Az adventi időszak, a Mikulás és a karácsony a legtöbb ember számára a finomságokról is szól. Nem csoda, hiszen az édességek és az ünnepek kéz a kézben járnak. Szerencsére egy közismert nyomelem nemcsak a vércukorszintet tartja egyensúlyban, de a cukros falatok iránti vágyat is enyhíti.

A csokoládé jó dolog és ésszerű mennyiségben, a jó minőség édesség az egészségre is jó hatással van. De akkor, ha nagyobb halomban áll az ember orra előtt, sokan hajlamosak habzsolásba kezdeni, ami újabb és újabb édességfalási rohamokat idézhet elő. A króm azonban sokat segíthet abban, hogy megtartsuk az egyensúlyt. Ha azonban e nyomelemből hiányt szenvedünk, könnyen azt vehetjük észre, hogy az év többi részében sem tudunk meglenni cukor nélkül.

Mi lehet a jele a krómhiánynak?

A vércukorszint folyamatosan változik, függően attól, mikor és mit eszünk vagy iszunk. Ha egyszerre túl sok cukrot viszünk be a szervezetünkbe, a vércukorszintünk megugrik, ami fokozott inzulintermelésre készteti a hasnyálmirigyet. Ekkor a vércukor szintje gyorsan bezuhan, ami miatt ismét éhesnek érezzük magunkat. Ez főleg azoknál jelent problémát, akik nem küzdenek inzulinrezisztenciával vagy diabétesszel, de rajonganak az édességekért, ami azonban idővel negatívan befolyásolja az anyagcserét. Naponta néhány kocka, jó minőségű étcsokoládé még nem okoz gondot, de ha minden ebédet – és néha vacsorát is – jó adagnyi desszert követ, ami nélkül nem érzi jól magát az ember, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy talán krómhiány miatt lett ilyen fontos a cukorfogyasztás. A króm ugyanis jelentős szerepet játszik a vércukorszint normalizálásában, ezáltal pedig természetesen és gyorsan segít elnyomni az édesség iránti sóvárgást is.

Ezért kell pótolni a krómot

Ugyan sok élelmiszerben, alapanyagban, sőt, még a vízben is megtalálható a króm – igaz csekély mennyiségben –, ennek a nyomelemnek nagyon rossz a felszívódása a szervezetben. Éppen ezért érdemes táplálékkiegészítő formájában is pótolni, ha úgy érezzük, túlságosan is kívánjuk az édességeket, szénhidrátokat.

fitt.tipp: A sörélesztő alapanyagú táplálékkiegészítőkből szívódik fel a legjobban a króm, érdemes ilyet keresni!