Ahhoz, hogy arcbőrünk mindig üde, ápolt és egészséges legyen, nem méregdrága kozmetikumokra van szükség, sokkal inkább a megfelelő arcápolási szokásokra. Van ugyanis néhány olyan dolog, amiből legalább egyet szinte minden nő elkövet, ez pedig akár évekre is nyomot hagyhat a bőrén.

A bőrápolás több, mint a rendszeres krémezés és a kozmetikus időnkénti meglátogatása. Manapság, már az internet is tele van különböző videókkal, melyek megpróbálnak eligazítani a szépségápolás bugyraiban. Mégis van pár dolog, amit egyszerűen nem tudunk elengedni, hiába van száz helyen leírva, ezer helyen elmondva.

Rosszul állsz a pattanásaidhoz

A környezeti ártalmak, az esetleges hormonális problémák, a helytelen táplálkozás és a megnövekedett stressz mind hozzájárulnak ahhoz, hogy akár 30-40 éves korunkban is úgy érezhessük, ismét kamaszok vagyunk. Sok nő ugyanis ilyenkor küzd leginkább az aknékkal, pattanásokkal.  Ha ezeket a göböket te is nyomkodod, rosszabbat nem is tehetnél, hiszen nemcsak begyulladhatnak és elfertőződhetnek, de ezek nyomai akár örökre is megmaradhatnak a bőrödön! Ezeket mindenképpen kozmetikussal, ha súlyos a helyzet, inkább bőrgyógyásszal kezeltesd, ne magad ess nekik.

Ugyanez igaz a különféle, drogériákban kapható kozmetikumokra, melyet pattanásos bőrre ajánlanak gyártóik. Ezek általában jó hatékonysággal segítenek a bőrproblémák enyhébb tünetein, de ha túlzásba viszed a használatukat és túlszárítod a bőröd, sokkal nagyobb bajt okozhatsz magadnak. A kiszárított bőr ugyanis sokkal sérülékenyebb és jobban ki van téve a fertőzéseknek, mint a jól hidratált. Ráadásul, az irritált bőr még inkább fokozott faggyútermeléssel reagál.

Túl sok sminket használsz

A smink jó dolog, kiemeli az arc szép részeit és elkendőzi azokat, melyek nem tökéletesek. De érdemes a lehető legkevesebb réteget felkenni a bőrödre, annak érdekében, hogy a pórusaid ne tömődjenek el. Arra pedig külön figyelj, hogy jó minőségű sminktermékeket és ecseteket használj, melyeket rendszeresen ki is kell tisztítanod azért, hogy ne jussanak gyulladást keltő baktériumok a bőrödre. Azt már nem is mondjuk, hogy a különféle tesztereket, többek által közösen használt sminkszereket jó messzire kerüld el és soha ne hagyd ki az esti arctisztítást!

Hanyagolod a fényvédelmet

Igen, tudjuk, hogy némelyik fényvédő alatt a zsíros, pattanásos, aknés bőr szinte fulladozik, de szerencsére annyiféle termék kapható már, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt, mely olajmentes és engedi lélegezni a bőrt. Fontos, hogy megóvd bőröd – még télen is – a káros UV sugárzástól, mert az annak hatására megvastagodó, elszarusodó bőrsejtek elzárják a pórusaidat, ami pattanások és egyéb gyulladásos problémák megjelenéséhez vezetnek.

Nem a bőrödnek megfelelő kozmetikumokat használod

Ahhoz, hogy bőröd mindig tiszta és ragyogóan szép legyen, fontos, hogy olyan szépségápolási termékeket használj, amelyek a bőrtípusodnak megfelelőek. Ne feledkezz meg a szérumokról sem, melyek igazi hatóanyagbombának számítanak a kozmetikumok közt!