Ez a 3 legrosszabb dolog, amit az újévi fogadalmaddal tehetsz!

Szilveszter éjjelén a fogadalmak jó része arról szólt világszerte, hogy az ember nekiáll rendszeresen sportolni és/vagy leadja a felesleges, vagy annak hitt kilóit. Az elhatározás nemes, de ha ezeket a hibákat elköveti valaki, szinte teljesen biztos, hogy próbálkozása kudarcba fullad.

A nyári testen télen kell dolgozni, tartja a mondás és tény, hogy van benne igazság. Ahhoz ugyanis, hogy biztonságosan és stabilan le tudjuk adni a kilókat – elkerülve a későbbi jojó effektust – alapjaiban kell megváltoztatnunk az életmódunk és táplálkozásunk. Néhány hiba azonban nemcsak az igyekezeted ássa alá, de akár az egészséged is veszélyeztetheti!

#1. Ellenségnek tekintesz egyes tápanyagokat

Ha egy diéta azzal kezdődik, hogy kategorikusan vonj meg magadtól egyes tápanyagokat vagy tápanyagcsoportokat, bele se kezdj! Ahogy a vitaminokra és az ásványi anyagokra, valamint a nyomelemekre, úgy a testednek szüksége van a szénhidrátokra, cukrokra és még a zsírra is a fehérje és a rostok mellett. Ha csak az egyiket is megvonod magadtól, felborulhat a szervezeted egyensúlya, egészségügyi problémák jelentkezhetnek és megállhat a fogyás is. Ugyanez igaz a különböző, „mentes” élelmiszerek fogyasztására is, ha nincs élelmiszer allergiád vagy intoleranciád, nincs értelme a glutén- vagy laktózmentes étkezésnek. A lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami minden szükséges elemet a megfelelő mennyiségben tartalmaz.

#2. Nem pihensz az edzések között

A sport nemcsak a testnek, de a léleknek is jót tesz, ráadásul egy jó edzésprogram látványos változást is hoz, viszonylag rövid időn belül. Ha azonban átesel a ló túlsó oldalára és minden áldott nap edzel pihenőnapok beiktatása nélkül, hamar a visszájára fordul a folyamat, az izmaid kifáradnak és fejlődésük lelassul. Ráadásul megnő a sérülések veszélye is!

#3. Csak a karcsú sziluett motivál

Tény és való, hogy isteni érzés, mikor az ember lánya belefér egy régebbi ruhájába vagy éppen abba, amibe annyira beleszeretett egy vásárlás alkalmával és „már csak 3-4 kiló kell ahhoz, hogy tökéletesen is álljon”. De ha csak ezért vágsz bele a fogyókúrába, rosszul teszed. Érdemes az életmódváltás előtt egy alapos kivizsgáláson részt venned és elmenned vérvételre is, hogy tisztában légy egészségi állapotoddal. Ha ugyanis kiderül, hogy nemcsak pár kilóval vagy nehezebb, de a koleszterin- vagy a vércukorszinted is magasabb a normálisnál, máris sokkal nagyobb a tét. Egy életmódváltás komplex szemléletet igényel, hogy valódi eredményeket érhess el.