távozni, a belekben lévő levegő felgyülemlik felette és ettől felpuffad a has. Ha a székrekedés elmúlik, a puffadás sem jelentkezik többé.

Ritkán kell WC-re menned

Az, hogy napi egyszer, többször vagy néhány naponta mész WC-re, nem jelenti azt, hogy kóros székelési problémád lenne, egyszerűen mindenki máshogy működik. A gyakoriság függ az napi szinten elfogyasztott élelem mennyiségétől és minőségétől is. Ha azonban legalább háromszor nem kell kakilnod hetente, akkor az az orvosok számára komoly gyanút jelent arra, hogy székrekedésed lehet.

Kemény és csomós a székleted

Ahogy a megemésztett táplálék végighalad a bélcsatornán, szervezetünk úgy vonja ki belőle a tápanyagokat, ásványi anyagokat és egyéb hasznos alkotóelemeket, mint például a vizet. Ez utóbbinak jó része – de nem mind – a vastagbélben szívódik fel. Ha az emésztésed jól működik, a széklet állaga puha és texturált, hiszen megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. Ha azonban lassan mozognak a beleid, a vastagbél szinte minden vizet kiszív a székletből, ami kemény csomókká áll össze és – ha túl sok időt tölt ott – ezek a csomók összetapadnak, és még nehezebben távoznak. Súlyosabb esetben akár orvosi segítség is szükséges ahhoz, hogy a beragadt székletet el lehessen távolítani. Szerencsére, ezt a problémát megelőzheted rostosabb ételek és sok folyadék fogyasztásával.