Akár 12 évvel is meghosszabbíthatja az életed az optimizmus

Vannak, akik speciális étrendekre, vagy a rendszeres testedzésre, mások egy-egy pohár vörösborra esküsznek, ha arról kérdezik őket, mi lehet a hosszú élet titka. Azonban két, évtizedeken át tartó kutatás kiderítette, hogy az optimista hozzáállás az, aminek segítségével akár egy évtizedet is nyerhetünk! További jó hír az is, hogy az optimizmus tanulható!

Egy tanulmány megállapította, hogy heti szinten 150-300 percnyi, mérsékelten erőteljes fizikai aktivitásra van szükség ahhoz, hogy a lehető legkisebb legyen az ülőmunka okozta egészségkárosodás és jelentősen csökkenjenek az ezzel kapcsolatos halálozási okok kialakulásának esélyei. Egy másik kutatás arra világított rá, hogy heti ötszöri, 30-40 percen át tartó kocogás a valós életkorához képest 9 évvel fiatalítja meg az emberi testet. Ez nagyon jól hangzik, de a fiatalosabb élet mellett a várható élettartam is nagyon fontos. Ennek megnöveléséhez járulhat hozzá a kutatók szerint az optimizmus.

Így segíti a hosszú életet az optimizmus

Két tanulmány is azt bizonyítja, hogy a pozitív életszemlélet segít abban, hogy tisztes öregkort élhessünk meg. Ráadásul ezek a kutatások régóta vizsgálják az összefüggést az optimizmus és az életminőség között, az egyik 10 évig, a másik három évtizeden át figyelte meg klinikai módszerekkel az alanyokat. A felmérésekből kiderült, hogy a magasabb fokú optimizmus 11-15 százalékkal hosszabb élettartamhoz járul hozzá, akkor is, ha az alany társadalmi és gazdasági státusza nem a legmagasabb. A kutatók megállapításai szerint az optimista életszemlélet azáltal javítja az egészségi állapotot, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a tüdőkapacitás életkorral való romlásának esélyét. Persze, ehhez nemcsak az járul hozzá, hogy az optimista embernek céljai vannak az életével, hanem azzal is, hogy az ilyen személyiség erős társadalmi kapcsolatokkal – családdal, barátokkal – rendelkezik és ez is segíti abban, hogy mentálisan és fizikálisan egészséges maradjon.

fitt.tipp: A jó hír az, hogy ugyan nem születik mindenki optimistának – valójában csak az optimizmus szintjének 25%-a örökletes, az élethez való pozitív hozzáállás tanulható!

Hogyan lehetsz optimistább?

Először talán viccesnek hat ez a módszer, de a kutatók bebizonyították, hogy ha két héten át, minden egyes napon öt percig elképzeled önmagad jobb kiadását – magánéletben, szakmailag, egészségileg, vagy, ahogy szeretnéd látni magad – már növelheted az optimizmusodat.

fitt.tipp: Ugyanilyen hatásos az is, ha legalább öt optimista emberrel veszed magad körül!