Sokáig nem is sejtettük, de ilyen veszélyt rejt a home office

A pandémia kitörésekor a home office még nem volt olyan elterjedt, mint manapság, így sok embernek nem is volt kialakított munkatere az otthonában. A többségük a kanapén ülve, vagy a konyhaasztal mellől végezte munkáját. Ez azonban olyan hatással van a testükre, ami megnehezíti a normális életbe való visszatérést.

Az ergonomikus irodaszékek és asztalok világából hirtelen otthon dolgozni egyszerre jó és rossz dolog. Jó, mert rengeteg időt meg tudtak az emberek takarítani azzal, hogy nem kellett utazgatniuk a munkahelyükre, ugyanakkor rossz is, mert általában otthon nem voltak kialakítva a megfelelő körülmények a hatékony munkavégzéshez. A pandémia első szakaszában home office munkára kényszerített emberek jelentős része az étkezőasztalon dolgozott, vagy a kanapén ülve használta számítógépét és csak idővel rendezett be magának akkora munkaállomást, amekkorát be tudott szorítani a lakásba.

A pandémia a testtartásunkon is nyomott hagyott

A megváltozott munkakörülmények nemcsak pszichésen, de fizikailag is megterhelték az embereket, egyre többen panaszkodnak hát-, nyak-, váll- és derékfájdalomra, amit korábban még nem tapasztaltak, hiába töltöttek sok időt az irodai íróasztaluk mellett. Ezért az elmúlt két év alatt felvett rossz testtartás tehető felelőssé, mivel a nem megfelelő ülőalkalmatosságok és a rossz magasságú asztalok miatt legtöbben előre görnyedt tartást vettek fel, amit akár órákon át fenntartottak. Ez a rossz testtartás egyszerre helyezett hosszú távon fokozott nyomást egyes ízületekre, illetve feszített meg bizonyos izmokat. E két probléma összeadódva okozza az újonnan jelentkező fájdalmat, mely az életminőség rovására is mehet.  A nyakizmok feszítése folyamatos fejfájást okozhat, míg a nem megfelelő keménységű és stabilitású széken vagy kanapén való ülés a csípőt, a térdet és a bokát kezdi ki, de az ülőidegek is fájdalommal reagálnak a túlzott terhelésre.

Mit lehet tenni, ha már mindenünk fáj?

A legfontosabb, hogy megfelelő széket szerezzünk be, ami kellőképpen megtámasztja a hátat. Ha laptopon dolgozunk, vegyünk egy különálló klaviatúrát, hogy a monitort szemmagasságban tudjuk elhelyezni, akár egy vastag könyv vagy egy doboz segítségével. Ezen kívül, az interneten már sokféle mozgásformát találhatunk, speciálisan a pandémiás testtartás problémájára is. Ettől függetlenül azonban mindenképpen érdemes egy gyógytornászt is felkeresni, aki pontosan be tudja tanítani a megfelelő mozdulatokat. Az pedig, hogy rendszeresen felálljunk az íróasztal mellől és kinyújtóztassuk izmainkat, minden órában kötelező!