Nem titok többé! Az Instagram tényleg elősegíti a testképzavar kialakulását!

Szinte nincs olyan 40 alatti nő, aki teljesen el tudná fogadni a külsejét. A közösségi oldalak pedig csak rontanak ezen a helyzeten. Eddig csak a közvélemény vallotta, de most már bizonyíték is van arra, hogy főleg a fiatalabbaknak okoznak lelki problémákat a tökéletes „Insta lányok”.

Már évek óta találkozhatunk olyan cikkekkel és posztokkal, melyek azt taglalják, hogy a közösségi oldalak – ezen belül az Instagram – használata nem tesz jót a fiatal nők önértékelésének. Nemrégiben azonban kiderült, hogy ezt maga a közösségi oldal tulajdonosai is pontosan tudták, csak éppen nem hozták nyilvánosságra az erre vonatkozó adatokat. Az Instagramon használt filterek és okosan kimódolt pózok segítségével ugyanis rengeteg influenszer teljesen másnak mutatja magát, mint amilyen a valóságban, ezzel a hamisan tökéletes képpel pedig befolyásolják a tizenévesek, de még a felnőtt nők önmagukról alkotott képét is.

Szakértők vizsgálták a helyzetet

Kiderült, hogy már 2019 óta végeznek kutatásokat a témában a szakértők az Instagram tulajdonosának, a Facebooknak a megbízásából és ezekből kiderült, hogy 2020-ban a megkérdezett tini lányok 32%-a mondta azt, hogy rosszabbul érzi magát a bőrében, miután felmegy a közösségi oldalra, de az is kiderült, hogy az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokkal foglalkozó fiatalok megközelítőleg 6%-a az Instát hibáztatta állapota romlásáért.

fitt.tipp: A Royal Society for Public Health 2017-ben publikált egy kutatást, melyből kiderült, hogy a 14-24 év közöttiek számára az Instagram a legnegatívabb hatással bíró közösségi oldal. Egy másik, 2018-as tanulmány szerint pedig a megkérdezett fiatalok 43%-a érezte úgy, hogy csak olyan tartalmat tehet ki, amelyen jól néz ki.

Elindult a változás

A közösségi oldalak nem ördögtől való dolgok, sokak életminőségét javították is a pandémiás lezárások alatt. Érdemes egy-egy influenszer fotóit nem azonnal hitelesnek tartani, még akkor sem, ha nagyon szeretnénk hasonlítani rá. Szerencsére egyre több influenszer és sztár döntött úgy az elmúlt időszakban, hogy leszámolnak a művi tökéletességgel, megmutatják arcukat smink és filterek nélkül, sőt, sok fitnesz példakép már azt is elárulta, hogy milyen trükkös pózokkal tudják elérni a tökéletes test látszatát, miközben ők is épp ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint bármelyik nő, például narancsbőrrel vagy épp kevéssé tónusos izomzattal.