Így teszi tönkre az alkoholfogyasztás a diétád! Ezért IS figyelj oda, mennyit iszol!

Egyes felmérések szerint a pandémia megnövelte az alkoholfogyasztást szerte a világban. Persze, nem kell ahhoz járvány, hogy valaki gyakrabban vagy épp többet igyon a kelleténél. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy milyen hatással van az alkohol a testsúlyunkra.

Azt mindenki tudja, hogyha diétázik, akkor az alkoholfogyasztás tiltólistás dolog. A kevés is! A rendszeres esti borozgatás – még akkor is, ha csak egy-két pohárnyi -, vagy egy könnyű cider délután máris keresztbe tehet az egészséges testsúlyra és testösszetételre irányuló kemény munkának. Persze, nem azt mondjuk, hogy soha ne igyál egy kortyot sem, csak tarts mértéket!

Az alkohol ugyanis gátolja a zsírégetést

Az közismert tény, hogy az alkohol tele van úgynevezett üres kalóriával, magyarán semmilyen pozitív élettani hatása nincs a bevitelének, hiszen nincsenek benne hasznos tápanyagok, de legalább tele van cukorral. Sokan próbálják „enyhíteni” a károkat azzal, hogy például a vörösbor antioxidáns tartalmára hivatkoznak, de ez sovány vigasz. Az alkoholt a szervezetünk ugyanis teljesen máshogy bontja le és hasznosítja, mint a valóban értékes táplálékot. Ha étkezés közben fogyasztasz ugyanis alkoholt, akkor az emésztőrendszered először annak lebontásába kezd őrült tempóban, ezáltal az ételekből a tápanyagok felvétele jelentősen csökken. Az emberi szervezet ugyanis egyfajta méregként reagál az alkoholra és mindent megtesz azért, hogy megszabaduljon tőle. Emiatt minden más energiafelhasználási módot leállít, tehát a korábban elraktározott szénhidrátok, fehérjék és zsírok feldolgozása is leáll, míg az alkohol ki nem ürül.