Len, alga, hal vagy krill? Így válaszd ki a neked való Omega-3 készítményt!

Az emberiség körülbelül 10%-ának nincs szüksége külön Omega-3 zsírsav bevitelre, mivel étrendje elegendő tengeri halat tartalmaz ahhoz, hogy annak szintje megfelelő legyen a szervezetükben. A maradék 90%-nak viszont valamilyen módon pótolni kell. De mi van akkor, ha valaki nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket? Kiderítettük, milyen forrásokból juthatunk hozzá e fontos vegyülethez, hiszen kiemelt hatással van az egészségünkre.

Az Omega-3 zsírsav régóta foglalkoztatja a kutatókat, hiszen élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek. Nemcsak a krónikus gyulladásos folyamatok ellen veszi fel a harcot, de egyes vizsgálatok szerint az agy működését is befolyásolja, illetve hatással van a depresszióra is. De vajon mi a legjobb Omega-3 forrás?

Tényleg 3 az Omega-3

Nem, nem írtunk butaságot, mivel az Omega-3 zsírsavnak valóban háromféle változata létezik, az ALA, a DHA és az EPA. Az ALA a növényi forrásból származó zsírsav, míg az EPA és a DHA az olajos húsú halakban – leginkább a makrélában, a lazacban, a szardíniában, a szardellában és a tonhalban -található meg főként.

Ezért kell pótolni az Omega-3 zsírsavat

Ugyan az emberi szervezet képes bizonyos mennyiségű ALA típusú Omega-3 zsírsavat előállítani az elfogyasztott élelmiszerekből, de az optimális szint eléréséhez szükség van a másik két fajtára is, ezt pedig a testünk nem képes létrehozni. A legtöbb Omega-3 készítmény – mint például a lágy olajkapszulák – állati eredetű zsírsavat tartalmaz. Azok számára azonban, akik semmiképpen sem szeretnének állati eredetű dolgokat bevinni a szervezetükbe, algából – mely DHA-ban gazdag – és lenmagból – mely ALA-t tartalmaz – kivont Omega-3 termék fogyasztása az ajánlott. A mindenevőknek könnyebb a dolga, hiszen a halakban és a krillben megtalálható zsírsavat egyaránt fogyaszthatják, sőt, egyes kutatások szerint a krill olajában található antioxidáns lassítja az öregedés folyamatait.

Ezek a legismertebb Omega-3 források

Algák

A halak – az emberhez hasonlóan – nem tudják előállítani szervezetükben az Omega-3 zsírsavat. Viszont az általuk fogyasztott mikroalgák jelentős mennyiségben tartalmazzák a DHA és EPA típusú vegyületet, így a vegánok számára ideális választás a belőlük készült készítmény.

Lenmag

Az emésztésre is jótékony hatású lenmagban ALA, vagyis növényi eredetű esszenciális Omega-3 zsírsav található, ami segíthet a szükséges mennyiség egy részének fedezésében. Mivel az emberi szervezet azonban önmagában nem tudja előállítani a DHA és az EPA típusú zsírsavakat, nem ajánlott és nem is lehet csak lenmagból pótolni az egészséghez szükséges dózist.

Halolaj

A halolaj az olajos halakból származó koncentrált és tisztított olaj. Fő formái a triglicerid, az etil-észter és a foszfolipid, melyek – az emberi szervezettel való kompatibilitásuk miatt – könnyen felszívódnak és hasznosulnak a sejtekben.

Krill olaj

A krill kicsi, garnélaszerű rákfélék, amelyek a halakhoz hasonlóan többnyire mikroalgákat fogyasztanak. A krillolaj EPA-t és DHA-t tartalmaz trigliceridek és foszfolipidek formájában, valamint asztaxantin is található benne. Ez az antioxidáns felveszi a harcot a káros szabadgyökök ellen és lassítja a sejtek öregedését.