Az egészséges táplálkozás alapja: 10+1 tény a tejről

10+1 tény a tejről

A tej és a tejtermékek az egészséges táplálkozás nehezen megkerülhető elemei. Sok fontos és hasznos tápanyagot tartalmaznak, amelyekre a szervezetünknek kortól függetlenül szüksége van. A tej fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak. A jó minőségű fehérjék megfelelő mozgásmennyiség mellett védik az izomrendszert, növelik az állóképességet és javítják az immunrendszer állapotát. Fogyassz Te is minél több tejet és tejterméket! Mutatjuk, miért tedd!

 A tej? Az tej.

Ha tejről beszélünk, akkor olyan állati eredetű termékről van szó, amit fejés útján nyernek ki, és nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy egyéb tejidegen alkotórészt. Nincs utólag hozzáadott vitamin vagy ásványi anyag, mert ezeket már önmagában tartalmazza. Ezért van az, hogy a tej csomagolásán nem látható az összetevők listája, mivel 100%-osan csak tejből áll.

Az eltarthatóság a technológiától függ – az UHT tej is egészséges

Az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti az UHT tej a tartósságát. A megfelelő hőkezelés nemcsak az UHT tejnél, hanem minden esetben elengedhetetlen a tej fogyasztása előtt.

A fejlődés kulcsa

A tej minden életkorban fontos táplálékunk, ám gyermekkorban ez kiemelten igaz: többek között az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében. A fejlődéshez és növekedéshez a kiegyensúlyozott étrend részeként teljes értékű fehérjékre is szükség van. Ezek alkotórészei (aminosavai) ideális arányban és mennyiségben találhatók meg a tejben és tejtermékekben, ezért fontos elemei a mindennapi étkezéseknek.

Okostányér a tudatosságért

Az új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek szóló változata szerint naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt a gyermekeknek (nagyságrendileg fél liter tej vagy ezzel egyenértékű tejtermék). 1 dl tej kalciumtartalmának (kb. 120 mg) megfelelő tejtermékek: 2-3 dkg sajt (2-3 vékony szelet) vagy 15 dkg félzsíros tehéntúró (1 teniszlabdányi) vagy 1 dl joghurt, kefir.

A tej hatása a felnőtt szervezetre

A tej és a tejtermékek beilleszthetők a különböző diétákba is, kivételt a tejfehérje-allergia képez. Jellemzően a sovány tej és a csökkentett zsírtartalmú tejtermékek szerves részei a különböző testtömegcsökkentő étrendeknek, valamint változatos formában felhasználhatók a lakto- vagy lakto-ovo vegetáriánus étrendben is.

Időskorban számos élettani változás következik be, például megbomlik a csontrendszer egyensúlyi állapota és gyakoribbá válik a csontritkulás. Éppen emiatt idősebb korban elsősorban tejjel és tejtermékekkel érdemes növelni a kalciumbevitelt, mert a csontok védelméhez szükséges kalcium könnyen hasznosuló formában található meg bennük.

Az időseknek szóló új nemzeti táplálkozási ajánlás szerint a reggeli, az ebéd és a vacsora lehetőség szerint tartalmazzon 1 adag állati eredetű fehérjeforrást. A tányérra gyakrabban kerüljön tej, tejtermék, hal és tojás, mint hús és húskészítmény.

A tej vitamin- és ásványianyag-tartalma

Ásványi anyagok közül elsősorban a kalcium- és foszfortartalma jelentős, de található benne magnézium, nátrium és a testünk működéséhez szükséges egyéb mikroelemek is. Vízben és zsírban oldódó vitaminoknak is hasznos forrása, B1-, B2-, B12-vitamint, valamint A- és D-vitamint is tartalmaz. 

Laktózérzékenység és tejfogyasztás

Ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük életükből a tejet! Számukra a tej és a tejtermékek laktózmentes változatai jelentenek megoldást, melyeket széles választékban lehet beszerezni.

Ételek a tejen túl

A savanyított tejtermékeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fontos kiemelnünk: az élőflórás joghurt vagy a kefir a bélrendszer egészségét védő, jó hatású baktériumokat is tartalmazhat. Emiatt fogyasztásuk hasznos az emésztőrendszer egészsége szempontjából. A különféle sajtok, a tejszín, a tejföl nehezen nélkülözhető alapanyagai a leveseknek, főételeknek, a mártásoknak és süteményeknek is.

Rögös túró

A rögös túró kiváló fehérjeforrás, ráadásul koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. A benne található zsírok nemcsak energiaforrásként szolgálnak, hanem fontos szerepet töltenek be a szervezetünk anyagcseréjében is. Mindemellett számos diétába, többek között máj-, cukor-, szív- és érrendszeri- és daganatos betegek, valamint sportolók étrendjébe és fogyókúrába is remekül beépíthető. A rögös túró zsírtartalmával fordítottan arányos a kalciumtartama. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros. Továbbá megtalálhatók benne olyan értékes tápanyagok is, mint a foszfor, kálium, magnézium és A-vitamin.

A vaj

Fogyasztása esetében minőségre kell fektetni a hangsúlyt. A vaj általában nagy energiatartalommal rendelkezik, ami a nagy zsírtartalmának köszönhető, ám a zsírra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen „tartalék tápanyagnak” számít. Sőt nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroldékony (A-, D-, E-, K-) vitaminok hasznosulásában, a nemi hormonok képződésében, a megfelelő ütemű növekedésben és fejlődésben.

Környezettudatos táplálék

Ha olyan tejet, tejterméket választunk, amely magyarországi gazdaságból származik, akkor egyfelől biztosak lehetünk abban, hogy kiváló a minősége, másfelől teszünk a felesleges károsanyag-kibocsátás ellen is. Ez persze nemcsak a tejtermékekre, hanem mindegyik táplálékra igaz. A tudatos vásárlás lényegében a környezetvédelemhez kapcsolható felelősségvállalás.

Ha még többet szeretnél tudni a tejről, látogass el a tejsziv.hu oldalára, ha pedig játszani is szeretnél, akkor a jatek.tejsziv.hu oldalon november 10. és 17. között ajándékcsomagot nyerhetsz, sőt, ha igazán szerencsés vagy, Tiéd lehet a Tejszív termékekkel teli hűtőszekrény is!