Mióta világ a világ, az emberek szeretnének a jövőbe látni, tudni, hogy jó vagy rossz dolgok várnak-e rájuk. Szilveszter éjjelén pedig ez a vágy még inkább előtör. Mutatunk néhány módszert, amivel kiderítheted, mit hoz számodra 2022, szigorúan a vidámság jegyében!

Amikor véget ér egy év és új kezdődik, sokan szeretnék kideríteni, hogy milyen évük lesz. Van, aki a csillagokban bízik, más jósnőhöz fordul, de vannak olyan régi népszokások, melyek segítségével akár manapság is megtudhatjuk, mire készüljünk. Persze azért érdemes fenntartásokkal kezelni a kapott információkat, bár az sem kizárt, hogy igaza lesz a jóslatoknak! Egy biztos, a szilveszteri házibulik egyik legjobb és legvidámabb programja lehet a jövőbe tekintés!

#1 Férjhez mennél, de nincs kihez? A gombóc segít!

Ha a társaságban több szingli lány is van, remek mulatság a csodagombóc főzés! Ennek a lényege az, hogy az egyes gombócokba egy-egy papírdarabot kell rejteni, melyekre különböző férfineveket kell felírni. A gombócjóslás nagyon egyszerű, az „nyer”, amelyik először feljön a víz felszínére – ezért különösen fontos, hogy egyszerre kerüljenek a fazékba – és az lesz a jövendőbelid neve.

fitt.tipp: Ha mégsem a megjósolt néven jelentkezik be a nagy szerelem, nem érdemes ragaszkodni az eredeti elképzeléshez. Bár, manapság a névváltoztatás nagyon egyszerű dolog! 😊

#2 Ólom helyett a viasz is megmondja a jövendőt!

Régen a polgári szalonokban és a falusi tanyákon is ólomöntéssel próbálták kideríteni az emberek, hogy mit hoz az új esztendő. Annak idején könnyű volt ehhez az anyaghoz hozzájutni és sokáig nem is tudták az emberek, hogy milyen veszélyes az ólom az egészségre. Mióta azonban kiderült, szinte mindenki áttért a gyertyaviaszból való jóslásra, mi teljesen veszélytelen. A módszer egyszerű. Éjfél után egy fehér gyertyát meg kell gyújtani, majd a róla lecsorgó, megolvadt viaszt egy tálkányi hideg vízbe kell csepegtetni. A viasz azonnal megszilárdul mindenféle alakot formázva, amelyekből ki lehet következtetni, hogy mi vár ránk a jövőben. Az ugyan nem valószínű, hogy minden kiderül majd, de egy biztos, nagy nevetések várnak rátok, míg elemzitek a viaszfigurákat!

#3 Éjfélig kiderül, vastag lesz-e a pénztárcád

Ha szilveszter, akkor nemcsak alkohol, de finom falatok is az asztalra kerülnek. Sültek, desszertek és sós harapnivalók kellenek a jó hangulathoz, ráadásul ez utóbbival azt is megtudhatja a társaság, hogy kinek lesz igazán jövedelmező az új év. Mivel általában mindenki készül saját készítésű nassolnivalókkal, a pogácsa épp megfelelő a jövőbe pillantásra. Miután elkészült a tészta és kiszaggattad a süteményeket, az egyikbe rejts el egy pénzérmét, majd irány a sütő! A jóslás lényege az, hogy aki megtalálja az elrejtett kincset, arra anyagi bőség vár, de csak éjfélig működik, szóval addig el kell fogynia az összes darabnak! Szerencsére a pogácsák elkészíthetőek teljes kiőrlésű, csökkentett szénhidráttartalmú vagy speciális lisztből is, így az alakotoknak sem ártanak majd az apró falatok.

fitt.tipp: A pogácsák felszolgálása előtt mindenképpen szólj a vendégeknek, hogy törjék félbe a sütit, mielőtt megennék, mert igen fájdalmas élmény egy pénzdarabra harapni. 😉

Jó szórakozást és boldog új évet kívánunk!